Afirmaţiile oficiale privind impactul vaccinării, contestate de Solidaritatea Sanitară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Afirmaţiile oficiale privind impactul vaccinării, contestate de Solidaritatea Sanitară

GALERIE
federatia_solidaritatea_sanitara
  • federatia_solidaritatea_sanitara
- +

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a solicitat în mod public Ministerului Sănătăţii, Guvernului şi Preşedintelui României clarificarea informaţiilor incorecte publicate de reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) privind impactul vaccinării anti-COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate şi asistenţă socială. Totodată, angajaţii din sistemul de sănătate cer instituţiilor abilitate ale statului să se sesizeze şi să verifice situaţia din perspectiva unei posibile dezinformări publice intenţionate.

“Considerăm că o campanie de vaccinare onestă trebuie să aibă la bază informaţii corecte, fiind inacceptabil ca aceasta să se transforme într-o campanie de dezinformare publică", a declarat Viorel Rotilă, preşedintele federaţiei.

Sindicaliştii din domeniul sănătăţii invocă anumite afirmaţii, marea majoritate aparţinând staffului Comitetului Naţional de Coordonare a Campaniei de Vaccinare, respectiv Valeriu Gheorghiţă. Într-o primă declaraţie, acesta a subliniat că, după vaccinarea împotriva COVID 19, infecţia cu SARS-CoV-2 a scăzut cu peste 87,7% în rândul personalului din sistemul medical.

“Dacă în urma vaccinării personalului medical s-a constatat o scădere cu „peste 87,7% a infecţiei cu SARS-CoV-2”, atunci trebuie mai întâi eliminată posibilitatea ca această scădere să nu fie determinată de alte cauze, cum ar fi evoluţia firească a pandemiei şi evoluţia testării (riscul de a descoperi mai puţini lucrători infectaţi deoarece se testează mai puţin sau scăderea dorinţei de testare a lucrătorilor vaccinaţi). Suplimentar, pentru a putea lua în discuţie o relaţie de cauzalitate între vaccinare şi scăderea infecţiei, trebuie desfăşurat un studiu care să analizeze evoluţia infecţiei la un lot egal de persoane vaccinate şi persoane nevaccinate (precum cel desfăşurat în Israel, de cei de la Calit, având ca subiecţi 300.000 cetăţeni vaccinaţi şi tot atâţia cetăţeni nevaccinaţi). În discuţie este cel mult o ipoteză ştiinţifică (şi o dorinţă colectivă, inclusiv a noastră), nu o informaţie bazată pe date ştiinţifice", a mai precizat Viorel Rotilă.

Angajaţii din sistemul sanitar susţin că pentru a afirma că a scăzut ponderea infectării în rândul lucrătorilor vaccinaţi, trebuie monitorizată evoluţia infectărilor în rândul acestora. Din datele publice existente, în acest moment nu desfăşoară niciun studiu privind infectarea SARS-CoV-2 a lucrătorilor din sănătate vaccinaţi, respectiv eficienţa vaccinurilor având ca subiecţi aceşti angajaţii din reţeaua sanitară.

Potrivit studiilor clinice, vaccinurile anti-COVID-19 protejează împotriva formelor grave ale bolii. Lipsesc însă dovezile privind o protecţie generală împotriva infectării, respectiv a anulării riscului ca persoanele infectate să fie purtători/transmiţători ai virusului.

Studiul din Israel invocat inclusiv de autorităţile române indică „o reducere cu 94% a ratei infecţiei simptomatice şi o scădere cu 92% a ratei formei grave a bolii”. În studiu, nu se vorbeşte însă de infectări (asimptomatice) cu SARS-CoV-2 ale celor vaccinaţi.

“În absenţa unor date relevante privind protecţia împotriva celor vaccinaţi este necesar ca instituţiile statului să considere că nu există o asemenea protecţie. În caz contrar, există riscul ca ele să transmită un fals sentiment de siguranţă celor vaccinaţi, aceştia riscând să devină transmiţători ai virusului”, a adăugat Viorel Rotilă.

Ceea ce a dus la inflamarea şi mai mult a spiritelor în cadrul reţelei sanitare a fost afirmaţia oficialilor precum că, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, până în data de 14 februarie au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin 89.96% dintre acestea (98.84% cu o doză). Lotul angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială avut în vedere de reprezentanţii CNCAV este de „aproximativ 250.000 persoane eligibile pentru faza I”. Însă, conform datelor, sectorul sanitar şi sectorul asistenţă socială numără, împreună (în medie), 395.462 de lucrători. Numărul de „aproximativ 250.000 de persoane eligibile” comunicat de oficialităţi pentru aceleaşi sectoare este mai mic cu 145.462 de lucrători.

„Pentru o corectă informare publică, ar trebui să ştim care este evoluţia infectărilor în cazul celor 145.462 de lucrători din sectorul sănătate şi sectorul asistenţă socială care nu au fost incluşi în categoria lucrătorilor esenţiali. Nu putem exclude riscul unei „selecţii statistice” preferenţiale a lucrătorilor vaccinaţi din cele două sectoare, efectuată de cei de la CNCAV pentru a putea raporta o campanie reuşită. Dacă sunt vaccinaţi doar cca. 50% dintre lucrători, atunci nu putem atribui reducerea infectării cu 87,7% vaccinului”, a adăugat Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.