anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Află unde se există cele mai mari zăcăminte de petrol din lume

GALERIE
petrol
 • petrol
- +

Venezuela, Arabia Saudită şi Irak ocupă primele locuri în clasamentul celor mai bogate ţări din punct de vedere al zăcămintelor de petrol, potrivit unei analize realizate de publicaţia internaţională de profil Energy Digital.

Capul de afiş revine Venezuelei, unde, în 2011, preşedintele de atunci, Hugo Chavez, a anunţat că există zăcăminte dovedite de 297 de miliarde de barili, ceea ce a făcut ca statul sud-american să depăşească liderul mondial de până atunci, Arabia Saudită, cu mai mult de 30 de miliarde de dolari.

Deşi Venezuela continuă să fie unul dintre cei mai importanţi furnizori ai Statelor Unite, dezvoltarea câmpurilor petrolifere a fost afectată de turbulenţele politice. Pentru populaţie, preţul carburanţilor a fost subvenţionat în mod artificial, astfel că producţia a scăzut dramatic, ca urmare a fondurilor insuficiente pentru modernizarea infrastructurii energetice.

Pe locul doi, se situează Arabia Saudită, cu rezerve dovedite de ţiţei brut de 267 de miliarde de dolari, adică o cincime din rezervele totale mondiale. Deşi la nivelul ţării sunt peste 100 de perimetre mari, jumătate din aceste rezerve sunt concentrate în opt câmpuri uriaşe, inclusiv în Ghawar Field, cel mai mare din lume.

Irakul se află pe poziţia a treia, cu rezerve oficiale de 143 de miliarde de barili. În sector se vorbeşte, însă, de o descoperire uriaşă de 350 de miliarde de barili, care ar aduce ţara pe primul loc în acest top. Însă, din cauza ocupaţiei militare, statisticile oficiale nu au mai fost revizuite din 2001.

Pe următoarele două locuri sunt Canada şi Iran, cu rezerve de aproximativ 150 de miliarde de barili fiecare, respectiv cam 10% din rezervele totale dovedite de petrol ale omenirii. Iran este şi al patrulea mare producător de petrol din lume şi al doilea din cadrul OPEC, după Arabia Saudită.

Locul şase este ocupat de Kuwait, cu rezerve de 104 miliarde de barili, cea mai mare parte dintre ele aflându-se în perimetrul Burgan, al doilea cel mai mare din lume de petrol convenţional.

Urmează Emiratele Arabe Unite, cu 98 de miliarde de barili, o ţară mică, dar cu vaste zăcăminte. Tot aici găsim al treilea perimetru ca mărime din lume, numit Zakum.

Federaţia Rusă se clasează pe locul opt, după ce a fluctuat mai mulţi ani în sus şi în jos în acest top, ca urmare a unor factori, precum căderea fostei Uniuni Sovietice, privatizarea industriei, fluctuaţiile preţului sau utilizarea noilor tehnologii care a revitalizat producţie în câmpurile vechi. Astăzi, Rusia este cel mai mare producător de petrol din lume şi, totodată, cel mai mare exportator la nivel mondial.

Aflată pe locul nouă, Libia are cele mai mari rezerve din Africa, respectiv 77 de miliarde de barili. Pentru că este localizată aproape de Europa şi datorită costurilor scăzute de extracţie, Libia a fost atractivă pentru investitorii străini. Totuşi, neînţelegerile şi sancţiunile din ultimii ani au lăsat ţara mai degrabă neexplorată.

Kazahstanul este statul care închide top 10 al ţărilor cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, cu 49 de miliarde de barili. În această ţară există peste 200 de perimetre petrolifere. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.