anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Afaceristul Văduva voia 55 de hectare de pădure, dar s-a ales numai cu depăgubiri

GALERIE
barbu vaduva
 • barbu vaduva
- +

El primise deja 300 ha de pădure de la Silvia Niculescu, urmaşa unui boier. Și dreptul asupra celor 55 de hectare l-a obţinut la fel.

Unul dintre latifundiarii Iaşului a ratat ocazia de a pune mâna pe încă 55 ha de pădure. Barbu Văduva obţinuse deja 300 ha de pădure de la Silvia Niculescu, urmaşa unui boier interbelic, bătrâna desemnându-l ca moştenitor. Văduva a vândut din pădurea Ciurbeşti parcelele situate în apropierea căilor de acces, iar restul terenului forestier l-a vândut statului. Acum a încercat să obţină încă 55 ha de pădure tot în comuna Miroslava şi tot de pe urma Silviei Niculescu.

Cele 55 ha de pădure fuseseră revendicate de Silvia Niculescu încă din timpul vieţii. Retrocedarea nu fusese posibilă, aşa că dosarul plecase la Bucureşti în vederea stabilirii şi acordării de despăgubiri. În decembrie 2013, o modificare legislativă a permis foştilor proprietari să opteze între acordarea de despăgubiri şi returnarea dosarelor către comisiile locale de fond funciar în vederea restituirii în natură sau a compensării cu alte bunuri. Dosarul nu s-a întors însă la Miroslava, ci şi-a continuat drumul prin hăţişurile birourilor Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor (CNCI).

În 2019, Barbu Văduva a identificat o suprafaţă de 55 ha de teren disponibilă şi a cerut comisiei locale de fond funciar Miroslava punerea în posesie. Ca urmare, primăria comunei a cerut restituirea dosarului de la Bucureşti. Nici această solicitare nu a avut vreun rezultat concret. În schimb, în iulie 2020, CNCI a decis acordarea de despăgubiri, stabilind şi valoarea acestora.

Tocmai acesta a fost şi motivul procesului început de Văduva. El a cerut instanţei anularea deciziei de compensare şi retrimiterea dosarului la Miroslava, astfel încât să fie pus în posesie în fizic. De regulă, valoarea despăgubirilor fixate de CNCI este mult inferioară sumei ce poate fi obţinută prin parcelarea şi vânzarea terenului respectiv. În primă instanţă, Văduva a avut câştig de cauză, magistraţii Tribunalului dispunând anularea deciziei de compensare, motivând prin faptul că CNCI a refuzat nejustificat solicitările de înapoiere a dosarului. Nu de aceeaşi părere au fost însă judecătorii Curţii de Apel. Aceştia au decis joi respingerea cererii lui Văduva, întorcând astfel la 180° decizia iniţială a Tribunalului. Motivarea hotărârii urmează să fie redactată.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Alexandru LĂZESCU

Ascensiunea Dreptei. Liberali, iliberali, populişti (I)

Chiar şi în această perioadă de criză economică severă valorile culturale vor ocupa un rol tot mai proeminent în disputele politice şi electorale din spaţiul occidental.

opinii

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Nichita DANILOV

Aisbergul cunoaşterii umane şi mecanismele istoriei

Da, istoria o scriu învingătorii, dar o scriu şi istoricii. Uneori chiar şi poeţii. Şi când spun aceasta, gândul îmi zboară la Homer. Poate că nici aheii, nici troienii nu a fost atât de viteji pe câmpul de luptă cum apar în scrierile sale. Homer a prezentat faptele prin prisma sa poetică. De aici şi toată grandoarea şi măreţia ce sfidează veacurile.

Despre competitivitatea digitală a României

Ciprian IFTIMOAEI

Despre competitivitatea digitală a României

Ţara noastră rămâne în urmă pentru mai mulţi indicatori din categoria „capitalul uman”, având un nivel foarte scăzut de competenţe digitale de bază în comparaţie cu media UE. În ceea ce priveşte aspectele pozitive menţionate în Raportul DESI faţă de România se remarcă poziţiile înalte privind proporţia de femei specialişti în TIC la angajare (locul 2) şi absolvenţi TIC (locul 4) în UE-27.

Porumbeii şi planeta

Michael ASTNER

Porumbeii şi planeta

Mă duc la cumpărături. Ajuns la intersecţia Lidl - Policlinica Galata, văd o femeie mai în vârstă care tocmai se pregătea să hrănească... porumbeii. Care porumbei, zeci, poate chiar sute (s-a format un stol uriaş în zonă, stol ce acum câţiva ani nu exista), evident că au început să coboare şi să se adune pe terenul viran dintre trotuar şi gardul Policlinicii. 

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.