anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 09.08.2020

Ajutoare de milioane pentru pandemie alocate unui cult care i-a sprijinit pe Trump şi Pence

GALERIE
pastor robert trump
  • pastor robert trump
- +

O mega-biserică din statul Texas, al cărei pastor l-a susţinut activ pe preşedintele Donald Trump, a primit aprobarea pentru un credit nerambursabil în valoare de două până la cinci milioane de dolari, arată date guvernamentale publicate luni şi preluate de Reuters.

Luna trecută, vicepreşedintele Statelor Unite a ţinut un discurs la un miting electoral al Primei Biserici Baptiste din Dallas. Pastorul acesteia, Robert Jeffries, a făcut parte din consiliul evanghelic al lui Trump. Biserica nu a comentat deocamdată împrumutul obţinut.

Instituţia respectivă este una din cele 88.400 care au primit prin Administraţia pentru Întreprinderile Mici (SBA) ajutoare pentru pandemia de coronavirus în valoare totală de 7,3 miliarde de dolari; s-au calificat inclusiv teleevanghelişti, menţionează Reuters.

Datele publicate de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite şi de SBA identifică beneficiarii împrumuturilor mai mari de 150.000 de dolari în cadrul aşa-numitului Program de Protecţie a Salariilor. Cultele asigură peste un milion din cele 51,1 milioane de locuri de muncă protejate prin programul de creditare respectiv. Reuters remarcă ponderea mare a diferitelor confesiuni creştine.

Programul lansat în 3 aprilie permite firmelor mici, organizaţiilor non-profit şi persoanelor fizice afectate de pandemie să solicite împrumuturi nerambursabile garantate de guvern. Criticii iniţiativei consideră că este neconstituţional să fie incluse în aceste categorii grupurile religioase, deoarece fondatorii Statelor Unite au prevăzut separarea strictă între biserică şi stat tocmai pentru a proteja libertatea credinţei.

'Unul din principiile importante este că nimeni nu trebuie obligat să plătească impozite pentru a răspândi ideile religioase ale altei persoane', a explicat Alison Gill, vicepreşedinta pentru probleme juridice şi politice a organizaţiei American Atheists (Ateii Americani), care monitorizează egalitatea religioasă.

Pe lista beneficiarilor se află şi firma Joyce Meyer Ministries, care este de fapt o biserică din statul Missouri a cărei contabilitate a fost anchetată de Senatul SUA în 2007-2011. Pentru aceasta s-a aprobat cea mai mare sumă care poate fi solicitată de o entitate - între cinci şi zece milioane de dolari. Joyce Meyer a cooperat cu Senatul în timpul anchetei şi a fost de acord să facă parte din Consiliul Evanghelic pentru Responsabilitate Financiară, reaminteşte agenţia, care nu a reuşit să obţină un punct de vedere al instituţiei.

Dintre cele 19 organizaţii religioase eligibile pentru granturi de 5-10 milioane de dolari, Life.Church Operations, organizată ca societate comercială cu răspundere limitată, şi-a exprimat prin pastorul Bobby Gruenewald recunoştinţa că bisericile au putut primi bani. Clericul nu a precizat cât a revenit bisericii sale sau dacă va solicita să nu ramburseze creditul.

În aceeaşi categorie intră şi Dioceza Romano-Catolică din San Bernardino, California, care şi-a recunoscut public rolul într-un scandal legat de abuzuri sexuale în urmă cu câteva decenii. Un purtător de cuvânt al diocezei a declarat că diferitele entităţi ale acesteia au beneficiat în total de 8,5 milioane de dolari, care au fost folosiţi pentru plata salariilor şi a utilităţilor şi pentru care se va solicita scutirea de rambursare.

Despre Biserica Comunităţii din Willow Creek, societate comercială din statul Illinois, ziarul Chicago Tribune a scris, pe baza unor documente judiciare, că a plătit 3,25 milioane de dolari pentru renunţarea la procese intentate după presupuse abuzuri sexuale asupra copiilor comise de un voluntar al bisericii. Reuters nu a reuşit să obţină imediat niciun comentariu din partea firmei. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.