Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ai cumpărat un apartament nou şi ai descoperit defecte după ce ai semnat? Iată cum se judecă aceste speţe: caz concret!

GALERIE
tavan-bloc
  • tavan-bloc
- +

În această săptămână începe în instanţa de judecată a treia rundă a bătăliei între M.Chim, firma cunoscutului dezvoltator imobiliar Cristin Zămosteanu, şi ieăeanul Tudor Andrei Carp, unul dintre sutele de clienţi care şi-au cumpărat apartamente în blocurile construite de Zămosteanu. Aparent, miza este de 10.000 de euro, sumă pretinsă de client, rănit în timp ce făcea duş de tencuiala desprinsă din tavanul băii, la doar câteva luni după ce şi-a cumpărat un apartament într-un bloc nou construit de Zămosteanu.

 

Contractul de vânzare-cumpărare a apartamentului a fost semnat de M.Chim şi Tudor Andrei Carp în urmă cu trei ani, pe 19 iunie 2020, dată de la care cumpărătorul intra în posesia unui apartament în valoare de 70.000 de euro (345.994 lei), în str. Sălciilor nr. 40, din Nicolina I, pentru care urma să plătească rate la banca timp de 25 de ani.

Câteva luni mai târziu, în februarie 2021, “în timp ce se afla în baie, o bucată mare din tencuiala tavanului s-a desprins şi a căzut peste acesta, cauzându-i leziuni, pentru care a necesitat îngrijiri medicale”, avea să le spună Carp judecătorilor. Perspectiva de a plăti rate un sfert de secol pentru un apartament care i-a provocat răni şi stres psihic, l-a făcut pe acesta să ceară imediat reparaţii materiale şi morale. “Reclamantul a suferit şi o traumă psihică, având în permanenţă o stare de stres la orice zgomot care se auzea în apartament, fără să se simtă în siguranţă în propria casă. Pentru aceste motive, a solicitat atragerea răspunderii civile delictuale a pârâtei şi obligarea acesteia la plata sumei de 10.000 euro, pentru repararea prejudiciului moral”, aveau să reţină magistraţii Judecătoriei, instanţă la care s-a adresat Carp, în aprilie 2021.

A reparat, dar n-a plătit nimic

Firma lui Zămosteanu a reparat tavanul defect, însă a refuzat plata daunelor morale, iar la Judecătorie a cerut respingerea cererii înaintate de cumpărătorul apartamentului, “arătând că a respectat toate prevederile legale şi toate normativele ce privesc calitatea în construcţii”.

Magistraţii au avut însă în vedere faptul că, în conformitate cu dispoziţiile din Codul Civil, “vânzătorul garantează cumpărătorul contra oricăror vicii ascunse care fac bunul vândut impropriu întrebuinţării la care este destinat sau care îi micşorează în asemenea măsură întrebuinţarea sau valoarea încât, dacă le-ar fi cunoscut, cumpărătorul nu ar fi cumpărat sau ar fi dat un preţ mai mic”. În plus, potrivit legii privind calitatea în construcţii “Proiectantul, specialistul verificator de proiecte atestat, fabricanţii şi furnizorii de materiale şi produse pentru construcţii, executantul, responsabilul tehnic cu execuţia autorizat, dirigintele de şantier autorizat, expertul tehnic atestat răspund potrivit obligaţiilor ce le revin pentru viciile ascunse ale construcţiei, ivite într-un interval de 10 ani de la recepţia lucrării, precum şi după împlinirea acestui termen, pe toată durata de existenţă a construcţiei, pentru viciile structurii de rezistenţă rezultate din nerespectarea normelor de proiectare şi de execuţie în vigoare la data realizării ei”. Iar „viciile bunului reprezintă defectele acestuia care afectează utilitatea, preţul, calitatea lucrului, făcând-o să scadă”.

De la 10.000 de euro la 5.000

Pentru a fi angajată răspunderea pentru viciile ascunse este necesar ca viciul să fie ascuns, să fi existat în momentul încheierii contractului şi să fie grav, au remarcat magistraţii la începutul procesului. Iar după administrarea probelor au ajuns la concluzia că “viciul era ascuns şi nu se putea detecta la o reală şi atentă observaţie, prin raportare in abstracto la un cumpărător prudent si diligent”. Din raportul de expertiză în construcţii au reţinut şi că “în oricare dintre variantele posibile identificate, cauzele desprinderii unei bucăţi din tencuiala tavanului existau la momentul predării bunului („tencuiala aplicată nu a făcut priză suficientă cu betonul” sau „nu s-au executat operaţiile tehnologice specifice acestor gen de lucrări”). Totodată, oricare dintre posibilele motive identificate de expert şi care ar fi putut determina desprinderea bucăţii de tencuială se încadrează în categoria executării necorespunzătoare a lucrărilor de construcţie”.

În plus, conviva lui Carp le-a povestit judecătorilor şi că, în urma incidentului, acesta a dobândit o temere puternică, „că avea impresia că sunt defecţiuni peste tot şi că apartamentul prezintă un pericol foarte mare”. În aceste condiţii, hotărârea în primă instanţă a magistraţilor a fost ca M.Chim să plătească cele 10.000 de euro daune morale cumpărătorului.

Zămosteanu a făcut apel împotriva acestei sentinţe, iar în acest an, în februarie, Tribunalul ieşean avea să reducă cuantumul despăgubirilor, de la 10.000, la 5.000 de euro. “În motivarea apelului, apelanta (M.Chim) a arătat că (...) pentru a se acorda daunele solicitate trebuie dovedită reaua credinţă a apelantei, însă o asemenea rea-credinţă este exclusă în prezenta cauză. De asemenea, apelantul a criticat faptul că prima instanţă şi-a întemeiat soluţia de acordare a daunelor morale pe declaraţia martorei, despre care susţine că, fiind concubina reclamantului nu putea fi audiată ca martor”.

