De Business

Punem punctul pe știi

Efectele climei în zootehnie: temperaturi mari, cifre de afaceri mai mici

Cum se descurcă proprietarii de animale din Iași pe caniculă? Ventilatoare, pulverizatoare de apă și hrană schimbată

luni, 05 august 2024, 02:50
6 MIN
 Cum se descurcă proprietarii de animale din Iași pe caniculă? Ventilatoare, pulverizatoare de apă și hrană schimbată

Valul de căldură din iulie, care a sufocat România zile întregi, sub o cupolă de peste 40 de grade Celsius, a fost o reală provocare și pentru marii fermieri. Pentru mulți, culturile agricole sunt deja compromise, o problemă care se răsfrânge inevitabil și asupra sectorului zootehnic. În plus, animalele sunt afectate și de stresul termic, dar marii crescători, care dețin exploatații comerciale știu deja asta și au investit din timp, în măsuri pentru bunăstarea efectivelor. Din fermele lor nu lipsesc ventilatoarele, sistemele de pulverizare cu apă sau hrană bogată în proteină, deosebit de importante pe timp de caniculă, mai ales pentru bovine, care se adaptează greu temperaturilor ridicate. La vaci, asta se vede și în producția de lapte, mult mai scăzută față de zilele normale.

România a trecut recent prin cea mai călduroasă lună iulie înregistrată în ultimii 60 de ani, în anumite județe fiind depășite recorduri și mai vechi de atât. Unele, care datau din 1936, adică de 88 de ani. Trei stații meteo din țară au înregistrat astfel de temperaturi maxime lunare absolute, una fiind chiar în județul Iași. Aici, efectele caniculei i-au pus în gardă și pe marii fermieri, care dețin exploatații comerciale de animale. În toată această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate, este important ca efectivele, fie că vorbim de păsări, oi sau vaci, să aibă parte de o atenție sporită, dar marii crescători știu deja asta și au luat măsuri din timp pentru bunăstarea animalelor. La fel a procedat și Bogdan Pantazi, directorul Agrocomplex Lunca Pașcani, una dintre cele mai mari ferme agrozootehnice din județul Iași, care adăpostește peste 3.000 de capete de bovine și ovine. Dacă acestea din urmă sunt foarte rezistente la căldură și au nevoie doar de umbrare și de apă la discreție, nu același lucru putem spune despre bovine, pe care stresul termic le afectează foarte mult.

Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 17

„Bovinele suferă mai mult la căldură decât la frig. Da, se vede și la producția de lapte, acest lucru. Este mai mică. Dar se observă și o scădere în fecunditate. Pentru a menține o producție ridicată de lapte, în fermele de vaci trebuie să ai și un foarte bun management al gestației“, ne-a explicat directorul general al Agrocomplex Lunca Pașcani, Bogdan Pantazi.

Pentru ca efectele caniculei să fie resimțite cât mai puțin, fermierul a luat mai multe măsuri împotriva temperaturilor ridicate: „Adăposturile noastre sunt prevăzute cu prelate în lateral, pe care le putem da jos pentru o ventilație mai bună. Avem și ventilatoare în fermă. Și avem, de asemenea și instalații de pulverizare cu apă pentru a răcori efectivele. Am luat mai toate măsurile care se puteau lua pentru a mai atenua din efectele caniculei. Dar, oricum, este foarte dificilă perioada asta, chiar și pentru animale.“

Anul acesta, în ferma de la Pașcani a fost introdusă și Angus, o rasă de carne de origine scoțiană

Fermierul din Pașcani a explicat că bovinele, prin natura lor, în special cele de lapte, sunt deosebit de susceptibile la stresul termic, pentru că generează multă căldură metabolică în timpul alăptării și au o piele foarte groasă. Astfel, dacă la peste 37 de grade Celsius, bovinele își pot reduce semnificativ producția de lapte, până la 50%, poate și mai mult, iarna, la temperaturi sub zero grade Celsius, acest animal se adaptează foarte bine la frig și își poate reduce producția de lapte cu doar 10%, chiar și mai puțin dacă animalele sunt hrănite corespunzător.

Aproximativ jumătate din ferma de animale de la Pașcani este ocupată de ovine, în timp ce restul de efective este reprezentat de bovine. Atât rase de lapte, precum Holstein, cât și de carne, aici crescătorul mizând pe rase franțuzești Charolaise. Tot pentru carne, directorul companiei, ne-a mai spus că anul acesta a investit într-o nouă rasă de vaci, Angus, de origine scoțiană. La început, însă, Bogdan Pantazi a introdus în fermă un efectiv mai mic de animale pentru a urmări evoluția și pentru a decide ulterior, ce rasă rămâne în exploatație.

Ferma de bovine de la Pașcani a fost înființată în anul 2007, pe locul fostului CAP Lunca Pașcani, primele exemplare de aici fiind cele de lapte. Ulterior, efectivul s-a mărit și cu rase de carne, la acea vreme, fiind prima investiție de acest fel, din județul Iași. Totul a plecat de la o idee de business, care a făcut și obiectul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 2 milioane de euro. Atunci s-a modernizat ferma, au fost reconfigurate grajdurile, s-au construit  și adăposturi noi, dar s-a amenajat și o sală de muls.

„Acela a fost imboldul. Într-adevăr, la ferma de vaci de lapte, am avut un proiect de aproape 2 milioane de euro, cu 50% nerambursabili, prin SAPARD și a fost, să zicem, startul pentru modernizare. Din păcate, a fost ultimul proiect cu fonduri europene pe care am reușit să-l accesăm pe zona de investiții. Am mai încercat de două, trei ori, dar din cauza criteriilor de selecție nu am reușit. Și de atunci, suntem străini de fondurile europene. Acum, fiind o fabrică relativ mare nu am reușit să prindem punctaj“, a mărturisit directorul Agrocomplex Lunca Pașcani.

Astfel, toate investițiile care au urmat au fost realizate cu ajutorul creditelor bancare și cu profit reinvestit, mai ales în infrastructura de irigații, adaugă tânărul fermier.

Pentru zootehnie, crescătorii spun că anul 2024 este unul foarte greu

Numai de pe urma vacilor, crescătorul de animale obține, zilnic, o producție de aproximativ 12.000 de litri de lapte. Mare parte din cantitate este livrată la un procesator, însemnând 11.000 de litri, iar restul este valorificată cu ajutorul unor automate de lapte amplasate pe raza municipiului Pașcani.

„Avem o colaborare îndelungată cu un procesator din România și livrăm mai mult de 90% acolo. Și avem pe raza municipiului Pașcani și patru automate de lapte, unde reușim să livrăm sub 10% din producția noastră. Undeva la 400-500 de litri, până la 1.000 de litri de lapte zilnic, depinde de perioade“, a mai precizat Pantazi. Cât despre carne, mai bine de 90% ajunge la abator și, rareori, la export. În țările arabe.

Întrebat cum vede acest an, în zootehnie și dacă ia în calcul să intre și în retail, directorul Agrocomplex Lunca Pașcani a recunoscut că 2024 este unul foarte greu, cu multe provocări. O dată, din cauza climei nefavorabile atât pentru agricultură, cât și pentru creșterea animalelor. Și mai este și problema importurilor, tot mai mari, după cum atrage atenția fermierul din Iași: „Este foarte greu! Ne impactează, în primul rând, vremea, dar și contextul acesta cu războiul, cu prețurile, cu nesiguranța. Ne afectează mai ales pe partea de vegetal, cultura mare fiind foarte problematică, dar se răsfrânge și asupra zootehniei. Plus, că este un context foarte nefavorabil pentru prețul laptelui. Am înțeles că vin iarăși importuri foarte mari din Vest. Acolo primesc tot felul de subvenții și ajutoare de stat pentru a-și livra marfa și asigură, inclusiv, transportul până la poarta procesatorului.

“Practic, așa se explică și prețul mai mic al laptelui de import, față de cel autohton. În plus, susține fermierul, majoritatea mărfii care provine din afara țării conține multe produse finite, cu adaosuri. Fermierii români îi spun concurență neloială, un motiv pentru care mulți crescători de animale evită să investească în fabrici de prelucrare a laptelui, de exemplu. „Pentru un procesator din România care cumpără laptele de la mine sau de la alt fermier, el mai are și costul de transport. În momentul de față, laptele de la fermă la procesator variază între 1,7 și 2,2 ( n.r. – lei ). Acesta cred că este cel mai bun preț acum din România (…) Ne-am calculat foarte bine pașii și am preferat să investim în ceea ce știm să facem mai bine, adică producție zootehnică și producție vegetală, irigații. În momentul în care am făcut tot ce se putea în sectorul ăsta, ne-am optimizat producția și toate procesele, poate vom lua în calcul să ajungem, cu o parte din materia primă, la consumatorul final. Dar este un business diferit și destul de dificil în România“, a conchis directorul complexului din Pașcani.

Agrocomplex Lunca Pașcani funcționează de mai bine de 33 de ani și desfășoară activități în ferme mixte, respectiv cultură vegetală și creșterea animalelor. Pentru asta, deține în județ peste 3.000 de hectare de teren.

Anul trecut, compania a raportat o cifră de afaceri de peste 64,5 milioane de lei și un profit net de aproape 6,3 milioane de lei, în scădere față de anul anterior. În 2022, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de peste 65 de milioane de lei și un profit net de aproximativ 15 milioane lei. Pe statul de plată însă, diferențele nu au fost la fel de mari. Aici, numărul angajaților înregistrând o ușoară creștere, de la 117 în 2022, la 120 în 2023. Pachetul majoritar de acțiuni îi aparține lui Viorica Pantazi, care deține o cotă de 80% .

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii