Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Afişe colorate şi lipsă de viziune

GALERIE
mihai dorin
  • mihai dorin
- +

Sezon electoral de pandemie. Contactul fizic, dar şi ideile aproape au dispărut. Campania se duce pe internet şi pe afişe. De acolo, candidaţii te privesc când seducător, când ferm, când semeţ, când neghiob, fiecare cu ce are în dotare. Pe reţelele de socializare se poartă un război crunt. Ştiri false, ştiri toxice, lovituri sub centură, demascări cu miză. Electoratul se uită buimac, se opreşte rareori în faţa panopliilor şi trece mai departe plictisit.

Oamenii, adică beneficiarii luptei politice, lipsesc cu desăvârşire din economia alegerilor. Pentru că politicienii au acaparat scena şi se războiesc între ei. Dar războiul e pe alocuri de operetă, cu scenarii străvezii şi butaforie cât cuprinde. Are electoratul posibilitatea reală de a alege? Nicidecum, întrucât politicienii au devenit o clasă pentru sine. Dezbaterea directă, faţă către faţă, cu argumente reale, cu miza pragmatică şi intelectuală a dispărut complet. Cei cotaţi cu şanse nu-şi fragilizează poziţia pentru a intra în arena confruntărilor directe. Iar cohorta celor fără noroc electoral nu are decât să latre la lună. Puţinul electorat care mai participă la alegerile locale a fost fie anesteziat, fie setat din precampanie.

Aceste alegeri, care ar trebui să mobilizeze cetăţenii pentru dezvoltarea comunităţii, i-au convins pe oameni să stea acasă. Întrucât alegerile nu sunt despre ei, ci despre politicieni. E lupta lor, nu cauza cetăţii. Aici am ajuns după 30 de ani de politică fără principii, fără idealuri şi fără cetăţeni. Democraţia a devenit un exerciţiu formal, în care unii îi înşeală sistematic pe ceilalţi. Şi atunci, să mai pretinzi discernământ electoratului, când clasa politică oferă surogat, trădări şi lipsă de viziune? O colecţie de genii ale politicii dacă s-ar isca, ori un grup masiv de candidaţi animaţi de cele mai bune intenţii, s-ar pierde în peisaj, neavând nicio şansă. Vox clamantis in deserto. Dezbaterile de idei şi de proiecte presupun un teren favorabil, şi anume patriotism local, sinceritate, spirit de sacrificiu. În schimb, exerciţiul politic demn se îngustează, iar politica se degradează cu fiecare campanie.

Poate electoratul să sporească în maturitate în această atmosferă toxică? Poate democraţia să genereze soluţii reale? Exclus. Politica a devenit aproape peste tot în ţărişoara noastră pretins europeană, dar care se cufundă în cloaca balcanică, doar politicianism. Când va face bilanţul - şi clipa aceea va veni şi trebuie să vină -, electoratul acesta îndelung amăgit şi umilit va arunca peste bord această clasă politică. Dar nu avem nicio garanţie că va ieşi bine. Pentru că glasul lui va fi încărcat de frustrare şi ură. De aceea e nevoie de reforme: ca poporul să nu se răscoale, iar nişte şmecheri să pretendă mai apoi că a fost revoluţie.

Miza acestor alegeri locale ar fi trebuit să fie reforma administrativă menită să descentralizeze decizia, să simplifice, să eficientizeze şi să genereze dezvoltarea comunităţilor. Polonia a făcut reforma aceasta cu 12 ani în urmă şi a evoluat spectaculos. Astăzi e la ani lumină de noi. Cu bunele şi relele ei, clasa politică poloneză şi-a legat numele de o reformă autentică, care a generat dezvoltarea ţării, a urcat economia poloneză în topul celor mai performante şi a crescut semnificativ nivelul de viaţă al cetăţenilor. În aceeaşi unitate de timp, clasa politică românească a devalizat economia, a prăbuşit încrederea populaţiei în democraţie, a iscat politicieni superbogaţi şi baroni cu puteri discreţionare, a purtat lupte mimate de sezon, doar aparent încrâncenate, pentru a face înţelegeri oculte. Să te mai întrebi atunci de ce încrederea popularţiei în clasa politică s-a prăbuşit? E loc pentru oameni de bună credinţă şi pentru specialişti? Ici-colo ei sunt, dar nu au nicio şansă să dezlege vraja compromisurilor din mocirla politică. În aceste condiţii, nu partidele, ci strada a salvat democraţia de la discreditare totală.

Alegerile locale ar trebui să antreneze cetăţenii să genereze o piaţă liberă de idei, soluţii şi proiecte. Unde sunt cetăţenii în această competiţie? Aţi mai auzit discuţii despre alegeri locale în două tururi? La capătul acestui ciclu electoral subiectul va fi închis. Însă nu exclud ca pesediştii să devină campioni ai ideii, dacă pierd alegerile. De altfel, pierderea alegerilor ar fi singura şansă de a se reforma pentru acest partid mamut, care este principalul vinovat - nu singurul, evident - pentru stagnarea României şi căderea în politicianism.

Dacă nu face reforme autentice, începând chiar cu aceste alegeri, clasa politică se descalifică şi se compromite. Entuziasmul facil al unora cu privire la victorie mă îngrijorează. Pentru că mărturiseşte lipsă de maturitate şi viziune.

Alegeri în vremea pandemiei: poate ultima strigare pentru această clasă politică, poate ultima oportunitate de a genera reforme autentice. Pandemia ar fi trebuit să invite la reflecţie şi la identificarea soluţiilor. Iar când spun „soluţii” am în vedere reforme şi nu câţi primari hoţi şi agramaţi vom câştiga în plus, în dauna adversarilor, câte palate de primării vom înălţa în comunităţi care se împuţinează văzând cu ochii, câţi şmecheri de ai noştri vom pune în funcţii bine plătite, în detrimentul adversarilor. Nici măcar câţi kilometri de drumuri vom face - mai mulţi, mai puţini faţă de predecesori? - nu mai reprezintă o miză reală. Va conta infinit mai mult dacă reuşim să credibilizăm politica, să reformăm administraţia şi să generăm încredere. Celelalte sunt jocuri de glezne.

Mihai Dorin este istoric şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri