O cerere făcută în aceste zile va aduce solicitantului paşaportul în buzunar abia la începutul primăverii. Autorităţile ieşene spun că, din trei paşapoarte eliberate de ei, unul este pentru un cetăţean din Republica Moldova. În plus, Iaşul este aglomerat şi cu multe solicitări venite de la ambasade, dar şi de la cetăţeni din alte judeţe, majoritatea studenţi. Care este procedura?
Ieşeni, dacă aveţi nevoie de paşapoarte pentru a pleca în excursii la vară, programaţi-vă de acum! Reprezentanţii de la Paşapoarte au precizat că programările on-line sunt deja decalate până la sfârşitul lunii februarie. Anul acesta, instituţia şi-a suplimentat numărul de angajaţi, însă ar mai fi nevoie de personal. Cu toate acestea, instituţia încă cere ajutor şi se pregăteşte de pe acum pentru valul de cetăţeni moldoveni, dar şi români, care vor începe din iunie „tăvălugul“ preschimbării sau achiziţionării de paşapoarte. În acest sens, şefii instituţiei fac apel la autorităţile centrale pentru a le pune la dispoziţie un aparat care eliberează bonuri de ordine.
Anul trecut, aproximativ 20% dintre paşapoarte au fost eliberate cetăţenilor din Republica Moldova. Filierele prin care moldovenii ajung să-şi facă cărţi de identitate româneşti şi apoi paşapoarte româneşti, pentru a munci în Vest, au fost denunţate structurilor de investigaţii, însă acestea nu au găsit deocamdată nimic ilegal.
„Sunt aceleaşi maşini cu care vin cetăţenii din Republica Moldova pentru a-şi face paşapoarte, şi sunt cei mai gălăgioşi“, a precizat şefa de la Paşapoarte.
Sfaturile şefei Serviciului
Zilele acestea, sediul Serviciului Paşapoarte de pe bulevardul Primăverii este plin. Nu dă însă pe dinafară ca în lunile de vară, când se întorc din străinătate românii şi cetăţenii din Republica Moldova. În iunie, iulie, august şi septembrie, raportul celor care stau la coadă la Paşapoarte, adică români şi basarabeni, este de 1 – 1. Acum, zilnic, instituţia procesează până în 200 de cereri, iar dintre acestea 20% sunt ale celor de peste Prut. În comparaţie, în lunile de vară zilnic sunt procesate câte 600 – 700 de cereri pe zi. Reprezentanţii de la Paşapoarte spun că programările on-line sunt alocate deja până la sfârşitul lunii februarie.
„Cu alte cuvinte, un sfat pentru cei care vor să plece la vară în concedii şi au nevoie de paşapoarte: trebuie să se înscrie de pe acum on-line, pentru ca în primăvară să le fie procesate cererile“, a explicat Nicoleta Nistor, şeful serviciului.
Procedura este simplă: după ce aţi făcut programarea, şi după ce sunt plătite taxele pentru paşaport la ghişeele Poştei sau online, în ziua programării trebuie să vă prezentaţi la sediul instituţiei, situat pe bulevardul Primăverii, unde veţi primi un bon de ordine cu care vă prezentaţi la un anumit birou pentru fotografie.
„Bonurile de ordine sunt eliberate în intervalul orar 8.30 – 12.30. Cetăţenii din Republica Moldova merg la camera 4, iar cei români, la 3 şi 5“, a adăugat Nicoleta Nistor.
Anul trecut, angajaţii Serviciului Paşapoarte au eliberat 47.000 de paşapoarte, dintre care 15.000 au fost pentru cetăţenii din Republica Moldova, iar 13.000 au fost cereri venite de la ambasade. Un număr mare de cereri pentru paşapoarte sunt de la românii din Marea Britanie, dar şi Spania sau Italia.
„De asemenea, 15% dintre paşapoarte sunt cerute de la persoane care domiciliază în alte judeţe decât Iaşul. Şi aceştia vin să facă la noi paşapoarte, legislaţia o permite. De asemenea, sunt mulţi studenţi care fac cereri“, a completat Nicoleta Nistor.
Din 33 de posturi, sunt ocupate doar 17
Reprezentanţii instituţiei spun că o soluţie pentru a scădea timpii de aşteptare ar fi noi angajări. Anul trecut au angajat patru noi funcţionari, dintre care un jandarm care asigură ordinea şi dimineaţa împarte bilete de ordine.
„Sunt doar 17 salariaţi, dintr-un necesar de 33. Trei posturi sunt libere, iar alţi trei angajaţi sunt în concedii de maternitate. Mai trebuie făcute angajări, anul trecut am făcut note de fundamentare peste note de fundamentare. De exemplu, am făcut două note de fundamentare pentru necesitatea angajării unui jandarm care să se ocupe cu ordinea. Ne-au răspuns să mai deschidem două ghişee, dar un angajat nu poate lucra la două ghişee. De asemenea, am cerut achiziţionarea unui sistem de bonuri iar pentru acest lucru am făcut note de fundamentare doi ani la rând. A venit la un moment dat un întreprinzător care a adus unul însă era de dimensiuni mici. Dacă era lăsat la uşă, putea fi sustras imediat, sau stricat“, a subliniat şeful Serviciului Paşapoarte.
Publicitate și alte recomandări video