Află drepturile consumatorilor în piața liberalizată (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Advertorial

Află drepturile consumatorilor în piața liberalizată (P)

GALERIE
Află drepturile consumatorilor în piața liberalizată
  • Află drepturile consumatorilor în piața liberalizată
- +
Piața gazelor și a energiei electrice este complet liberalizată în România, ceea ce înseamnă că noncasnicii și casnicii se pot bucura de libertatea de a alege acel furnizor care oferă serviciile de care au nevoie. Cercetarea pieței și alegerea celei mai bune oferte poate fi un proces lung care necesită multă răbdare și atenție la detalii, întrucât este important să nu fie sărite etape în semnarea unui contract nou. La capitolul detalii importante intră oferta pentru un preț fix sau variabil, respectiv modalitatea de plată, de transmitere a facturi.
 
Care sunt acest drepturi pe care le au consumatorii și ce pot face pentru a se asigura că vor beneficia de cea mai bună alegere pentru căminul lor?
 
1. Dreptul de acces la rețelele de energie electrică și gaze naturale. Dreptul de a consuma energie electrică și gaze naturale;
Cu alte cuvinte, orice consumator are dreptul de a consuma energie electrică și gaze naturale, în contextul semnării unui contract cu unul dintre furnizorii disponibili pe piață.
 
2. Dreptul de a-și alege furnizorul de energie electrică și gaze naturale fără plata vreunei taxe pentru schimbarea acestuia;
Contract între furnizor și consumator se realizează fără cheltuieli ascunse pe care noul client va fi obligat să le plătească ulterior semnării parteneriatului. 
 
3. Dreptul de a fi informat în legătură cu condițiile generale de contractare, prețurile și tarifele aplicabile, întreruperile programate în furnizarea gazelor naturale, etc.;
Citirea cu atenție a ofertelor și contractelor, respectiv înțelegerea lor sunt foarte importante pentru a avea o imagine clară asupra viitorului parteneriat cu furnizorul. În cazul în care unele aspect nu sunt expuse clar, consumatorului îi este recomandat să pună mai multe întrebări și să nu facă presupuneri. 
 
4. Dreptul de a solicita furnizorului modificarea și completarea contractului de furnizare și a anexelor acestuia, atunci când apar elemente noi ori când consideră necesară detalierea sau completarea unor clauze contractuale;
Ce înseamnă acest lucru pentru consumator? În cazul în care clientul consideră că i s-a prezentat o propunere standandizată sau generalizată și sunt necesare mai multe prevederi sau precizări în vederea stabilirii unei colaborări transparente, consumatorul poate face aceste solicitări către furnizor. 
 
5. Dreptul de acces la grupurile și sistemele de măsurare;
Grupurile de măsurare se montează şi se sigilează în prezenţa clientului final sau a reprezentantului împuternicit, acesta având acces neîngrădit pe tot procesul. 
 
6. Dreptul de a solicita furnizorului să ia măsuri pentru remedierea defecțiunilor și a deranjamentelor survenite în rețelele de energie electrică și gaze naturale;
În cazul apariției unor defecțiuni, operatorii au obligația de a evalua problemele de pe teren și a le rezolva în cel mai scurt timp posibil. Această obligație o au și în cazul deranjamentelor care pot apărea la nivelul rețelelor de energie electrică și gaze naturale. 
 
7. Dreptul de a fi despăgubit pentru daunele provocate de către furnizor. 
În cazul în care, clientul a suferit pierderi sau distrugeri din cauza furnizorul, acesta poate cere să fie despăgubit în baza parteneriatului pe care îl au.
 
În concluzie, consumatorii trebuie să fie informați cu privire la toate drepturile pe care le au, astfel încât să pună toate întrebările și să aibă răspunsurile complete, în momentul semnării contractului cu un nou furnizor. Piața concurențială le oferă numeroase beneficii, dar ei trebuie să fie atenți la detalii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Cosmin PAȘCA

O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

Filmuletul zilei

opinii

Ruşi şi americani

Codrin Liviu CUȚITARU

Ruşi şi americani

Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Bogdan ILIESCU

Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

Despre neuroplasticitatea socială.

Identităţi în oglindă (I)

Florin CÎNTIC

Identităţi în oglindă (I)

Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

pulspulspuls

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.