anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

"Ai terminat o facultate privată? ADIO şanse să te mai angajezi"

GALERIE
plen parlament
 • plen parlament
- +

Senatorii au respins marţi o propunere legislativă privind încurajarea absolvenţilor sistemului de învăţământ superior subvenţionat de stat de a activa în economia autohtonă, iniţiată de senatorul PSD Bogdan Diaconu, argumentul principal al colegilor săi de partid fiind acela că actul normativ ar discrimina absolvenţii învăţământului superior particular.

Propunerea, pentru respingerea căreia s-au pronunţat 74 de senatori, 28 fiind pentru adoptare, prevedea în principal o serie de măsuri pentru încurajarea ocupării forţei de muncă, în principal prin scutirea angajatorilor de la plata impozitului pe veniturile salariale pe o perioadă de cinci ani de la data obţinerii certificatului de scutire de la plata acestui impozit. Angajatorul care le-ar fi acordat locuri de muncă absolvenţilor învăţământului superior de stat ar fi beneficiat şi de scutirea la plata CAS aferent drepturilor salariale într-o serie de condiţii precum încheierea contractului de muncă pe durată nedeterminată.

Potrivit actului normativ, cuantumul salariului acordat beneficiarilor acestuia trebuie să fie cel puţin egal cu două salarii medii brute pe economie, conform datelor în vigoare publicate de INS.

Senatorul PP-DD Haralambie Vochiţoiu, care a susţinut propunerea legislativă, a argumentat că peste 2.000 de absolvenţi care ar putea avea acum un loc de muncă în România vor lua cel mai probabil şi ei drumul Occidentului.

Pe de altă parte, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a atras atenţia asupra efectelor pe care le-ar putea avea o astfel de iniţiativă legislativă. "O astfel de iniţiativă creează discriminări pe care nu le putem accepta. (...) Iar prin legea pe care o avem în dezbatere la Comisia de învăţâmânt, cred că putem ameliora major angajabilitatea absolvenţilor de învăţământ superior fără să-i discriminăm", a motivat fostul ministru al Educaţiei.

În sprijinul argumentelor aduse de Ecaterina Andronescu s-a exprimat şi senatorul PSD Florian Popa.

"Acuma încercăm să creăm nişte parveniţi, atâta timp cât ne punem problema că un absolvent de universitate, că e ea de stat sau privată, să aibă sporuri salariale asemănătoare celor din UE. (...) Cred că greşim. E bine să ţinem în ţară absolvenţii, dar şi doamna Ecaterina Andronescu are dreptate - până nu se va merge pe ideea răsplătirii unei pregătiri de fond pozitive, indiferent cât s-a făcut în urmă cu 40 de ani, sigur că nu vom rezolva nimic. Cred că comisiile care s-au opus acestei ordonanţe au dreptate şi sper ca în viitor statul român să fie în măsură să plătească absolvenţii de învăţământ superior la un nivel care să-i facă să rămână în ţară", a spus Florian Popa.

Senatorul PDL Dumitru Oprea a apreciat că propunerea colegului de la PSD este foarte bună. "Cred că, dacă am îmbunătăţi grupul-ţintă, în sensul că nu e corectă discriminarea absolvenţilor de învăţământul de stat de cei pe care nu i-a luat în calcul Bogdan Diaconu, se poate face în Senat dacă există intenţie. Dacă nu, votul va fi negativ", a afirmat Oprea.

Senatorul PP-DD Tudor Barbu a susţinut, la rândul său, că nu este normal ca statul român să contribuie la "şlefuirea" unor viitori specialişti într-un anumit domeniu, iar aceştia, uneori chiar în ziua în care îşi iau diploma, să ia drumul străinătăţii.

"Aşa-i viaţa - unii au, alţii n-au, unii învaţă pe banii contribuabililor, alţii pe banii proprii. Cred, ca şi în alte locuri de pe planetă, că o astfel de discuţie îşi face sens, pentru că nu e normal ca cetăţeanul român să contribuie la şlefuirea unei personalităţi într-un domeniu şi a doua zi să aibă bilet către Frankfurt, unde va profesa meseria de medic. (...) A lua în considerare iniţiativa colegului de la PSD e util", a apreciat Tudor Barbu. (Agerpres)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.