
Nu ai balcon închis la casă sau apartament? Avertisment al biologilor ieșeni pentru această perioadă

Ieri, un liliac a fost găsit căzut în zona Piața Unirii, iar sâmbătă, altul în zona Gării. Specialiștii spun că iarna aceasta a fost neobișnuită, cu schimbări bruște de temperatură, iar liliecii și-au consumat repede resursele sau nu au reușit să le gestioneze bine. Din această cauză, unii au ajuns epuizați pe jos. Ce avem de făcut în astfel de situații.
„Ce facem dacă găsim un liliac?” – o întrebare frecventă pe grupurile ieșene de socializare. Lucrurile sunt mai complicate. Există o variantă teoretică și una practică, dar ilegală. În mod normal, oamenii ar trebui să sune la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), deoarece liliecii sunt specii protejate și pot fi manipulați doar de persoane autorizate, altfel există riscul unei amenzi. Însă, APM nu are specialiști sau echipamente pentru a interveni. Din acest motiv, cei care găsesc lilieci apelează, de obicei, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), care, la rândul lui, contactează Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor. Totuși, din punct de vedere legal, responsabilitatea revine celor de la APM, deoarece voluntarii ONG-ului nu au dreptul să manipuleze un animal sălbatic protejat. Un cerc vicios complet.
„Dacă sunt găsiți pe jos sau în alte situații, soluția neoficială este să fie luați cu grijă, puși într-o cutie cu găuri pentru aerisire, să li se ofere puțină apă, iar seara să fie eliberați. În mod normal și legal, oamenii ar trebui să sune la APM, deoarece doar această instituție are dreptul de a prelua animale sălbatice. Noi nu avem voie să ridicăm niciun animal, nici măcar un liliac”, ne-a declarat Viorel Pocora, membru al Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.
Sunt foarte puțini specialiști care se ocupă de lilieci în zona Moldovei
Biologul spune că, în zona Moldovei, sunt foarte puțini specialiști care se ocupă de lilieci. Deși încearcă să pregătească doi-trei studenți, intervențiile lor nu sunt recunoscute oficial, iar oricând ar putea primi amendă pentru ele. În mod normal, oamenii ar trebui să sune la APM, dar, în realitate, cei mai mulți apelează direct la ISU, care îi contactează pe ei.
El spune că, de-a lungul timpului, au fost momente în care a trebuit să ghideze de la distanță intervențiile, iar activitatea s-a terminat cu bine. Prin urmare, nu este întotdeauna nevoie de un specialist la fața locului. Totodată, acesta susține că munca lor ar fi mai ușoară dacă APM ar verifica apelurile și i-ar contacta doar pentru situațiile care chiar necesită un specialist, deoarece multe solicitări se dovedesc a fi false.
„O familie susținea că are podul plin de lilieci, doar pentru că au găsit doi-trei în casă, dar le era frică să urce să verifice. Când am ajuns, am constatat că podul era plin de păianjeni, ceea ce înseamnă că liliecii nu trecuseră pe acolo. A fost o alarmă falsă. Însă, oamenii trebuie să înțeleagă că ceea ce facem noi este voluntariat, adică investim timp și bani pentru aceste intervenții. De aceea, ar fi mai bine ca aceste situații să fie direcționate către APM. Cei de aici pot merge la fața locului, pot verifica dacă există sau nu o problemă reală și, doar dacă este necesar, să cheme specialiști”, a explicat biologul.
În perioada următoare, dacă avem balcoane deschise, este posibil să găsim un liliac
Viorel Pocora explică faptul că există două perioade în care activitatea liliecilor este mai intensă: august-septembrie și martie-aprilie, când ies din hibernare. Astfel, în perioada următoare, dacă avem balcoane deschise, este posibil să găsim un liliac poposind acolo. Specialistul subliniază că nu trebuie să ne speriem, deoarece aceștia nu rămân definitiv, ci doar se odihnesc pentru o perioadă scurtă înainte de a-și continua drumul.
„Dacă un liliac ajunge într-un balcon deschis, nu trebuie deranjat, deoarece este în perioada de migrație și caută doar un adăpost temporar pentru una-două zile. Pe drumul dintre locurile de hibernare și zonele de reproducere, liliecii fac opriri scurte pentru a se odihni. După ce se odihnește și se hrănește puțin în zonă, liliacul își va continua singur drumul”, a precizat biologul.
Cum comentează Agenția pentru Protecția Mediului?
„Nu la noi, pentru că nu avem nici specialiști în acest domeniu și nici echipamentele necesare. Teoretic, ar trebui să existe centre de reabilitare, dotate corespunzător și cu personal specializat, care să poată interveni în astfel de situații. În zona Moldovei, din câte știu, un astfel de centru există doar la Focșani. Animalele sălbatice ar trebui preluate fie de centrele de reabilitare, fie de Poliția Animalelor, care ar trebui să fie echipată cu mijloace adecvate pentru transport și îngrijire, cum ar fi cuști speciale și vehicule potrivite pentru relocarea lor, dacă este necesar”, a declarat Galea Temneanu, director al Agenției pentru Protecția Mediului Iași.
Directorul APM spune că, atunci când apar probleme cu liliecii, și ei cer ajutorul specialiștilor. Pentru că sunt specii protejate, liliecii nu ar trebui deranjați, dar dacă nu sunt în perioade critice, cum ar fi reproducerea, pot fi mutați de experți. Pentru a preveni revenirea lor în anumite locuri, se pot folosi metode precum iluminatul artificial pe timp de noapte, care îi descurajează să se adăpostească în poduri sau în izolațiile blocurilor. De asemenea, proprietarii pot lua măsuri pentru a-i ține la distanță, cum ar fi montarea plaselor la geamuri sau sigilarea locurilor prin care liliecii ar putea intra în clădiri.
Publicitate și alte recomandări video