anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ovidiu Biber: „Sunt puţine locuri în Iaşi unde poţi face un festival, ne-ar fi plăcut să avem unde să investim”

Afterhills, ucis de pandemie în primul an în care organizatorii aşteptau profit

GALERIE
Afterhills
 • Afterhills
- +

Care că sunt cele mai mari probleme cu organizarea unui festival la Iaşi? Organizatorii Afterhills se plâng de faptul că nu au putut investi într-un teren, fiindcă erau dispuşi să investească în infrastructură de canalizare, fose septice, fibră optică etc. Se mai plâng că nu există un loc în Iaşi unde să poţi face un festival. Alte detalii financiare, în rândurile următoare.

 „Ziarul de Iaşi” a scris marţi, 20 iulie, despre demararea procedurii de faliment a uneia dintre companiile care a organizat festivalul Afterhills, iar oamenii sunt puşi în situaţia de a se înscrie la masa credală dacă vor să recupereze banii plătiţi pe abonamente. Co-fondatorul festivalului, Ovidiu Biber, crede însă că insolvenţa şi falimentul companiei nu înseamnă şi sfârşitul festivalului, descriind pentru „Ziarul de Iaşi” care au fost cele mai mari dificultăţi pe care le-a avut până acum în desfăşurarea „Afterhills”.

Biber spune că, din discuţiile purtate cu alte companii şi persoane organizatoare de festivaluri de mare amploare, abia de la a patra ediţie se putea vorbi despre o identitate a festivalului, o maturizare acestuia şi un semn că este o manifestare care are în spate un istoric. „Nu dăm vin pe stat, să ştiţi că nu cred că puteau să facă lucrurile mai bine pentru noi, organizatorii de festivaluri. Pandemia ne-a afectat, sincer, foarte mult, e clar asta. Mai ales acum, când eram în anul al IV-lea de festival şi începeam să avem semne de maturitate. Festivalul începea să crească, să devină cunoscut, să se vadă că are un istoric”, a explicat Ovidiu Biber.

Citiți și: Faliment: Fanii Afterhills, puşi de executori la masa credală

În ceea ce priveşte componenta financiară, Biber spune că nici la Afterhills, dar nici la alte evenimente, primele 2-3 ediţii nu sunt profitabile, dar sunt considerate investiţii pentru anii viitori. Practic, prima ediţie de sine stătătoare a fost retezată de pandemie. „E ca şi cum ai avea un copil şi trebuie să îl dai la singurul liceu din oraş şi exact atunci se închide şcoala. Aşa am fost şi noi - cea mai importantă treaptă pentru festival era în anul al IV-lea. Au fost mai multe lucruri care ne-au afectat, dar asta a fost cea mai puternică lovitură”, a spus Ovidiu Biber.

Mutarea la Dobrovăţ - o pierdere financiară importantă

Un alt factor ce a afectat festivalul ţine de Iaşi şi de organizarea unui eveniment de mare amploare în capitala Moldovei. În primii doi ani, Afterhills a avut loc pe zona de câmpie de lângă complexul ERA, însă au fost nevoiţi să se mute înspre Dobrovăţ în urma litigiului pe terenul pe care se desfăşura festivalul. Biber spune că dacă ar fi avut un loc clar în Iaşi pentru festival, ar fi putut investi în infrastructura locală, pentru a nu porni în fiecare an de la 0 în altă parte. „Ne-am fi dorit să avem un loc unde să putem investi, să prindem rădăcini la propriu. Să facem un festival într-un spaţiu unde să putem îngropa elemente: fibra optică, canalizare, fosă septică ecologică etc. Ca să nu mai vorbesc de instalaţie electrică. Aşa poţi dezvolta zone de camping, de acces sau scene. Dar dacă de fiecare dată, în fiecare an, trebuie să o iei de la zero pe o iarbă frumoasă undeva, să nu avem nimic din anul trecut, este o gaură neagră pentru organizatori. În anul al III-lea mutarea a însemnat o pierdere mare”, a pus Ovidiu Biber.

El spune că, în momentul de faţă, nu există decât 2-3 locuri unde pot fi adunaţi zeci de mii de oameni: stadionul, în opinia sa, nu poate fi folosit, iar la Carrefour, dincolo de litigiu, era şi o problemă cu terenul - o zonă unde vântul putea fi amplificat. „Iar din cauza litigiului nu am putut să investim nimic acolo şi în ambii ani am luat-o de la zero. Cele două UAT-uri ne-au susţinut ambele, nu am avut probleme, dar nu era îndeajuns susţinerea dacă noi nu puteam investi în teren”, a completat acesta.

Singurul avantaj major, explică Ovidiu Biber, este faptul că în momentul în care va reîncepe, Afterhills nu va trebui să o ia de la zero. Iar organizatorul speră ca noul început să fie încă de anul viitor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.