AI ar putea oferi în timp real informații vitale chirurgilor privind compatibilitatea pentru un transplant cardiac
Inteligența artificială (AI) va avea un impact semnificativ asupra procesului de transplant cardiac, ajutându‐i pe medici să evalueze mai bine factorii complecși care influențează rezultatele pacienților, potrivit cercetătorilor prezenți la Reuniunea anuală și sesiunile științifice ale Societății Internaționale de Transplant de Inimă și Plămâni (ISHLT 2024), care s‐a desfășurat între 10 ‐ 13 aprilie, la Praga.
Probabilitatea de succes a transplantului este în prezent evaluată pe baza factorilor de risc individuali, a menționat dr. Eileen Hsich, director medical al Programului de transplant cardiac de la Clinica Cleveland, din Statele Unite. „Cred că recomandările se vor schimba, deoarece vom putea analiza combinații de factori de risc ponderați și modul în care aceștia interacționează“, a declarat ea.
Această muncă nu poate fi făcută manual, a precizat medicul. „Învățarea automată poate oferi date pe care nu le‑am avut niciodată până acum și va face o mare diferență“, a mai menționat ea.
Dr. Johan Nilsson, consultant senior în chirurgie cardiotoracică la Spitalul Universitar Skane și profesor la Universitatea Lund, din Suedia, dezvoltă un instrument de sprijinire a deciziilor pentru chirurgii de transplant folosind o tehnică de modelare numită „twinning digital“, un instrument capabil să furnizeze date în timp real, integrând datele de ultimă oră disponibile.
„Această tehnică ne permite să creăm o imagine digitală a fiecărui primitor care poate ajuta medicii să estimeze rezultatele viitoare ale pacienților pe baza unor combinații specifice de date“, a spus el.
Echipa doctorului Nilsson a construit o bază cu mai multe puncte de date, inclusiv informații clinice și rezultate ale testelor, despre toți cei 600 de primitori și donatori de inimă tratați la instituția sa de la începutul programului de transplant. De asemenea, ei sunt în curs de secvențiere a întregului genom al primitorilor și al donatorilor respectivi pentru ca și aceste informații să fie adăugate la baza de date.
„Pacienții adăugați pe o listă de așteptare pentru transplantul de organe furnizează o mulțime de datede sănătate și probe de laborator“, a
explicat el, precizând că aceleași informații sunt colectate și de la donator.
Dr. Nilsson plănuiește să continue să urmărească beneficiarii unui transplant de inimă după efectuarea procedurii, adăugând la baza de date informații precum ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge și rezultatele biopsiilor.
„Avantajul algoritmilor este că oferă un sistem imparțial de sprijinire a deciziilor care poate ajuta medicii să determine cei 3 P: donatorul potrivit, la momentul potrivit, cu pacientul potrivit“, a spus el. „Dacă primești un donator în miezul nopții și ai trei potențiali primitori, AI poate oferi un sistem independent care să te ajute să determini cea mai bună potrivire“, a mai explicat medicul.
Dr. Nilsson a declarat că AI ar putea contribui la îmbunătățirea sistemelor de alocare a organelor, ajutându‐i pe medici să estimeze mai bine rezultatele la fie ‐care etapă a procesului de transplant.
Publicitate și alte recomandări video