Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Agricultura, sector decisiv pentru România

GALERIE
0-Poza Victorel Lupu-mart.20192-Victorel Lupu la senat3-Victorel Lupu la senat-comisie4-Senatorul VL la Cabinet
  • 0-Poza Victorel Lupu-mart.2019
  • 2-Victorel Lupu la senat
  • 3-Victorel Lupu la senat-comisie
  • 4-Senatorul VL la Cabinet
- +

Încă din primele zile de la preluarea guvernării, PSD și-a asumat ca misiune dezvoltarea unuia dintre cele mai importante sectoare: cel agricol.

Astfel, în ultimii doi ani și jumătate, în agricultură s-au investit sume importante, atât din fonduri guvernamentale, cât și sume europene nerambursabile.

Iată un scurt bilant: în doar doi ani, 2017 – 2018, România a absorbit fonduri europene destinate sectorului agricol în valoare totală de peste 7,5 miliarde de euro. Această sumă reprezintă dublu față de totalul celor încasate de România de la Uniunea Europeană între anii 2007 și 2016. Deci, în doar doi ani dublu față de anteriorii 9 ani.

Realizări concrete, în perioada ianuarie 2017 – martie 2019, prin proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR):

- Au fost direcţionate sume substanţiale prin programul PNDR pentru modernizarea și reabilitarea sistemelor de irigații, care pot deservi aproape 400.000 de hectare de plantaţii;

- Alte fonduri au fost folosite pentru demararea lucrărilor de modernizare a 3.500 de kilometri de drumuri comunale, pentru 748 de kilometri de drumuri forestiere. Alte 800 de drumuri agricole sunt în curs de înființare sau de modernizare;

- Tot pentru mediul rural, au fost demarate investiții pentru realizarea a aproape 3.000 de kilometri de rețea de canalizare și a altor peste 1.750 de kilometri de reţea de alimentare cu apă potabilă;

- Tot cu bani europeni au fost înfiinţate peste 10.000 de mici ferme de familie, au fost construite 238 de unităţi de procesare a produselor agricole şi pomicole şi au fost create aproape 7.300 de noi locuri de muncă ;

- Peste 4 milioane de locuitori de la sate beneficiază, după numai doi ani de Guvernare PSD, de infrastructură rurală nouă sau reabilitată şi de patrimoniul cultural reabilitat, de o inestimabilă valoare.

Tot în timpul acestei guvernări s-a implementat o altă măsură extrem de importantă: simplificarea legislației și a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul o singură cerere la o singură instituție. Peste 866.000 de beneficiari cu peste 9,6 milioane de hectare.

Foarte important pentru creșterea producției agricole și a competitivității sunt investițiile realizate în irigații. Cifre concrete: suprafața agricolă irigabilă a crescut de la aproximativ 300.000 de hectare în 2016 la peste 1,4 milioane de hectare în 2019, prognoza pentru 2020 fiind că investițiile vor depăși 1 miliard de euro.

În aceeași logică trebuie să privim și dezvoltarea sistemului național antigrindină și de creștere a precipitațiilor. Astfel, extinderea sistemului naţional antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor, evitarea pierderilor de producţie prin calamitare, stimularea precipitaţiilor în zonele aride şi în perioadele critice privind consumul de apă pentru plante, prin operaţionalizarea celor trei centre de comandă, Muntenia, Moldova şi Transilvania şi punerea în stare de funcţionare a celor şapte unităţi de combatere Prahova, Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Mureş, Timiş, Oltenia, Maramureş.

Anul trecut, în 2018, au fost date în exploatare 60 de puncte de lansare ce acoperă 870.000 de hectare. În acest an, vorbim despre investiții în alte 65 de puncte de lansare noi, acestea fiind în mare parte în implementare. Toate acestea au condus ca suprafața protejată să crească de la 500.000 de hectare în 2017 la peste 870.000 hectare la sfârșitul anului trecut pentru ca la finalul lui 2019 să ajungă la 1,2 milioane hectare.

O altă măsură de care au beneficiat mii de fermieri a fost programul „Tomata”. Guvernul acordă un sprijin de 3.000 de euro pentru 1.000 mp cultivați cu tomate. Trebuie folosite soiuri românești. Recolta se predă la centrele de colectare. În anul 2017 au fost realizate plăți de 129 milioane lei pentru 9.338 fermieri. Producția a fost de 680.000 de tone, cu 53.000 de tone mai mare decât în 2016. În anul 2018, plățile au depășit 151 milioane lei pentru 16.354 legumicultori înscriși în program, dintre care 10.296 tineri și 757 repatriați. O producție de peste 885.000 tone de roșii din soiuri românești, pentru piața internă. Pentru anul în curs, 18.477  fermieri au depus cereri pentru înscrierea în program. Se așteaptă o producție care să depășescă 1.000.000 de tone de roșii. Similar, din acest an, și cultivatorii de usturoi beneficiază de sprijin.

Alături de aceste măsuri, programe și investiții deja enunțate, la această categorie a deciziilor cu impact major pozitiv pentru agricultură trebui menționate și:

- Programul de încurajare a agriculturii ecologice din România și a produselor tradiționale. Creșterea producției în cazul produselor bio, conservarea tradițiilor și promovarea pe piața internă și externă a produselor tradiționale românești fac parte din program;

- Finanțare pentru abatoarele mobile;

- Aprobarea normelor metodologice de aplicare a legii privind diminuarea risipei alimentare;

- Sprijinirea fermierilor crescători de ovine.

 

Victorel LUPU

Senator PSD  Iași  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri