Află cine a numit-o prima dată pe Margaret Thatcher ”Doamna de Fier”

luni, 08 aprilie 2013, 20:57
1 MIN
 Află cine a numit-o prima dată pe Margaret Thatcher ”Doamna de Fier”

Un ziarist militar sovietic, Iuri Gavrilov, a fost cel care i-a dat fostului premier britanic Margaret Thatcher numele de ‘Doamna de Fier’, relatează luni agenţia EFE, citând presa rusă.

Mai precis, la 24 ianuarie 1976, cotidianul militar sovietic Krasnaia Zveda (Steaua Roşie) a publicat un articol intitulat ‘Doamna de Fier’, semnat de căpitanul sovietic Iuri Gavrilov. Textul era o replică la o declaraţie a premierului britanic Margaret Thatcher care acuza Uniunea Sovietică de intenţia de a domina lumea.
Ziaristul, acum colonel în rezervă, a recunoscut că a comparat-o pe lady Thatcher cu legendarul cancelar german Otto Von Bismarck din cauza caracterului ei dur. Titlul iniţial al articolului a fost ‘Cancelarul de Fier’, dar, fiind vorba de o femeie, l-a schimbat în ‘Doamna de Fier’. Cu acest titlu, articolul a fost preluat şi de cotidianul britanic Sunday Times.
Dar acest titlu nu a deranjat-o pe cea care avea să devină premier, iar susţinătorii ei nu au ezitat să-l folosească în campania electorală din anul 1979, afirmând că ‘Marea Britanie are nevoie de o doamnă de fier’.
Odată ajunsă premier, Thatcher a criticat intens Uniunea Sovietică. Potrivit lui Ivan Melnikov, vicepreşedinte al Partidului Comunist rus, Thatcher ‘a jucat un rol foarte important în dezintegrarea URSS-ului, iar proiectul ei cel mai de succes în toată cariera politică a fost ‘seducerea politică a lui Mihail Gorbaciov’. (Agerpres)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii