Afterhills, ucis de pandemie în primul an în care organizatorii aşteptau profit
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Ovidiu Biber: „Sunt puţine locuri în Iaşi unde poţi face un festival, ne-ar fi plăcut să avem unde să investim”

Afterhills, ucis de pandemie în primul an în care organizatorii aşteptau profit

GALERIE
Afterhills
  • Afterhills
- +

Care că sunt cele mai mari probleme cu organizarea unui festival la Iaşi? Organizatorii Afterhills se plâng de faptul că nu au putut investi într-un teren, fiindcă erau dispuşi să investească în infrastructură de canalizare, fose septice, fibră optică etc. Se mai plâng că nu există un loc în Iaşi unde să poţi face un festival. Alte detalii financiare, în rândurile următoare.

 „Ziarul de Iaşi” a scris marţi, 20 iulie, despre demararea procedurii de faliment a uneia dintre companiile care a organizat festivalul Afterhills, iar oamenii sunt puşi în situaţia de a se înscrie la masa credală dacă vor să recupereze banii plătiţi pe abonamente. Co-fondatorul festivalului, Ovidiu Biber, crede însă că insolvenţa şi falimentul companiei nu înseamnă şi sfârşitul festivalului, descriind pentru „Ziarul de Iaşi” care au fost cele mai mari dificultăţi pe care le-a avut până acum în desfăşurarea „Afterhills”.

Biber spune că, din discuţiile purtate cu alte companii şi persoane organizatoare de festivaluri de mare amploare, abia de la a patra ediţie se putea vorbi despre o identitate a festivalului, o maturizare acestuia şi un semn că este o manifestare care are în spate un istoric. „Nu dăm vin pe stat, să ştiţi că nu cred că puteau să facă lucrurile mai bine pentru noi, organizatorii de festivaluri. Pandemia ne-a afectat, sincer, foarte mult, e clar asta. Mai ales acum, când eram în anul al IV-lea de festival şi începeam să avem semne de maturitate. Festivalul începea să crească, să devină cunoscut, să se vadă că are un istoric”, a explicat Ovidiu Biber.

Citiți și: Faliment: Fanii Afterhills, puşi de executori la masa credală

În ceea ce priveşte componenta financiară, Biber spune că nici la Afterhills, dar nici la alte evenimente, primele 2-3 ediţii nu sunt profitabile, dar sunt considerate investiţii pentru anii viitori. Practic, prima ediţie de sine stătătoare a fost retezată de pandemie. „E ca şi cum ai avea un copil şi trebuie să îl dai la singurul liceu din oraş şi exact atunci se închide şcoala. Aşa am fost şi noi - cea mai importantă treaptă pentru festival era în anul al IV-lea. Au fost mai multe lucruri care ne-au afectat, dar asta a fost cea mai puternică lovitură”, a spus Ovidiu Biber.

Mutarea la Dobrovăţ - o pierdere financiară importantă

Un alt factor ce a afectat festivalul ţine de Iaşi şi de organizarea unui eveniment de mare amploare în capitala Moldovei. În primii doi ani, Afterhills a avut loc pe zona de câmpie de lângă complexul ERA, însă au fost nevoiţi să se mute înspre Dobrovăţ în urma litigiului pe terenul pe care se desfăşura festivalul. Biber spune că dacă ar fi avut un loc clar în Iaşi pentru festival, ar fi putut investi în infrastructura locală, pentru a nu porni în fiecare an de la 0 în altă parte. „Ne-am fi dorit să avem un loc unde să putem investi, să prindem rădăcini la propriu. Să facem un festival într-un spaţiu unde să putem îngropa elemente: fibra optică, canalizare, fosă septică ecologică etc. Ca să nu mai vorbesc de instalaţie electrică. Aşa poţi dezvolta zone de camping, de acces sau scene. Dar dacă de fiecare dată, în fiecare an, trebuie să o iei de la zero pe o iarbă frumoasă undeva, să nu avem nimic din anul trecut, este o gaură neagră pentru organizatori. În anul al III-lea mutarea a însemnat o pierdere mare”, a pus Ovidiu Biber.

El spune că, în momentul de faţă, nu există decât 2-3 locuri unde pot fi adunaţi zeci de mii de oameni: stadionul, în opinia sa, nu poate fi folosit, iar la Carrefour, dincolo de litigiu, era şi o problemă cu terenul - o zonă unde vântul putea fi amplificat. „Iar din cauza litigiului nu am putut să investim nimic acolo şi în ambii ani am luat-o de la zero. Cele două UAT-uri ne-au susţinut ambele, nu am avut probleme, dar nu era îndeajuns susţinerea dacă noi nu puteam investi în teren”, a completat acesta.

Singurul avantaj major, explică Ovidiu Biber, este faptul că în momentul în care va reîncepe, Afterhills nu va trebui să o ia de la zero. Iar organizatorul speră ca noul început să fie încă de anul viitor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

Alex VASILIU

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.