anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Aglomerație mare la Maternitatea Cuza: capacitatea maximă, depășită cu 20%

GALERIE
prematuri cuza voda
 • prematuri cuza voda
- +

Din păcate, multe mame sunt minore, de 14 sau 15 ani, ori femei cu educaţie precară, care nu au făcut niciun control al sarcinii şi nasc copii cu boli grave. „Nu este bine nici pentru copii, nici pentru cei care îi îngrijesc. Pentru că o asistentă, în loc să îngrijească 2-3 copii, are grijă şi de 7, şi implicit scade şi calitatea asistenţei medicale“, spune directorul medical al unităţii.

Maternitatea „Cuza Vodă“ se confruntă de câteva săptămâni din nou cu o situaţie de supraaglomerare, atât în ceea ce priveşte Centrul de Terapie Intensivă Neonatală, cât şi în cazul secţiei pentru bebeluşi aduşi pe lume la termen. În cadrul maternităţii există două secţii pentru nou-născuţi, una de 80 de paturi unde sunt copiii născuţi la termen, care nu prespun îngrijiri speciale, şi încă o secţie de neonatologie cu 65 de paturi, dintre care 25 sunt pentru terapie intensivă neonatală şi 40 pentru prematuri care necesită o monitorizare specială. În momentul de faţă, sunt 85 de copii în secţia de 80 de paturi (6% depăşire) şi 78 de bebeluşi în secţia de neonatologie, unde capacitatea maximă este de 65 de paturi (20% depăşire).

„Principala problemă este că, de o săptămână, ambele secţii sunt extrem de aglomerate, ceea ce nu este bine nici pentru copii, nici pentru cei care îi îngrijesc. Pentru că o asistentă, în loc să îngrijească 2-3 copii, are grijă şi de 7, şi implicit scade şi calitatea asistenţei medicale“, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al maternităţii.

Sarcini neurmărite şi mame minore

În cea mai recentă gardă au fost aduşi pe lume la Maternitatea „Cuza Vodă“ 20 de copii, dintre care cinci prematuri care au nevoie de suprave­ghere la Terapie Intensivă. În ultimele săptămâni, numărul naşterilor a fost unul aproape constant de 20-25 într-o singură gardă, fiind un număr mare conform medicilor neonatologi. Aceş­tia susţin că prematurii care au nevoie de îngrijiri deosebite ajung să aibă probleme din cauza unor sarcini neurmărite, născuţi de mame care nu au fost niciodată la medic în timpul sarcinii, mame care au dus sarcini cu risc crescut, dar şi mame minore. Cinci dintre cei 78 de copii care sunt acum monitorizaţi în Centrul de Terapie Intensivă Neonatală, au mame minore de 14 sau 15 ani.

„În zona Moldovei, principala problemă este că femeile nu îşi urmăresc sarcina. Mamele ar trebui să înţeleagă că este normal să meargă la medic pe parcursul sar­cinii, să o monitorizeze, pentru că nu este normal să nască şi să nu ştie nimic despre sarcină. Este un semnal de alarmă acest lucru, că nu merg la medic, nu se investighează bacteriologic, copiii sunt aduşi pe lume cu diferite probleme de sănătate, de exemplu din cauza unor infecţii urinare. Mamele nu sunt conştiente că va fi infectat şi fătul dacă ele au infecţii netratate. De asemenea, o problemă rămâne şi fenomenul adolescentelor care devin mame la vârste fragede şi care trec şi printr-o traumă deoarece la 14 ani nu sunt pregătite nici fizic şi nici psihic să devină mame“, a completat prof. dr. Maria Stamatin.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.