Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Al doilea coif din Siret, ascuns un deceniu în birocrație și nepăsare. Povestea (re)descoperirii, spusă chiar de cel care a adus-o la lumină

GALERIE
coif, siret2
  • coif, siret2
- +

Istoricul arheolog Radu Oltean a povestit pe pagina lui de Facebook cum a descoperit cel de-al doilea coif din Siret, găsit de polițiști în Vrancea (Citeste aici)

Vă redăm postarea lui Radu Oltean:

N-aveți idee ce mă bucur că și acest al doilea coif descoperit întâmplător și apoi dispărut a fost recuperat. Mă bucur cu atât mai mult cu cât am fost și eu o rotiță în angrenajul care a dus la descoperirea lui. Așa cum au fost și toți cei ce au distribuit postarea mea (foarte mulți) contribuind astfel la deschiderea unei anchete. Și finalmente la recuperarea lui. Să știți că e un succes enorm!!! Și un mare câștig pentru istoria și patrimoniul nostru cultural

Totul a început cu o discuție pe chat (din noiembrie 2020) cu amicul meu, polițistul de Patrimoniu al jud. Neamț și istoricul Vitalie Josanu . 
Căutând ceva pe net pentru cartea mea la care lucrez, despre geți, am dat peste o informație dintr-un obscur ziar naționalist (preluat apoi și de Roxin) despre descoperirea în Siret al unui coif grecesc de bronz. Inițial am crezut că e ceva coif găsit în Basarabia. Dar un arheolog de la muzeul din Chișinău mi-a zis că nu e de la ei. ”Jurnalistul” patriot pomenea de acest coif, bazându-se pe ceva informații găsite pe facebook, dar nici prin gând nu-i dăduse să se întrebe de ce acest coif nu a ajuns la vreun muzeu. 

L-am căutat pe Vitalie, care a aflat atunci pentru prima oară această descoperire și care mi-a spus că se va ocupa el să ancheteze situația acestui coif. Rezultatul îl cunoașteți. Coiful grecesc de tip ”chakidic” a fost recuperat în luna ianuarie 2021.
Cu ocazia aceleiași discuții Vitalie mi-a spus: ”Of, sper să pot recupera coiful ăsta grecesc, să nu îl pierdem precum ăla medieval” 
– Care medieval??? l-am întrebat entuziasmat....
– Păi – îmi zice Vitalie -  acum câțiva ani, un profesor și arheolog din Iași, Vasile Cotiugă,  mi-a arătat niște poze cu un coif medieval, găsit pe șantierul unui baraj al Siretului, lângă Pașcani. Le primise și el de undeva, nu știu de unde. Dl. Cotiugă își făcuse datoria și le-a arătat unui polițist de patrimoniu, când ne văzusem la ceva conferință din Iași – adică mie –  și s-a simțit cu sufletul împăcat.  Eu n-am putut să fac nici o cercetare deoarece, nu se afla pe ”moșia” mea, fiindcă descoperirea fusese făcută în jud Iași, iar eu aveam jurisdicție doar în Neamț. Am trimis pozele cu coiful medieval la București, dar la acel moment nu s-a deschis nici un dosar.  

Eu i-am spus: – Arată-mi și mie pozele! Și mi le-a arătat. Am crezut că mor de entuziasm. Era cel mai spectaculos coif din epoca migrațiilor, de origine Central Asiatică, pe care-l văzusem. Nici rușii nu aveau așa ceva! Era o comoară uriașă!!! Pozele erau făcute imediat după descoperire în casa inginerilor de pe șantier. 

I-am propus lui Vitalie: 
–Hai să fac o postare cu acest coif, poate se mișcă ceva și prindeți vreo urmă, să deschideți o nouă anchetă. Poate se activează și ceva forțe mai serioase, dacă agităm apele. Nu erau multe speranțe căci trecuseră mai bine de 10 ani de la descoperire... Am insistat. Într-un final Vitalie mi-a dat pozele, m-a rugat să postez mai curând detalii și eventual un desen, să nu dau vreo poză întreagă a coifului. I-am cerut acordul și pentrul textul postării. 

Postarea a avut un succes enorm și a avut peste 600 de distribuiri (mulțumesc încă o dată). Un amic de facebook m-a pus în legătură cu directorul Poliției de Patrimonu din cadrul IGP București. Le-am făcut o vizită. Credeau că știu mai multe. Le-am spus povestea de mai sus. Au deschis anchetă. M-au certat un pic că de ce nu le-am făcut direct lor sesizare și am făcut ”tărăboi” pe facebook. Dacă cumva acum - datorită postării mele, hoții vor ascunde, sau – mai rău – vor distruge coiful? – m-au dojenit cei de la Poliție. Le-am spus că colegul lor de la Neamț îi anunțase de mai bine de 4 ani în urmă și nu se întâmplase nimic. Le-am spus că din experiența mea, în România lucrurile se ”mișcă” mai bine când se face un pic de gălăgie. Între timp m-am împrietenit cu cei de la Poliția de Patrimoniu. Am aflat că au deschis ditamai dosarul și dat drumul la anchetă. Dar sincer nu aveam mai speranțe. Trecuseră 10 ani de la descoperire! Poate se afla pe masa vreunui oligarh rus! 
Până azi asta când am aflat această veste minunată.

 FELICITĂRI! Știți voi cine!!
Coiful are ornamente ”pictate” cu cupru roșu pe calota de bronz. Aceste ornamente par foarte orientale. De aceea eu cred că ori este un produs de import din secolele 9-12 din zona Asiei Centrale, unde penetraseră influențe chinezești, ori este produsul unor meșteri intineranți care lucrau pentru elitele Rusiei Kievene, maghiare, khazare, pecenege, entități politice care și-au manifestat la un moment dat dominația asupra Moldovei. Oricum, epoca este foarte puțin studiată în România deoarece nu e prea ”comodă” pentru narativele ”Mitului național”.
În comunicatul Poliției, coiful e numit ca fiind ”viking”. Mda, e un termen neutru și exotic, dar nu prea e corect. Oamenii se gândesc doar la vikingii scandinavi, ignorând faptul că și strămoșii rușilor erau tot neamuri vikinge. Bine, nici ”rusesc” (cu referire la Cnezatul Kievean al varegilor ruși) nu ”dădea bine” la patrioți.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri