Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Agamemnon (Naşterea tragediei, moartea speranţei)

GALERIE
dana tabrea
  • dana tabrea
- +

 Numele lui Agamemnon, figură a mitologiei greceşti, dă titlul piesei dramaturgului-regizor de origine argentiniană, Rodrigo García (2003). Eroii tragediei antice (Agamemnon, Clitemnestra, Egist) devin antieroii lumii contemporane (echivalenţele nominale de pe ilustratele trimise din distopia intitulată ”undeva”). Trăim într-o lume gata făcută şi contrafăcută. Suntem o ”omenire fără omenie”, lipsită de originalitate/valoare/spiritualitate. Consumăm compulsiv produsele acestei lumi, până ce sângerăm.

Poemul subversiv al lui Rodrigo García este transpus scenic de Andrei Măjeri cu mijloacele teatrului absurd, fără a exclude teatralitatea, explorând dramaticul şi dramatismul la nivel de convenţie (nu întâmplător, la începutul şi finalul montării se reia melodia Puro teatro), chiar expunând teatralul la vedere (improvizaţia coregrafică dirijată de la început introduce conceptul de teatru ca iluzie în permanenţă demascată). În acelaşi timp, efervescenţa transpunerii scenice duce esteticul într-o zonă a teatrului militant. Anarhismul lui García se regăseşte, însă poeticul se dizolvă în burlesc sau în tăceri semnificative. Fără a fi un poem anarhist, spectacolul reuşeşte să surprindă naşterea tragediei domestice, printr-o dublă ridiculizare a apolinicului (WC-ul aurit) şi a dionisiacului (voluptatea trucată), şi moartea speranţei (sunetul de raid aerian din main track).
Comedia neagră rescrie tragedia, implicând parodia şi grotescul. Monodrama este redată pe multiple voci, organizate în jurul a trei ipostaze (familia formată din tată, mamă şi fiu), care nu devin personaje. Vocea narativă iniţial unică este divizată între trei actori. Vocea narativă este pasată de la un actor la altul, triplată şi suprapusă polifonic, amplificată prin microfon sau portavoce, fluierată, înregistrată şi ulterior integrată în spectacol, transpusă prin rapping, succintă pantomimă, song (La Lupe, latino lullaby cu iz afro-canadian), mişcare scenică ritmică şi se stinge atunci când surprinde, concluziv, saturaţia, iremediabilul/neputinţa, dar şi neobişnuitul/irepetabilul, sau perplexitatea.
Temele abordate critic de Rodrigo García în Agamemnon (consumismul, birocraţia, liberalismului economic, cinismul semenilor, nevoia de surmontare a angoasei ori a extazului ca febră a cumpărăturilor inutile, violenţa domestică) sunt explicitate prin soluţii sugestive: căruciorul de supermarket, hârtia de WC aurită şi multifuncţională, doza de Pepsi din peruca albastră a lui Miriam Cuibus, banda de alergare prevăzută cu ventilator şi o plantă din care actriţa înfulecă nevrotic, ochelarii de paraşutist şi masca de protecţie respiratorie ale Sânzianei Tarţa, sistemul format din cască de protecţie galbenă şi două doze de Pepsi simetrice pe cap, din care Sorin Leoveanu degustă printr-un tub ca de perfuzie, şi impermeabilele galbene. Apoi, prin soluţii tot mai ingenioase  – banda adezivă reflectorizantă galben cu negru, izolând copilul, legat şi îndopat, de normalitate, costumul gonflabil de proporţii, dar foarte mobil – sacul de box al familiei, impermeabilele pentru picăturile de rouă, ce se prind în pânze de păianjen. La final, actorii nu mai joacă, ci recuperează poezia, murmurând.
Scenariul, revăzut de Măjeri, aspiră la o cursivitate care la García rămânea în stadiul de fragmentaritate suspendată postmodern. Într-unul dintre momentele cruciale (KFC), regizorul intervine şi trasează schema tragicului cu mijloace inedite (ţările cele mai bogate/marile puteri – baxuri de jumătate de litru de apă plată şi un bidon mare şUSAţ, în loc de aripioare de pui). Speranţa e gunoiul ce înconjoară lumea industrializată unde s-a născut tragedia. Tragedia ce s-a născut în ţările industrializate şi speranţa sunt simulate prin storytelling, dinamizat de jocul actorilor, cu accent pe voce, mimică şi cu decor minimalist. Scenele (de)curg una (di)-ntr-alta firesc. Luminile sunt adaptate fiecărei scene (spoturi flash, alternanţă cromatică, nuanţând contrastele cald-rece). Reţin preferinţa pentru opoziţia galben-albastru (nu doar lumini, ci şi scenografie, costume).
Regizorul valorifică talentul celor trei actori de la Teatrul Naţional Cluj-Napoca în registre complet diferite, care se armonizează contrapunctic. Iniţial nonşalant, ironic şi detaşat, Sorin Leoveanu ajunge să-şi trăiască rolul cu o forţă demenţială, hamletiană. Pe spatele tricoului său negru e imprimat mesajul ”to buy or not to buy”, iar în partea din faţă – ”#matador”. Având poate misiunea de a ucide grosierul, naratorul se declară istovit de priveliştea celor mulţi – oamenii ready-made într-o lume ready-made, care, fără a contrazice previzibilul, îşi expun primitivismul poleit cu civilizaţie, şi fac afaceri. De fapt, el preferă omul natural, în schimbul contemporanilor sadici, avizi după produse de consum şi după bani. Având o comprehensiune actoricească incredibilă, Miriam Cuibus are soluţiile ce-i sunt încredinţate la degetul mic, trecând cu uşurinţă de la comedie la dramă, apoi la detaşare ironică faţă de ipostazele actoriceşti, părând să contribuie ea însăşi la unele scheme. Foarte energică, Sânziana Tarţa, ale cărei ipostaze actoriceşti nemaipomenite constituie compoziţii diverse pe tiparul rapperului (pe care nu l-aş integra neapărat în categoria travestiului), susţine principalele momente de song din spectacol şi e foarte dinamică pe parte de mişcare scenică.
 (Agamemnon de Rodrigo García, traducerea: Luminiţa Voina-Răuţ, regia: Andrei Măjeri, scenografia: Irina Moscu, distribuţia: Sorin Leoveanu, Miriam Cuibus, Sânziana Tarţa, premiera: 16 septembrie 2015, Teatrul Naţional Cluj-Napoca)
 
Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi cronicar de artă teatrală

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Rugăciune pentru Autostrada A8

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri