anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Agenţia imobiliară şi-a dat clientul în judecată: cere 6% din valoarea unui apartament

GALERIE
agentie imobiliara, vanzare
 • agentie imobiliara, vanzare
- +

Clientul a văzut casa prezentată de agent, apoi s-a înţeles direct cu proprietarul. Ce spun judecătorii?

 

O agenţie imobiliară şi-a dat în judecată propriul client, acuzându-l că i-a înşelat buna credinţă. Interesat să cumpere un apartament, clientul a vizitat o locuinţă a cărei vânzare era intermediată de agenţie. Ulterior, s-a înţeles însă direct cu proprietarul, fără a mai plăti comisionul datorat agenţiei.

În faţa instanţei, Ovidiu N. a afirmat că luase legătura cu două agenţii imobiliare, la începutul anului trecut. Vizitase într-adevăr apartamentul în cauză în baza unui contract de prestări servicii încheiat cu Premier Grup SRL. Apartamentul era însă promovat în mediul online cu un comision de 0%. În ceea ce priveşte contractul şi fişa de vizionare, ele ar fi fost semnate în alb, fără vreo negociere, agenţia completându-le ulterior. Practic, Ovidiu N. afirma că se aşteptase ca pentru apartamentul respectiv să nu trebuiască să achite niciun comision. Conform Codului Civil, dacă nu se poate demonstra altceva, se consideră că cel care a semna un înscris cunoaşte conţinutul acestuia. Judecătorii au apreciat că, în situaţia în care contractul ar fi fost modificat ulterior de către agenţie, Ovidiu N. ar fi trebuit să denunţe înscrisul ca fals. „Apărarea privind semnarea în alb a înscrisurilor nu este susţinută de nicio probă administrată în cauză. Din contră, instanţa reţine ca relevant faptul că reclamantul a mai apelat la agenţii imobiliare, cunoscând astfel modalitatea de derulare a raporturilor de intermediere, inclusiv caracterul oneros al acestora. În acest sens, instanţa reţine că pârâtul a recunoscut că a purtat discuţii cu privire la comisionul datorat în schimbul serviciilor prestate”, au precizat magistraţii Judecătoriei.

Contractul semnat de Ovidiu N. prevedea un comision de 3% din valoarea apartamentului cumpărat. Ca urmare, judecătorii l-au obligat pe pârât la plata către agenţia imobiliară a sumei de 2.606 euro. Sentinţa nu l-a nemulţumit doar pe Ovidiu N., care a declarat apel, ci şi agenţia imobiliară. Aceasta ceruse în timpul procesului dublarea remuneraţiei, întrucât clientul nu anunţase perfectarea achiziţiei în termenul de 15 zile prevăzut în contract. Cele două apeluri au ajuns pe rolul Tribunalului, primul termen al procesului desfăşurându-se ieri. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.