„Afară cu plagiatul! Apăraţi universitatea de impostori şi hoţi“. Mesaj la aniversarea UAIC

sâmbătă, 29 octombrie 2016, 01:57
3 MIN
 „Afară cu plagiatul! Apăraţi universitatea de impostori şi hoţi“. Mesaj la aniversarea UAIC

Universitatea „Al.I. Cuza“ a organizat ieri ceremonia de aniversare a 156 ani de existenţă, eveniment la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, dar şi ai Universităţii Bălţi, din Moldova. Evenimentul „Dies Academici“ a început în jurul orei 11 şi s-a terminat după ora 13, timp în care fiecare invitat de seamă a adus la prezidiu urările de rigoare.

Au participat academicieni, rectori, reprezentanţi ai Prefecturii, Primăriei, dar şi ai bisericii, directori de şcoli preuniversitare, profesori şi studenţi. Rectorul Tudorel Toader a deschis ceremonia amintind că la începuturile instituţiei existau doar trei facultăţi: Filosofie, Drept şi Teologie. „Astăzi, universitatea noastră are 15 facultăţi, două departamente interdisciplinare şi un Centru de Studii Europene. În evoluţia instituţiei au existat urcuşuri şi coborâşuri, cauzate de vremuri, alteori de decidenţi. Poate că istoria se repetă. La început, majoritatea oamenilor politici îşi făceau studiile în Occident, astăzi vorbim de o aşezare a valorilor. Putem observa cum universitatea îşi extinde activitatea academică prin extensiunea Bălţi sau Chişinău, iar pe viitor vom acredita şi alte specializări. Universitatea îşi va consolida legătura cu mediul socio-economic, va dezvolta direcţii educaţionale formative şi de cercetare ştiinţifică şi va consolida procesul de internaţionalizare acasă. Nu toţi studenţii vor putea să studieze în străinătate, dar avem această perspectivă şi vrem să aducem profesori din străinătate care să predea la noi, şi studenţi străini care să vină la studii la noi“, a declarat rectorul instituţiei.

Deoarece ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, nu a putut ajunge, din cauza unor probleme de sănătate, secretarul de stat Vlad Laurenţiu a transmis gândurile acestuia. „Cred în menirea unei universităţi de a crea studenţi pentru piaţa munci, dar şi de a menţine cultura. Universităţile din România trec acum printr-o criză de identitate; cred că putem să o transformăm într-o oportunitate, gândind strategic. Trăim perioada în care cercetarea academică se poate îndepărta de anumite metehne, plagiatul nu are ce căuta într-o astfel de universitate! Apăraţi universitatea de impostori şi hoţi. Să păstraţi tradiţia şi spiritul liber“, a fost mesajul ministrului către profesori şi studenţi. 

O prezenţă cu totul specială a fost cea a academicianului Victor Spinei, vicepreşedintele Academiei Române, care a tras un semnal de alarmă cu privire la o serie de nereguli din mediul academic, dar şi din cel cultural. Ajungând la întrebarea „Câte cărţi din librării mai sunt cu adevărat valoroase, în condiţiile în care oricine poate scrie o carte dacă are bani?“, acesta a afirmat, stârnind veselia celor din sală: „Era Jilava să devină capitală culturală a ţării! Sunt pline penitenciarele de scriitori“. Acesta a acoperit şi tema plagiatului, a muzelor care dispar, a prezenţei intelectualilor în mass-media etc.

Instituţia fanion a Iaşului universitar sărbătoreşte, în perioada 20 – 31 octombrie, 156 de ani de la înfiinţare. În acest context au loc peste 50 de evenimente, printre care şi Expoziţia „Flori de Toamnă“, de la Grădina Botanică. Inaugurarea oficială a expoziţiei are loc astăzi, de la ora 11. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii