Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Băiatul din satul Hermeziu poate visa în continuare că va lua admiterea la Informatică

AJUTOR: Băiatul care făcea ore online cocoțat pe bolţari a primit o antenă performantă de net

GALERIE
Razvan pusti internet
  • Razvan pusti internet
- +

Povestea lui Răzvan Murgu, un elev cuminte şi silitor de clasa a VIII-a din satul Hermeziu, localitatea natală a lui Costache Negruzzi, care îşi doreşte să înveţe ca să intre la Liceul de Informatică, însă nu are acces la internet pentru orele online, a impresionat mai mulţi oameni de afaceri, dar şi companii şi cadre didactice. După ce l-a văzut pe Răzvan cum se căţăra pe o grămadă de bolţari ca să prindă net la orele online, Dan Zaharia, fondator Fab Lab Iaşi şi manager al Şcolii informale de IT, l-a vizitat în weekend pe Răzvan încărcat cu daruri tehnologice, iar începând de ieri băiatul are montată o antenă pe casă care să îi permită un acces de calitate la internet de la masă, nu de pe bolţari. La rândul lor, profesori de la Informatică s-au oferit să-l mediteze gratis. Răzvan pare acum fericit: poate spera că visele i se vor îndeplini.

 

„Acum câteva săptămâni, Ziarul de Iaşi mediatiza povestea lui Răzvan, un elev din clasa a VIII-a din Hermeziu (comuna Trifeşti), satul natal al lui Constantin Negruzzi, care făcea eforturi deosebite să participe la cursurile online pentru a se pregăti de admitere la liceul meu care tocmai sărbătoreşte 50 de ani de activitate. Am luat legătura pentru mai multe informaţii cu redacţia ziarului, şi apoi cu Liliana Lazăr, director al şcolii. Am mai pus un mesaj pe grup Alumni - Liceul de Informatica «Grigore Moisil» Iaşi şi am avut plăcerea ca d-na director Adina Romanescu, profesorul meu de matematică Alexandru-Gabriel Mîrşanu, dar şi Anamaria Ghiban şi Dana Anghelescu să se ofere să-l pregătească pentru admitere”, a menţionat Dan Zaharia, cel care l-a vizitat în weekend pe Răzvan pentru a-i oferi un sprijin nesperat în încercarea sa de a nu renunţa la şcoală.

Darurile pentru Răzvan au venit din partea Ness Digital Engineering Iaşi, Orange, Fab Lab Iaşi şi Rotary IASI Curtea Domnească, cei care au ajutat în acest caz sperând ca pachetul pregătit să îi schimbe destinul lui Răzvan, un copil descris de către cei care i-au întins o mână de ajutor drept „un copil timid, dar ambiţios şi cu putere de învăţare”. Totodată, aceştia îi urează succes lui Răzvan şi speră ca din toamnă să se întâlnească la Liceul de Informatică, acolo unde tânărul îşi doreşte să ajungă.

Un copil timid, care are nevoie de sprijin

„Răzvan este un copil foarte bun, îşi dă toată silinţa, vrea să înveţe, dar tot ar mai trebui ajutat. Este un copil timid, pe care îl cunosc încă de când era foarte mic, este un copil inteligent şi ar fi păcat de el”, explică Liliana Lazăr, directorul Şcolii „Iacob Negruzzi” Trifeşti. Cadrul didactic explică şi că majoritatea elevilor care vor să urmeze mai departe cursurile unei şcoli din Iaşi depun eforturi remarcabile. Majoritatea aleg să facă naveta zilnic în Iaşi, iar asta înseamnă că se trezesc în fiecare zi la ora 5 pentru a ajunge la şcoală, iar după ore îi aşteaptă un nou drum lung şi obositor până acasă.

De aceea, Liliana Lazăr speră ca elevul să poată primi o bursă pe viitor dacă va fi admis la o şcoală din Iaşi pentru a putea locui într-un cămin în cursul săptămânii, Răzvan provenind dintr-o familie fără posibilităţi financiare. Odată cu sprijinul primit din partea sponsorilor, Răzvan se bucură de un alt ajutor nesperat din partea Liceului de Informatică, care îl va ajuta pe tânăr să se pregătească pentru Evaluarea Naţională. Începând chiar de astăzi, 1 iunie, Răzvan va începe pregătirea la Limba română şi la Matematică cu profesori de la Liceul „Moisil”.

„Sprijinul este acordat de către colegii mei, iar mâine (n.r. - 1 iunie) va avea loc prima întâlnire în vederea pregătirii la Română şi la Matematică. Domnul profesor Gabriel Mîrşanu la Matematică, iar la Limba română doamna profesoară Daniela Anghelescu şi doamna Anamaria Ghiban. Noi ne-am dorit să venim în sprijinul lui Răzvan fiind impresionaţi de faptul că îşi doreşte foarte mult să ajungă la noi în clasa a IX-a şi ni s-a părut un tânăr determinat, care merită toată susţinerea. Ar fi extraordinar dacă din toamnă va putea începe cursurile la noi”, a punctat Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi. Totodată, cadrul didactic a menţionat că Răzvan va primi tot sprijinul necesar în cazul în care va fi admis la Liceul „Mosil”, şcoala ieşeană având atât cămin, cât şi cantină, iar cazuri similare cu cel al lui Răzvan şi-au găsit rezolvarea prin implicarea comunităţii ieşene şi a liceului.

Reamintim că povestea lui Răzvan a fost mediatizată în urmă cu două săptămâni. Băiatul de 15 ani a încercat în perioada pandemiei să participe la orele online, dar lipsa unui dispozitiv performant şi lipsa accesului la internet îl determinau de multe ori să iasă în stradă sau să se caţere pe un morman de bolţari pentru a prinde semnal la telefon.

Cititi si: Puștiul de lângă Prut care se zbate să ajungă la Colegiul „Grigore Moisil“. A făcut ore sub stâlp ca să aibă net

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri