Ai scris cu acelaşi pix? Ai încurcat-o! Zece superstiții și obiceiuri bizare ale studenților ieşeni în sesiune. Aduc noroc sau nu?

duminică, 26 mai 2024, 03:37
3 MIN
 Ai scris cu acelaşi pix? Ai încurcat-o! Zece superstiții și obiceiuri bizare ale studenților ieşeni în sesiune. Aduc noroc sau nu?

Nu există superstiţie printre studenţi? Poate că în general nu, dar în sesiune se schimbă optica. Am întrebat studenți din cadrul diferitelor facultăți din Iași dacă au anumite ritualuri, sau obiecte norocoase, ori, din contră, dacă nu cred în acestea și în eventuala schimbare a sorții și a norocului. Asta, fireşte, profitând şi de faptul că sesiunea bate la uşă.

Au existat persoane care și-au arătat dezinteresul față de tot ce înseamnă „inducerea” norocului prin surse exterioare, în afara cunoștințelor proprii atunci când vine vorba de examene.

Pe de altă parte, majoritatea celor cu care am discutat au exprimat o mare încredere în vorbele și superstițiile trecute din generație în generație. Cum ar fi, de exemplu, cu ce picior intri primul într-o cameră. Sau în sala de examen…

Prin urmare vom trece în revistă câteva dintre răspunsurile primite, și vom încerca să aflăm astfel în ce își pun studenții din ziua de astăzi încrederea atunci când vine vorba de perioada cea mai semnificativă din viața lor: sesiunea.

 

  1. Obiectele norocoase cu valoare sentimentală – Sunt cele mai frecvente, fie ele scrisori/ bilețele de la oamenii dragi, brățări sau articole vestimentare. Caracterul norocos poate depinde, din spusele studenților, și de faptul că acestea i-au ajutat și în trecut.
  2. Pixuri noi – Dacă unii au prezentat interes constant în anumite obiecte, alții nu au ezitat să menționeze că nu scriu la mai multe examene cu același pix, fiind prezentă ideea de ”nou” și schimbare a norocului.
  3. Piciorul drept – Intrăm sau ieșim cu el? Am primit ambele răspunsuri, cum că unele persoane se asigură să iasă cu dreptul din casă, pe când alții să intre cu el în sala de examen. Se pare că acesta este unul dintre cei mai importanți factori pentru o zi de succes, indiferent dacă e pe timpul sesiunii sau nu.
  4. Culorile și mâncarea preferată – Şi acestea pot determina ce fel de zi vei avea. Indiferent dacă alegi să-ți porți culoarea preferată sau să mănânci ceva delicios înainte de a pleca spre testare, acestea îți garantează succesul.
  5. Vremea – Nu o controlăm noi, dar joacă un rol important. Fiecare preferă altceva, fie soare sau ploaie, însă majoritatea vede ploaia ca un ghinion ce te urmărește. Chiar și în sala de examen.
  6. Nu te întoarce din drum, nu jura, nu blestema – Acesta este motto-ul unora.
  7. Dormitul cu cărțile în pat sau sub pernă – Reprezintă cheia succesului pentru mulţi studenți în sesiune, în speranța că informațiile se sedimentează în timpul puținelor ore de somn rămase.
  8. Visele – Sunt visele premonitorii când vine vorba de examene? Acestea pot prezice, după mulţi, ce fel de zi vei avea, chiar dacă nu visezi în mod direct nota luată sau ce subiect îți pică.
  9. Citirile bunicii în cafea/ cărți – Obiceiul ce se practică de mulți ani încoace aparent nu și-a pierdut „farmecul” sau capacitatea de a prevedea ce se va întâmpla într-o anumită situație. Dacă bunica are dreptate sau nu, depinde. Însă e o scuză bună pentru studenți să își viziteze familia.
  10. Părul – Se spune că părul are încărcătură emoțională, că reprezintă o anumită perioadă din viață, fie într-un mod plăcut sau nu. Astfel, unii aleg să se tundă înainte de testări, pentru a marca un nou început și un altfel de „noroc”.

 

Dacă toate acestea i-au ajutat în mod concret sau nu pe studenți, este discutabil. Ei însuși spunând că, dacă au încălcat una dintre aceste superstiții, nu au observat o diferență în performanțele academice.

Însă, dacă vreți să încercați unul din aceste „trucuri” pentru o sesiune fără restanțe, în speranța că nu o să trebuiască să citiți toate suporturile de curs, poate că ar fi mai bine, totuşi, să vă apucați de învățat…  

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

 

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii