anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Advertorial

Află drepturile consumatorilor în piața liberalizată (P)

GALERIE
Află drepturile consumatorilor în piața liberalizată
 • Află drepturile consumatorilor în piața liberalizată
- +
Piața gazelor și a energiei electrice este complet liberalizată în România, ceea ce înseamnă că noncasnicii și casnicii se pot bucura de libertatea de a alege acel furnizor care oferă serviciile de care au nevoie. Cercetarea pieței și alegerea celei mai bune oferte poate fi un proces lung care necesită multă răbdare și atenție la detalii, întrucât este important să nu fie sărite etape în semnarea unui contract nou. La capitolul detalii importante intră oferta pentru un preț fix sau variabil, respectiv modalitatea de plată, de transmitere a facturi.
 
Care sunt acest drepturi pe care le au consumatorii și ce pot face pentru a se asigura că vor beneficia de cea mai bună alegere pentru căminul lor?
 
1. Dreptul de acces la rețelele de energie electrică și gaze naturale. Dreptul de a consuma energie electrică și gaze naturale;
Cu alte cuvinte, orice consumator are dreptul de a consuma energie electrică și gaze naturale, în contextul semnării unui contract cu unul dintre furnizorii disponibili pe piață.
 
2. Dreptul de a-și alege furnizorul de energie electrică și gaze naturale fără plata vreunei taxe pentru schimbarea acestuia;
Contract între furnizor și consumator se realizează fără cheltuieli ascunse pe care noul client va fi obligat să le plătească ulterior semnării parteneriatului. 
 
3. Dreptul de a fi informat în legătură cu condițiile generale de contractare, prețurile și tarifele aplicabile, întreruperile programate în furnizarea gazelor naturale, etc.;
Citirea cu atenție a ofertelor și contractelor, respectiv înțelegerea lor sunt foarte importante pentru a avea o imagine clară asupra viitorului parteneriat cu furnizorul. În cazul în care unele aspect nu sunt expuse clar, consumatorului îi este recomandat să pună mai multe întrebări și să nu facă presupuneri. 
 
4. Dreptul de a solicita furnizorului modificarea și completarea contractului de furnizare și a anexelor acestuia, atunci când apar elemente noi ori când consideră necesară detalierea sau completarea unor clauze contractuale;
Ce înseamnă acest lucru pentru consumator? În cazul în care clientul consideră că i s-a prezentat o propunere standandizată sau generalizată și sunt necesare mai multe prevederi sau precizări în vederea stabilirii unei colaborări transparente, consumatorul poate face aceste solicitări către furnizor. 
 
5. Dreptul de acces la grupurile și sistemele de măsurare;
Grupurile de măsurare se montează şi se sigilează în prezenţa clientului final sau a reprezentantului împuternicit, acesta având acces neîngrădit pe tot procesul. 
 
6. Dreptul de a solicita furnizorului să ia măsuri pentru remedierea defecțiunilor și a deranjamentelor survenite în rețelele de energie electrică și gaze naturale;
În cazul apariției unor defecțiuni, operatorii au obligația de a evalua problemele de pe teren și a le rezolva în cel mai scurt timp posibil. Această obligație o au și în cazul deranjamentelor care pot apărea la nivelul rețelelor de energie electrică și gaze naturale. 
 
7. Dreptul de a fi despăgubit pentru daunele provocate de către furnizor. 
În cazul în care, clientul a suferit pierderi sau distrugeri din cauza furnizorul, acesta poate cere să fie despăgubit în baza parteneriatului pe care îl au.
 
În concluzie, consumatorii trebuie să fie informați cu privire la toate drepturile pe care le au, astfel încât să pună toate întrebările și să aibă răspunsurile complete, în momentul semnării contractului cu un nou furnizor. Piața concurențială le oferă numeroase beneficii, dar ei trebuie să fie atenți la detalii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.