Leziuni minore

Nici magistraţii Tribunalului nu au putut trece peste raportul de expertiză în construcţii şi au ajuns, la rândul lor, la concluzia “în oricare dintre variantele posibile identificate, cauzele desprinderii unei bucăţi din tencuiala tavanului existau la momentul predării bunului”, precum şi că “dispoziţiile speciale în materia construcţiilor nu prevăd condiţia dovezii relei-credinţe, invocată de apelant. Pe de altă parte, instanţa nu poate să nu constate că neconformitatea apartamentului vândut reclamantului nu a fost una minoră şi nu a avut un caracter izolat, din declaraţia martorului xxxx rezultând faptul că pe scara blocului a căzut tencuiala de la etajul 1 până la etajul 6”.

Însă judecătorii de la Tribunal au subliniat în hotărârea lor că Tudor Carp s-a ales cu leziuni minore, care au necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. “În acelaşi timp, incidentul cauzat de neconformitatea lucrărilor de construcţie au avut consecinţe mai grave pe plan psihic, din declaraţiile martorului (...) reieşind că reclamantul a trăit o stare de temere din cauza căreia s-a mutat o perioadă din apartamentul pe care l-a cumpărat de la apelantă şi se gândeşte să vândă acest apartament”.

Suma de 5.000 de euro dictată de Tribunal, ar fi trebuit să fie suficientă, în opinia magistraţilor de la această instanţă, pentru a asigura o justă reparare a prejudiciului nepatrimonial suferit de apelant, prejudiciu decurgând din afectarea stării fizice a acestuia şi, îndeosebi, a celei psihice.

Hotărârea i-a nemulţumit însă şi pe cumpărător, şi pe vânzător, care se vor întâlni joi la primul termen de judecată în faţa unei alte instanţe, de data aceasta la Curtea de Apel din Iaşi.

“Solicităm instanţei de control să observe că instanţa de apel nu a indicat în hotărârea pronunţată criteriile la care s-a raportat când a stabilit cuantumul daunelor morale şi nu le-a detaliat în concret pe speţa dedusă judecăţii, deşi avea această obligaţie potrivit dispoziţiilor legale. Solicităm să admiteţi recursul astfel cum a fost formulat, să casaţi hotărârea instanţei de apel, iar în rejudecare să respingeţi apelul formulat de SC M.Chim ca nefondat, să menţineţi în tot hotărârea instanţei de fond şi să o obligaţi la plata cheltuielilor de judecată”, cere acum avocata lui Carp, care arată şi că, “apelanta (M.Chim), invocă, într-un mod absolut tendenţios, că şi că declaraţia martorei Popa (n.r. prietena lui Tudor Carp) cuprinde o anumită doză de exagerare”. Iar firma lui Zămosteanu ar fi trimis, într-adevăr, o echipă de muncitori să repare tavanul băii, pentru ca “ulterior să spună în faţa instanţei de fond că a făcut acest lucru “.

Rate la bancă pe 25 de ani

Carp a făcut “un efort financiar foarte mare să achiziţioneze respectivul imobil, plătind un avans de 25% din valoarea totală a imobilului de 345.994 lei, iar pentru restul urmează să plătească rate la bancă 25 de ani. Nu poate să aleagă dacă mai locuieşte sau nu, este forţat de împrejurări şi cu stresul că în orice moment o bucată de tencuială ar putea cădea peste el”. Cât despre pericolul din apartamentul construit de Zămosteanu, “singurele motive pentru care viaţa intimatului nu a fost pusă în pericol au fost înălţimea acestuia (are 1,90 m) şi faptul că în respectiva zi făcea duş şi stătea în picioare în cadă. Astfel, căderea bucăţilor de tencuială a fost atenuată şi nu s-a produs o tragedie. Trauma apelantului este majoră, îi este frică să mai locuiască în acel apartament”, mai insistă apărătoarea lui Carp.

Ce vor hotărî magistraţii Curţii de Apel, rămâne de văzut. Ce promite imobiliarul ieşean, pe pagina MCM Construct (numele de brand sub care sunt reunite afacerile lui Cristin Zămosteanu) e însă sintetizat în sloganul „Construim împreună cu tine oraşul de azi şi de mâine”, ilustrat cu o hartă pe care 22 de proiecte, finalizate, în curs de finalizare finalizate sau viitoare, se înghesuie ambiţios pe harta municipiului Iaşi.

Iar potrivit Korter.ro, o platformă care oferă detalii despre ansamblurile rezidenţiale, sub brandul MCM Construct sunt deja patru proiecte rezidenţiale finalizate şi vîndute - Lazăr Residence, Concept Residence, Premium Residenz şi Concept Sălciilor (în acesta din urmă se află şi apartamentul lui Carp) - şi alte trei proiecte în care firma lui Zămosteanu are apartamente la vânzare: Lazăr Zentrum, Concept Park şi Concept City. Aparent, miza procesului dintre Carp şi M.Chim este de 10.000 de euro. Dar dezvoltatorul imobiliar are, probabil, motive să se teamă că ar crea un precedent în cazul în care instanţa decide în favoarea cumpărătorului. Pentru că locatarii ansamblurilor rezidenţiale dezvoltate de Zămosteanu şi-ar putea pune problema dacă şi apartamentele lor au vicii ascunse. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri