Agenți adorabili de încredere. Câinii din vămi intră într-un program intens de pregătire
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Agenți adorabili de încredere. Câinii din vămi intră într-un program intens de pregătire

GALERIE
caine frontieracaine agentcaine adorabil
 • caine frontiera
 • caine agent
 • caine adorabil
- +

Echipajele canine din punctele vamale au depistat, de la începutul anului, peste un milion de ţigarete ilegale şi aproximativ treizeci de kilograme de tutun, uneori în condiţii aproape imposibile. Poliţia de Frontieră foloseşte 43 de ehipaje canine care, până la finalul lunii noiembrie, vor intra într-un amplu program de pregătire.

Echipele canine din punctele vamale intră într-un program intens de pregătire care va dura până la finele lunii noiembrie.

Astfel, câinii care au împlinit vârsta de pensionare se vor retrage din activitate, iar pentru noile echipe canine vor fi organizate stagii de învăţare a tehnicilor de depistare a ţigaretelor ilegale, drogurilor şi banilor. Pentru echipele aflate deja în activitate, vor fi susţinute sesiuni de recapitulare şi perfecţionare. Totodată, vor fi îmbunătăţite metodele de control folosite la verificarea autoturismelor, camioanelor, autocarelor, containerelor, depozitelor şi încăperilor, sacilor poştali şi valizelor.

În punctele vamale din ţară sunt active 43 de echipe canine mobile. Dintre acestea, 31 sunt antrenate să depisteze ţigarete ilegale, alte zece au dublă specializare (droguri şi produse din tutun), iar două sunt specializate în detectarea drogurilor, cashului şi ţigaretelor.

”În perioada ianuarie-iulie 2017, câinii special instruiţi au depistat circa 1,1 milioane ţigarete ilegale şi aproximativ 29 kilograme de tutun. Investiţia în formarea echipelor canine este foarte redusă în raport cu valoarea capturilor şi amenzilor”, anunţă reprezentanţii Poliţiei de Frontieră.

Potrivit acestora, aproape zilnic, câinii prezenţi în punctele vamale reuşesc să depisteze produse din tutun, în cadrul unor controale cu grad ridicat de dificultate.

De exemplu, la începutul lunii iunie, câinele Max a depistat la Sculeni 1.171 pachete ţigarete, într-un autocamion cu remorcă frigorifică. Ţigaretele erau depozitate în peretele frontal al remorcii, în instalaţia de răcire. Captura a fost făcută de echipa canină fără nici un sprjin sau informaţie preliminară din partea Vămii sau a Poliţiei de Frontieră.

La Porţile de Fier, câinele Sid, pensionat recent, a găsit 256 pachete ascunse în airbagul din bord al unei maşini. Locaşul era prevăzut cu sistem de deschidere acţionat electric. Acelaşi câine Sid, la punctul de trecere a frontierei Calafat, a depistat 4.560 pachete ţigarete ilegale. Pachetele erau depozitate într-o ladă frigorifică, în dublura tavanului şi erau acoperite cu cârnaţi.

„În spatele unui câine instruit stau ore întregi de antrenament, ceea ce presupune efort fizic susţinut. Lucrătorii vamali şi câinii lucrează zi de zi, opt ore. Antrenamentul unei echipe canine durează aproximativ trei luni. În fiecare an, echipele se întorc la Centru pentru o săptămână de exerciţii de întreţinere. Toţi lucrătorii vamali aflaţi în centrul de instruire de la Giurgiu se află acolo la cerere. Formarea unui câine se face prin joc, care stă la baza tuturor activităţilor zilnice. Drept urmare, lucrătorul vamal, indiferent de vârstă sau de experienţă, trebuie să se adapteze, să înveţe să se joace. Câinele are nevoie de suport şi încurajare permanentă ca să poată avea rezultate”, a declarat Alexandru Ioniţă, şeful Centrului de Instruire Echipe Mobile din Giurgiu, citat în comunicatul de presă.

Conform statisticilor citate în comunicat, piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în iulie la 16%, cu 0,9 puncte procentuale mai mult decât în mai 2017, fiind prima creştere înregistrată după aproape un an de scăderi consecutive.

news.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.