anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Afirmaţiile oficiale privind impactul vaccinării, contestate de Solidaritatea Sanitară

GALERIE
federatia_solidaritatea_sanitara
 • federatia_solidaritatea_sanitara
- +

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a solicitat în mod public Ministerului Sănătăţii, Guvernului şi Preşedintelui României clarificarea informaţiilor incorecte publicate de reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) privind impactul vaccinării anti-COVID-19 asupra lucrătorilor din sănătate şi asistenţă socială. Totodată, angajaţii din sistemul de sănătate cer instituţiilor abilitate ale statului să se sesizeze şi să verifice situaţia din perspectiva unei posibile dezinformări publice intenţionate.

“Considerăm că o campanie de vaccinare onestă trebuie să aibă la bază informaţii corecte, fiind inacceptabil ca aceasta să se transforme într-o campanie de dezinformare publică", a declarat Viorel Rotilă, preşedintele federaţiei.

Sindicaliştii din domeniul sănătăţii invocă anumite afirmaţii, marea majoritate aparţinând staffului Comitetului Naţional de Coordonare a Campaniei de Vaccinare, respectiv Valeriu Gheorghiţă. Într-o primă declaraţie, acesta a subliniat că, după vaccinarea împotriva COVID 19, infecţia cu SARS-CoV-2 a scăzut cu peste 87,7% în rândul personalului din sistemul medical.

“Dacă în urma vaccinării personalului medical s-a constatat o scădere cu „peste 87,7% a infecţiei cu SARS-CoV-2”, atunci trebuie mai întâi eliminată posibilitatea ca această scădere să nu fie determinată de alte cauze, cum ar fi evoluţia firească a pandemiei şi evoluţia testării (riscul de a descoperi mai puţini lucrători infectaţi deoarece se testează mai puţin sau scăderea dorinţei de testare a lucrătorilor vaccinaţi). Suplimentar, pentru a putea lua în discuţie o relaţie de cauzalitate între vaccinare şi scăderea infecţiei, trebuie desfăşurat un studiu care să analizeze evoluţia infecţiei la un lot egal de persoane vaccinate şi persoane nevaccinate (precum cel desfăşurat în Israel, de cei de la Calit, având ca subiecţi 300.000 cetăţeni vaccinaţi şi tot atâţia cetăţeni nevaccinaţi). În discuţie este cel mult o ipoteză ştiinţifică (şi o dorinţă colectivă, inclusiv a noastră), nu o informaţie bazată pe date ştiinţifice", a mai precizat Viorel Rotilă.

Angajaţii din sistemul sanitar susţin că pentru a afirma că a scăzut ponderea infectării în rândul lucrătorilor vaccinaţi, trebuie monitorizată evoluţia infectărilor în rândul acestora. Din datele publice existente, în acest moment nu desfăşoară niciun studiu privind infectarea SARS-CoV-2 a lucrătorilor din sănătate vaccinaţi, respectiv eficienţa vaccinurilor având ca subiecţi aceşti angajaţii din reţeaua sanitară.

Potrivit studiilor clinice, vaccinurile anti-COVID-19 protejează împotriva formelor grave ale bolii. Lipsesc însă dovezile privind o protecţie generală împotriva infectării, respectiv a anulării riscului ca persoanele infectate să fie purtători/transmiţători ai virusului.

Studiul din Israel invocat inclusiv de autorităţile române indică „o reducere cu 94% a ratei infecţiei simptomatice şi o scădere cu 92% a ratei formei grave a bolii”. În studiu, nu se vorbeşte însă de infectări (asimptomatice) cu SARS-CoV-2 ale celor vaccinaţi.

“În absenţa unor date relevante privind protecţia împotriva celor vaccinaţi este necesar ca instituţiile statului să considere că nu există o asemenea protecţie. În caz contrar, există riscul ca ele să transmită un fals sentiment de siguranţă celor vaccinaţi, aceştia riscând să devină transmiţători ai virusului”, a adăugat Viorel Rotilă.

Ceea ce a dus la inflamarea şi mai mult a spiritelor în cadrul reţelei sanitare a fost afirmaţia oficialilor precum că, din cele aproximativ 250.000 de persoane eligibile, până în data de 14 februarie au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin 89.96% dintre acestea (98.84% cu o doză). Lotul angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială avut în vedere de reprezentanţii CNCAV este de „aproximativ 250.000 persoane eligibile pentru faza I”. Însă, conform datelor, sectorul sanitar şi sectorul asistenţă socială numără, împreună (în medie), 395.462 de lucrători. Numărul de „aproximativ 250.000 de persoane eligibile” comunicat de oficialităţi pentru aceleaşi sectoare este mai mic cu 145.462 de lucrători.

„Pentru o corectă informare publică, ar trebui să ştim care este evoluţia infectărilor în cazul celor 145.462 de lucrători din sectorul sănătate şi sectorul asistenţă socială care nu au fost incluşi în categoria lucrătorilor esenţiali. Nu putem exclude riscul unei „selecţii statistice” preferenţiale a lucrătorilor vaccinaţi din cele două sectoare, efectuată de cei de la CNCAV pentru a putea raporta o campanie reuşită. Dacă sunt vaccinaţi doar cca. 50% dintre lucrători, atunci nu putem atribui reducerea infectării cu 87,7% vaccinului”, a adăugat Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.