Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Ai terminat o facultate privată? ADIO şanse să te mai angajezi"

GALERIE
plen parlament
  • plen parlament
- +

Senatorii au respins marţi o propunere legislativă privind încurajarea absolvenţilor sistemului de învăţământ superior subvenţionat de stat de a activa în economia autohtonă, iniţiată de senatorul PSD Bogdan Diaconu, argumentul principal al colegilor săi de partid fiind acela că actul normativ ar discrimina absolvenţii învăţământului superior particular.

Propunerea, pentru respingerea căreia s-au pronunţat 74 de senatori, 28 fiind pentru adoptare, prevedea în principal o serie de măsuri pentru încurajarea ocupării forţei de muncă, în principal prin scutirea angajatorilor de la plata impozitului pe veniturile salariale pe o perioadă de cinci ani de la data obţinerii certificatului de scutire de la plata acestui impozit. Angajatorul care le-ar fi acordat locuri de muncă absolvenţilor învăţământului superior de stat ar fi beneficiat şi de scutirea la plata CAS aferent drepturilor salariale într-o serie de condiţii precum încheierea contractului de muncă pe durată nedeterminată.

Potrivit actului normativ, cuantumul salariului acordat beneficiarilor acestuia trebuie să fie cel puţin egal cu două salarii medii brute pe economie, conform datelor în vigoare publicate de INS.

Senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu, care a susţinut propunerea legislativă, a argumentat că peste 2.000 de absolvenţi care ar putea avea acum un loc de muncă în România vor lua cel mai probabil şi ei drumul Occidentului.

Pe de altă parte, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a atras atenţia asupra efectelor pe care le-ar putea avea o astfel de iniţiativă legislativă. "O astfel de iniţiativă creează discriminări pe care nu le putem accepta. (...) Iar prin legea pe care o avem în dezbatere la Comisia de învăţâmânt, cred că putem ameliora major angajabilitatea absolvenţilor de învăţământ superior fără să-i discriminăm", a motivat fostul ministru al Educaţiei.

În sprijinul argumentelor aduse de Ecaterina Andronescu s-a exprimat şi senatorul PSD Florian Popa.

"Acuma încercăm să creăm nişte parveniţi, atâta timp cât ne punem problema că un absolvent de universitate, că e ea de stat sau privată, să aibă sporuri salariale asemănătoare celor din UE. (...) Cred că greşim. E bine să ţinem în ţară absolvenţii, dar şi doamna Ecaterina Andronescu are dreptate - până nu se va merge pe ideea răsplătirii unei pregătiri de fond pozitive, indiferent cât s-a făcut în urmă cu 40 de ani, sigur că nu vom rezolva nimic. Cred că comisiile care s-au opus acestei ordonanţe au dreptate şi sper ca în viitor statul român să fie în măsură să plătească absolvenţii de învăţământ superior la un nivel care să-i facă să rămână în ţară", a spus Florian Popa.

Senatorul PDL Dumitru Oprea a apreciat că propunerea colegului de la PSD este foarte bună. "Cred că, dacă am îmbunătăţi grupul-ţintă, în sensul că nu e corectă discriminarea absolvenţilor de învăţământul de stat de cei pe care nu i-a luat în calcul Bogdan Diaconu, se poate face în Senat dacă există intenţie. Dacă nu, votul va fi negativ", a afirmat Oprea.

Senatorul PP-DD Tudor Barbu a susţinut, la rândul său, că nu este normal ca statul român să contribuie la "şlefuirea" unor viitori specialişti într-un anumit domeniu, iar aceştia, uneori chiar în ziua în care îşi iau diploma, să ia drumul străinătăţii.

"Aşa-i viaţa - unii au, alţii n-au, unii învaţă pe banii contribuabililor, alţii pe banii proprii. Cred, ca şi în alte locuri de pe planetă, că o astfel de discuţie îşi face sens, pentru că nu e normal ca cetăţeanul român să contribuie la şlefuirea unei personalităţi într-un domeniu şi a doua zi să aibă bilet către Frankfurt, unde va profesa meseria de medic. (...) A lua în considerare iniţiativa colegului de la PSD e util", a apreciat Tudor Barbu. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri