Ajutoare de 3,5 milioane lei lunar pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţul Iaşi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ajutoare de 3,5 milioane lei lunar pentru persoanele cu dizabilităţi din judeţul Iaşi

GALERIE
persoane dizabilitati
  • persoane dizabilitati
- +

La momentul actual, peste 10.000 de ieşeni (aproximativ 1,5% din populaţia rezidentă a Iaşului la 1 ianuarie 2020) au dificultăţi grave de funcţionare. Valoarea totală a indemnizaţiilor lunare acordate de statul român pentru aceste persoane cu dizabilităţi din judeţul Iaşi s-a ridicat la 3,5 milioane de lei în luna februarie a anului în curs. Ei au primit o sumă medie lunară de 350 lei. 

Concret, la finele lunii februarie 2021, în judeţul nostru erau înregistrate 10.096 de persoane cu handicap grav, potrivit raportului întocmit de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), la o populaţie rezidentă de 791.665 de locuitori la data de 1 ianuarie 2020. Sunt cele mai recente date disponibile pe site-ul ANPIS.

Raportat la alte judeţe, Iaşul se află printre oraşele cu cei mai mulţi beneficiari ai indemnizaţiei lunare acordate persoanei cu handicap grav, după Bucureşti, cu 23.984 de beneficiari la sfârşitul lunii februarie 2021 (la o populaţie de 1.832.883 de locuitori la 1 ianuarie 2020), Prahova – 12.782 de beneficiari (din 712.254 de locuitori), Cluj – 10.925 de beneficiari (din 709.445 de locuitori) şi Vâlcea – 10.297 de beneficiari (din 348.318 de locuitori).

Cititi si: 7.757 de persoane din judeţul Iaşi primesc ajutor pentru susţinerea familiei

Cadrul legislativ este reprezentat de Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi de modificările şi completările introduse prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 60/2017. De dispoziţiile Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap beneficiază adulţii şi copiii cu handicap, cetăţeni români, cetăţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada în care au, potrivit legii, domiciliul sau reşedinţa în România. Are, de asemenea, dreptul la ajutor financiar părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de îngrijirea, supravegherea şi întreţinerea copilului cu handicap. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.