Agileroo – Despre educația prin fascinație sau despre cum devin copiii și adolescenții noștri creativi și pregătiți pentru lumea de mâine
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

Agileroo – Despre educația prin fascinație sau despre cum devin copiii și adolescenții noștri creativi și pregătiți pentru lumea de mâine

învățând să scrie cod, să inventeze jocuri sau să construiască roboți

GALERIE
Cursanti liceuDiana LefterCursanti gimnaziuSocial-Media-CoversFacebook-Green
 • Cursanti liceu
 • Diana Lefter
 • Cursanti gimnaziu
 • Social-Media-CoversFacebook-Green
- +

Viziune agileroo

Agileroo este o școală de programare și antreprenoriat româno-canadiană, un ecosystem educațional și o comunitate. Folosim o metodă de educație mai puțin convențională - educația prin fascinație, care constă în aducerea în fața studenților noștri a unor profesori carismatici, profesioniști în domeiul IT, dar în același timp cultivați și cu pasiunea de a fi dascăli, deci de a transmite nu doar cunoștinte, ci emoție,  valori de viață. Îi învățăm pe copii și adolescenți tainele limbajelor de programare, având grijă ca, în paralel, ei să își dezvolte un set de valori pentru toată viața, precum gândirea creativă, empatia, colaborarea în echipă, discursul public neinhibat.

 
Misiune agileroo
 
Ne dorim să schimbăm mentalitatea și felul de a gândi al copiilor și tinerilor din România, unde școala nu pune foarte mare accent pe antrenarea așa -numitelor “competențe de catifea” (soft skills). Cu ajutorul tehnologiei creative – tehnologie ca mijloc, nu ca scop – copiii și adolescenții încep să colaboreze empatic, să vorbească cu curaj în public și să aibă încredere în ei și în visele lor, văzând că pot rezolva probleme complexe, pas cu pas, într-un cadru organizat, cu ajutorul mentorilor lor, lucrând în echipe frumoase.
 
Valori agileroo
 
1. Program de studiu progresiv – copiii devin fluenți digital și învață IT nu la întâmplare, ci urmând o succesiune de cursuri care îi duce de la simplu spre complex.
2. Vorbim în limba engleză la cursuri - copiii învață să vorbească o limba vie, conversațională, într-un context relaxat, în timp ce lucrează în echipă. Mentorii sunt specialiști cu experiență în industria de IT, dar și cu har de profesori și cu drag de copii.
3. Program holistic – nu facem doar IT, școala nu e doar pentru cei pasionati de IT, ci pentru toți copiii și adolescenții, care vor avea nevoie de competențe digitale și de cel puțin un limbaj de programare în lumea nouă, a viitorului, în care ei vor trăi și munci.
4. Educația prin fascinație – mentorii (profesorii noștri) sunt specialiști cu experiență în IT, dar care sunt cultivați, au cunoștințe în mai multe domenii, iubesc copiii și știu să transmită atât cunoștințe, cât și emoție și inspirație. Îmbinăm ce e bine din două sisteme educaționale – român și canadian. De la canadieni împrumutăm “soft skills” - hai să le spunem în limba română “abilitățile de catifea”: vorbit fără trac și fără nod în gât pe scenă,  colaborare în echipă, empatie, curajul opiniei proprii. De la români – rigoarea și disciplina, dar fără excese de tip “competiție de dragul competiției”. Avem de asemenea colaboratori și asistenți elevi olimpici și tineri deosebiți care au competențe interdisciplinare, muzică și IT, sau matematică și teatru.
5. Cursurile noastre sunt practice, cu foarte multe exerciții -  pornim de la exemple și apoi introducem concepte abstracte. Aceste cursuri îi vor ajuta pe copiii noștri chiar dacă nu vor avea cariere de ingineri sau programatori – rezolvarea problemelor cu ajutorul codului îi învață să aplice aceleași principii când învață matematică sau fizică, procesul de învățare devenind astfel mai prietenos.
6. Invităm elevi olimpici și tineri antreprenori din comunitate să povestească despre experiența lor de studiu și de business în fața cursanților agileroo -  impactul este imediat și puternic. Au fost la noi 3 elevi olimpici – Dan, Ștefan și Mihai -  care au creat singuri un robot. Copiii au fost cuceriți imediat, atât de robot, dar mai ales de profesorii de vârsta lor. Vom continua să colaborăm cu acești tineri deosebiți.
7. Fiecare curs durează 16 săptămâni, iar în ultima săptămână avem un workshop de competențe digitale și antreprenoriat, adaptat pentru adolescenți sau copii. Doar cursul de programare și antreprenoriat conține 2 astfel de worskshops, foarte “gustate” de elevii noștri de până acum.
8. Suntem membri activi ai comunității  – copiii noștri merg la conferințe organizate de companii și asociații de profesioniști IT.  În mai 2020 vom organiza și primele noastre hackathons ( prezentarea proiectelor realizate de copii în echipe, cu ajutorul mentorilor agileroo,  în fața unui juriu din comunitatea de IT din Iași ), unde așteptăm elevi de la toate liceele, nu doar de la agileroo.
9. Încurajăm fetele și tinerele să vină la cursurile noastre – o cariera în STEM, IT sau engineering generează multe satisfacții pentru fete. Credeți-mă, știu – sunt una dintre fetele care mergea la olimpiadele de matematică și concura cu băieții, iar în industrie, echipele pe care le-am condus aveau între 20 și 40 de membri, din care doar între 2 și 5 fete. Avem deja o poveste de succes aici – pe 14 - 15 decembrie, Smaranda și Denisa, două eleve de clasa a XI-a,  frumoase și deștepte, vor merge la un Hackathon Ai for Teens,  organizat de Microsoft for Education. 
10. Participăm la concursurile cele mai interesante, naționale și internationale – WRO pentru robotică, spre deliciul copiilor de gimnaziu mai ales.
11. Îi ajutăm pe adolescenții de clasa a XII-a cu informații despre sistemul de educație din afara Romaniei și din țară, îi învățăm cum să își facă un CV europass (unde vor putea să completeze avansați la secțiunea dedicată competențelor digitale)
12. Organizăm propria noastră conferință cu acces gratuit – pe 9 martie 2020  va fi prima editie - în parteneriat cu AI for Teens, Facultatea de Automatică și Calculatoare de la Universitatea Politehnică din Iași, unde vom avea 3 domenii:
- Antreprenoriat
- Robotică și Game Design
- Programare/Cod – Python, JavaScript, Java, .Net, JavaScript, progamare frontend
13. Toate cursurile noastre au loc la Colegiul "C.Negruzzi" din Iași, dar sunt pentru elevi de la toate liceele și școlile. Programul este sâmbăta de la ora 10:00 până la ora 20:00  și în timpul săptămânii de la 16:00 până la ora 20:00. Pentru adolescenți avem program de 5 ore pe săptămână, iar pentru copiii de gimnaziu de 2 ore pe săptămână. Adolescenții vin sâmbăta, copiii în timpul săptămânii. 
 
Despre cursuri, pe larg și în ordine
 
3 cursuri pentru adolescenți din ianuarie 2020 ( înscrieri până pe 20 Decembrie 2019)
 
1) Programare front-end și antreprenoriat – Cristina Pereteatco programare, asistată de Diana Lefter, antreprenoriat
2) Programare Python – Diana Lefter, asistată de Dan Alexandru
3) Game Design  - Alex Mitan
 
Începand cu luna ianuarie 2020 (înscrieri până pe 20 Decembrie 2019) școala româno-canadiană de programare și antreprenoriat oferă 2 cursuri noi: Game Design și programare Python, pe lângă cursul de Programare front-end și antreprenoriat, unde urmează o serie nouă. 
Pentru doritorii de programare python recomandăm să începeți cu cursul programare front-end și antreprenoriat dacă nu aveți deloc cunoștințe de programare. Game Design poate fi început fără alte cursuri făcute în prealabil.
Pe 7 decembrie i-am invitat la un workshop pe Dan, Ștefan și Mihai – trei elevi de la Liceul de Informatică, olimpici, care au creat singuri un robot, găsind inclusiv soluții ingenioase pentru componentele hardware – cu un adevărat spirit antreprenorial. Fără să cheltuiască foarte mulți bani, au acum un robot funcțional, dezvoltat folosind Ai și ML. Au scris singuri codul și au gândit partea de inginerie. Sunt o echipă care funcționează foarte bine, deoarece se completează perfect unii pe alții. Adolescenții de la agileroo au fost cuceriți imediat de colegii lor, creatorii Mariei,  pentru care programarea este deja o pasiune ( bineînțeles, sunt audodidacți), iar reacțiile celor mici (gimnaziu) la interacțiunea cu robotul care le răspundea la întrebări a fost de milioane.  Dacă aveți copii de gimnaziu – veniți cu ei miercuri, 11 decembrie, de la ora 16:30. Vine iar Maria la noi!

 
 
Pe 21 decembrie îl vom invita la noi pe Ciprian Costin, un tânar domn  care a terminat liceul de informatică, apoi Conservatorul la Iași, secția compoziție, în paralel cu facultatea de informatică, a făcut apoi un BSC în muzică de film la Berklee și a fost software engineer pentru câteva companii din LA. Acum e antreprenor și AI Music Developer. Această meserie – AI Music Developer ( adica face muzică cu ajutorul inteligenței artificiale) e unică sau foarte rară, precum vor fi și meseriile viitorului, neinventate încă.  E un “personaj “ – sunt sigură că tinerii vor găsi în el inspirație. 
Noi folosim metode neconvenționale de educație  - modelul nostru este “educația prin fascinație”. Aducem în fața copiilor oameni pe care ei să îi admire și, prin urmare, să își dorească să fie la fel ca ei. Și astfel învățarea informaticii și a matematicii devine un joc interactiv și fascinant. Profesorii de la agileroo sunt specialiști cu experiență vastă în IT, dar sunt cultivați și interesați de educație, iubesc copiii.
 
În continuare, voi descrie ce se întâmplă la fiecare curs, dincolo de conceptele generale, valorile, misiunea și viziunea agileroo pe care am încercat să le descriu mai sus.
 
 
1)Programare front end și antreprenoriat 
Aici  învățăm programare front-end, antreprenoriat și competențe digitale. Mulți oameni care astăzi lucrează în IT au început cu programare front-end, adică acea combinație de html, java script și css care te ajută să creezi siteuri “curate”, de la zero.  Începând cu săptămâna a 6-a de curs, deci la jumătatea drumului, adolescenții formează echipe  - care se creează în funcție de afinitățile și chimia dintre ei, care până acum se relevă și se definitivează, ei se aleg unii pe alții pentru a lucra împreună. Apoi fiecare creeaza un website care va fi public, online, deci va putea fi inclus pe CV-ul lor. E un curs care îi va ajuta să fie creativi, să aibă încredere în ei și să colaboreze în echipe, în timp ce învață să scrie cod.
 
Câteva clarificări despre competențele digitale. Adolescenții noștri dau un examen de bacalaureat care se numește chiar asa, Competențe Digitale. Dar acel examen este mult diferit de ce se întâmplă la ora actuală prin alte școli din lume. Competențele digitale implică procesarea informației, comunicare, creare de conținut online, cum să fim safe online, cum să rezolvăm probleme complexe.  Mulți copii și tineri se cred experți în acest domeniu, dar când vin la școală, înțeleg că sunt multe lucruri pe care nici măcar nu știu că nu le știu. Dar le învață la noi.
 
2)Programare Python
La acest curs vom învăța, timp de 3 luni, 5 ore pe săptămână, programare Python. Python este un limbaj de programare modern și versatil, folosit pentru toate librăriile utilizate în Machine Learning, Data Science și Artificial Intelligence. Modul de predare constă în prezentarea unei probleme de viață, reală – pe care apoi o modelăm într-un produs ( aplicație web sau desktop), cu funcționalități specifice, partea de programare fiind făcută cu Python. Studenții sunt împărțiți în echipe de câte 4 începând cu săptămâna a 6-a de curs. Ei lucrează împreună la un proiect, care la finalul cursului va putea fi continuat în timpul liber, asigurând progresul continuu și exersarea cunoștințelor dobândite la curs.
 
3)Game Design
Acesta este un curs care nu necesită cunoștințe de programare - veți crea jocuri folosind motorul G5Development (bazat pe Java Script). Cunoștințele de JavaScript nu sunt absolut necesare, dar nici nu strică. Copiii și adolescenții vor porni într-o călătorie către ei înșiși – vor vedea ce le place cu adevărat, iar creativitatea lor va fi la cote maxime. Cursul este predat de Alex Mitan.
 
4 Cursuri pentru gimnaziu din ianuarie 2020 (înscrieri până pe 20 Decembrie 2019)
1) Programare front end și antreprenoriat  - Cristina Pereteatco, asistată de Diana Lefter pentru antreprenoriat
2) Programare Python – Diana Lefter asistată de Dan Alexandru
3) Game Design – Alex Mitan
4) Robotică ( arduino și roboți edison) – Diana Lefter, asistată de Mihai Melnic și Ștefan Bejenariu
 
Cursurile 1, 2 si 3 sunt similare cursurilor pentru adolescenți, doar că sunt gândite pe înțelesul elevilor de gimnaziu.
Demistificarea roboţilor și a tehnologiei ne dau abilitatea de a întelege lumea viitorului. Putem învăța să creăm cu ajutorul tehnologiei și nu doar să fim consumatori pasivi. La cursurile noastre de robotică, încurajăm copiii să învețe să interacționeze prin încercări, joacă și creație.
Cursurile de robotică vor folosi roboți Edison – sunt roboței programabili, care reacționează imediat la cod, care poate fi scris ori cu blocks ori cu sintaxa. Este un curs spectaculos, mai ales că vor fi prezenți acolo și creatorii Mariei, și din cand în cand Maria (primul robot humanoid din Iași).
 
 
Despre Diana Lefter, fondatoarea Agileroo
 
 
Școala este fondată de mine - Diana Lefter,  absolventă a Facultații de Matematică din Iași (cu durata de 5 ani, cu pedagogie, psihologie și metodică incluse), cu un masterat la București în matematici aplicate și cu 20 de ani de experiență în industria tehnologiei informației din Canada și USA, unde am fost programator, șef de echipă de programatori, director de departament, manager de proiect și de produs.
 
În România am predat matematică doi ani la liceu, înainte de a emigra în Canada, alături de mulți alți români care au făcut cu curaj acest pas, la finalul anilor 90. Datorită valorilor în care cred dar și a unei nostalgii crâncene după patria natală, m-am reîntors acasă în 2015, dar am continuat să lucrez ca manager în industria de IT, pentru companii din Canada și apoi din România, dar nutrind visul unei școli altfel pe care o voi face într-o bună zi.( toți oamenii din familia mea sunt profesori). 
 
Am făcut marele pas în septembrie 2019 – mi-am dat demisia de pe la toate corporațiile și m-am dedicat cu totul școliii mele agileroo, înființate în 2018 și lansată oficial abia spre finalul lunii august 2019. O motivație puternică pentru înființarea acestei școli este Andrei, băiatul meu care are acum 17 ani ( și el student la agileroo). Andrei a învățat în Canada până în clasa a 7-a, după care a intrat “în tromba” în școala românească. A fost destul de grea pentru el adaptarea la sistemul de învățământ românesc. A trebuit să mă gândesc la soluții care să îl ajute să se adapteze, fără să îi distrugă complet încrederea în el și în valorile lui de până atunci.  
 
Școala agileroo este modelată combinand ce este mai bun din sistemele de învățământ român și canadian și îi va ajuta pe copii - pe lângă învățarea unui limbaj de programare -  și să aibă încredere în ei, să colaboreze și să fie creativi. La agileroo învățăm de plăcere, nu de frică, și ne exprimăm cu curaj ideile, fără teamă ca vom fi trași de urechi.
 
Despre echipa de mentori și colaboratori
 
1. Cristina Pereteatco – am văzut-o pe Cristina la cursuri, este un mentor extraordinar, foarte logic, care ține clasa în alertă în timp ce, simultan, trece pe la fiecare copil să vadă cum se descurcă. A gândit un set de teste de 5 minute – la începutul fiecărui curs, copiii primesc acest test și apoi rezultatele pe email ( fiecare rezultatul lui). Noi vedem statistici despre cât de bine merge clasa.
 

 

Cristina a absolvit Facultatea de Automatică și Calculatoare acum 5 ani - este un om foarte tânăr și foarte viu, expertiza ei fiind  în .net development și programare front-end. Iubește copiii și ei sunt îndrăgostiți de ea. Iată ce ne spune Cristina depre ea însăși: „Când am început cariera mea în IT, nu erau școli sau programe de training ca acesta de aici. Eram destul de nesigură pe mine după ce terminasem facultatea – nu știam ce să fac cu ce învățasem acolo și ce ar trebui să mai învăț singură. Eu am să vă ajut pe voi să întelegeți cât de bine stați cu logica sau cu cunoștintele de design. Vom descoperi împreună cum puteți folosi ce învățați aici în cariera voastră viitoare, când și cum veți ști că a venit momentul să aveți încredere în voi și în cunoștintele pe care le veți acumula aici, pe care le veți putea aplica chiar dacă nu veți fi programatori sau ingineri”.

2. Alex Mitan – absolvent al facultații de Informatică de la UAIC , Iași.
 Alex este developer, game designer, artist, educator, facilitator Erasmus. Nu vrea să miște un deget pentru nici un lucru în care nu crede. Este un om special, care știe să povestească și să convingă de ce game design ar putea fi alegerea perfectă pentru un tânăr care încearcă să își găsească drumul: cu ajutorul game design, poți descoperi care sunt pasiunile tale, în timp ce înveți să faci jocuri cu G5Develop. Alex poate să ne arate “live” cum se face un joc în numai 10 minute și are un arsenal de tehnici oratorice și motivațională care îl ajută să își adapteze discursul oricărui tip de public. 

 
3. Dan Alexandru, Mihai Melnic, Ștefan Bejenaru – elevi la Liceul de Informatică din Iași, colaboratori și invitați la workshops de robotică și  programare Python. Tineri serioși, maturi, curioși, antreprenori deja în clasa a XI-a. Au creat un robot singuri. Sunt extraordinari - sunt foarte onorată că au acceptat să lucreze cu noi. I-am întâlnit la o conferință, unde și eu și ei prezentam pe scenă – ei pe Maria, eu despre comunități online create cu ajutorul AI in education. Ne-am împrietenit. Au și talent de profesori – i-am văzut în acțiune. O adevărată inspirație pentru orice adolescent sau copil.

 

4. Diana Lucaci - actualmente finalizează un MSc în Computer Science cu o specializare în Inteligență Artificială, la Universitatea din Ottawa, Canada. Diana este absolventă a Facultății de Informatică din Iași, îi place să îi ajute pe studenți să învețe – este un membru activ al comunității de IT locale și internaționale – prima discuție cu Diana despre o posibilă colaborare cu agileroo a avut loc la o conferință Web Summit în Lisabona. La agileroo, Diana va preda online Python și Fundamentele Programării . Motto-ul Dianei în viață este  “Crede în tine și vei reuși”.
 
5. Carmina Vica - 20 de ani experiență în IT, absolventă a Facultății de Informatică, UAIC, Iași -  actualmente în Canada – ne va ajuta remote (de la distanță) pentru cursuri de algoritmică și fundamentele programării. Carmina caută punți sinergetice între educație și tehnologie. Ea știe ca nimeni altcineva să te facă să înțelegi noțiuni complexe, transformând experiența de învățare într-un exercițiu de creștere atât profesionala, cât și umană. Carmina va preda online ”Fundamentele programării și rezolvare de probleme cu ajutorul algoritmilor”.
 
Vă puteți înscrie copiii trimițând un email la contact@agileroo.com sau la telefon 0775505101. Site-ul nostru este https://agileroo.com - acolo sunt detalii despre ce facem. Ne puteți urmări și pe facebook, Instagram, youtube.
 
Pentru cursurile care încep în ianuarie, vă așteptăm să vă înscrieți până pe 20 Decembrie la telefon 0775505101!
 
Vă mulțumesc pentru răbdarea de a citi acest articol până la final și vă aștept la școală!
 
Diana Lefter, Fondator si Director Agileroo/ agileroo.com/contact@agileroo.com/0775505101  
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.