Afaceristul Văduva voia 55 de hectare de pădure, dar s-a ales numai cu depăgubiri
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Afaceristul Văduva voia 55 de hectare de pădure, dar s-a ales numai cu depăgubiri

GALERIE
barbu vaduva
 • barbu vaduva
- +

El primise deja 300 ha de pădure de la Silvia Niculescu, urmaşa unui boier. Și dreptul asupra celor 55 de hectare l-a obţinut la fel.

Unul dintre latifundiarii Iaşului a ratat ocazia de a pune mâna pe încă 55 ha de pădure. Barbu Văduva obţinuse deja 300 ha de pădure de la Silvia Niculescu, urmaşa unui boier interbelic, bătrâna desemnându-l ca moştenitor. Văduva a vândut din pădurea Ciurbeşti parcelele situate în apropierea căilor de acces, iar restul terenului forestier l-a vândut statului. Acum a încercat să obţină încă 55 ha de pădure tot în comuna Miroslava şi tot de pe urma Silviei Niculescu.

Cele 55 ha de pădure fuseseră revendicate de Silvia Niculescu încă din timpul vieţii. Retrocedarea nu fusese posibilă, aşa că dosarul plecase la Bucureşti în vederea stabilirii şi acordării de despăgubiri. În decembrie 2013, o modificare legislativă a permis foştilor proprietari să opteze între acordarea de despăgubiri şi returnarea dosarelor către comisiile locale de fond funciar în vederea restituirii în natură sau a compensării cu alte bunuri. Dosarul nu s-a întors însă la Miroslava, ci şi-a continuat drumul prin hăţişurile birourilor Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI).

În 2019, Barbu Văduva a identificat o suprafaţă de 55 ha de teren disponibilă şi a cerut comisiei locale de fond funciar Miroslava punerea în posesie. Ca urmare, primăria comunei a cerut restituirea dosarului de la Bucureşti. Nici această solicitare nu a avut vreun rezultat concret. În schimb, în iulie 2020, CNCI a decis acordarea de despăgubiri, stabilind şi valoarea acestora.

Tocmai acesta a fost şi motivul procesului început de Văduva. El a cerut instanţei anularea deciziei de compensare şi retrimiterea dosarului la Miroslava, astfel încât să fie pus în posesie în fizic. De regulă, valoarea despăgubirilor fixate de CNCI este mult inferioară sumei ce poate fi obţinută prin parcelarea şi vânzarea terenului respectiv. În primă instanţă, Văduva a avut câştig de cauză, magistraţii Tribunalului dispunând anularea deciziei de compensare, motivând prin faptul că CNCI a refuzat nejustificat solicitările de înapoiere a dosarului. Nu de aceeaşi părere au fost însă judecătorii Curţii de Apel. Aceştia au decis joi respingerea cererii lui Văduva, întorcând astfel la 180° decizia iniţială a Tribunalului. Motivarea hotărârii urmează să fie redactată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X