REGULAMENT: Ai ajuns la maşină chiar când ţi-o ridică pe platformă? Plăteşti 75%
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Primăria a finalizat Regulamentul de ridicat maşinile parcate abuziv

REGULAMENT: Ai ajuns la maşină chiar când ţi-o ridică pe platformă? Plăteşti 75%

GALERIE
ridicari-masini
  • ridicari-masini
- +

Noul Regulament va permite reluarea activităţii de ridicare chiar de luna viitoare a maşinilor parcate în zone interzise, care a fost suspendată în ultimii doi ani. Taxa este tot 450 de lei, plus eventuala amendă a Poliţiei Rutiere. Dacă şoferul vinovat ajunge la maşină chiar în momentul ridicării, taxa este de 330 de lei. Ce alte prevederi noi se regăsesc în Regulament?

Municipalitatea pregăteşte aprobarea noului regulament prin care vor putea fi ridicate maşini staţionate în zone in­terzise. Documentul ar putea fi aprobat la sfârşitul acestei luni şi ar urma să intre în vigoare chiar din luna iunie. Şoferii vor fi nevoiţi să achite o taxă de 450 lei (inclusiv TVA) dacă vehiculul va fi ridicat, trans­portat şi depozitat, la care, după caz, se poate adăuga şi sancţiunea de la Poliţia Rutieră. În cazul în care maşina nu va fi revendicată de proprietar în 24 ore, va fi percepută şi o taxă de depozitare, în va­loare de 60 lei/zi (inclusiv TVA). O altă taxă stabilită în regulament vizează situa­ţia în care conducătorul auto se prezintă chiar în momentul în care vehiculul este ridicat pe autoplatforma de transport: aceasta este de 330 lei (TVA inclus).

Când poate fi ridicată maşina

Regulamentul prevede că se poate ridica orice vehicul staţionat neregulamentar, nu numai acelea care încurcă traficul. „Constatarea staţionării, parcării nere­gu­lamentare a autovehiculelor sau vehi­cu­lelor se efectuează de către poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Iaşi sau de către poliţiştii rutieri din cadrul Po­liţiei Municipiului Iaşi, care au obligaţia de a aplica sancţiuni contravenţionale conform prevederilor legale şi vigoare şi dreptul de a dispune măsura tehnico-ad­ministrativă a ridicării autovehiculelor, remorcilor staţionate neregulamentar pe domeniul public al Municipiului Iaşi, de îndată, fără somaţie prealabilă“, se arată în regulament. Activitatea de ridicare, transport, depozitare şi eliberare a ma­şinilor va fi realizată de Servicii Publice Iaşi în baza contractului pe care îl are deja încheiat cu Primăria. Activitatea de ridicare a maşinilor a fost blocată la nivel naţional în mai 2015, când Curtea Supremă a decis că regulamentele locale sunt în afara legii atât timp cât nu există o hotărâre-suport a Guvernului. În decembrie 2016, Executivul a aprobat o astfel de decizie care a intrat în vigoare încă din ianuarie 2017. Proiectul de hotărâre publicat ieri este primul pas concret al municipalităţii ieşene pentru reluarea activităţii de ridicare a maşinilor. Documentul va sta în consultare publică 10 zile şi, teoretic, poate fi aprobat în şedinţa ordinară a Consiliului Local de la sfârşitul lunii mai. Într-un astfel de caz, regulamentul ar putea intra în vigoare chiar din luna iunie.

Şi maşinile de pe trotuar

Un autovehicul poate fi ridicat în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară, în zona indicatorului „Oprire inter­zisă“, pe trecerile la nivel cu calea ferată, pe poduri, în curbe sau în alte locuri cu vizibilitate sub 50 m, pe trecerile de pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea, în intersecţii sau în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea. De asemenea, vor fi ridicate toate maşinile care sunt pe trotuare, cu excepţia situaţiei în care Primăria a amenajat parcări. Ultimul caz menţionat a fost introdus de Guvern în decembrie 2016. Alte situaţii în care pot fi ridicate maşini, fără ca enumerarea să aibă un caracter exhaustiv, vizează pistele pentru biciclişti, zona de acţiune a indicatorului „Staţionarea interzisă“ şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării, pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 metri, căile de acces care deservesc proprietăţi alăturate drumurilor publice, pante şi rampe sau pe locuri de parcare închiriate când acestea sunt ocupate fără drept de alte autoturisme. „Ridicarea vehiculului nu se dispune sau, dacă a fost dispusă, nu se pune în executare sau încetează, în cazul în care în vehicul este vizibilă prezenţa unor persoane“, se arată în regulamentul care urmează să fie de către Consiliul Local. Documentul poate fi studiat pe site-ul Primăriei Iaşi, la secţiunea „Proiecte HCL“.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.