anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

Al doilea drum spre Aeroportul Iaşi, prin Rediu Aldei: care este stadiul proiectului? Bonus: drum cu patru benzi între Aroneanu şi Moara de Vânt

GALERIE
drum-aeroport
 • drum-aeroport
- +

Abia a fost semnat contractul pentru realizarea primei etape a documentaţiei, cea tehnico-economică, pentru realizarea legăturii prin Aroneanu - Rediu Aldei.

Până la sfârşitul primăverii ar trebui să fie gata documentaţia primei etape de proiectare a viitorului traseu alternativ spre Aeroportul Iaşi, cel prin localitatea Aroneanu.

Este vorba de elaborarea studiului topo, a studiului geotehnic, a expertizei tehnice şi a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI) pentru modernizarea a 6,5 km de drum judeţean (DJ 282G) între limita municipiului Iaşi şi Rediu Aldei prin Aroneanu, respectiv pentru construirea drumului de legătură din Aroneanu (DJ 282G) spre Aeroportul Iaşi (3 km).

Contractul a fost atribuit de Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor cu firma câştigătoare a licitaţiei, Simpa Consult SRL, contra sumei de 185 mii lei.

Cei 3 km din Aroneanu spre terminalele de pasageri sunt pe un drum deja existent, descris astfel în tema de proiectare: „Îmbrăcămintea drumului este la nivel de material pietros, prezentând gropi («cuiburi de găină») şi îngreunând foarte mult traficul rutier. În lungul amplasamentului studiat nu sunt construite poduri”.

CITESTE SI: Se croieşte un nou drum spre Aeroport. Va lega terminalele de pasageri de DJ 282G în satul Aroneanu

Mai mult, traseul ce va lega DJ 282G de Aeroportul Internaţional Iaşi va trebui identificat de către câştigătorul licitaţiei şi DJADP din reţeaua de drumuri publice (comunale/ săteşti ale comunei Aroneanu sau străzi ale municipalităţii ieşene) „pentru a realiza o cale de acces sigură şi rapidă către aeroport”, mai arată documentul citat. În acest sens, nu sunt excluse exproprierile: „Proiectantul va avea în vedere la conceperea ofertei tehnice inclusiv întocmirea documentaţiilor tehnice de trecere a suprafeţelor de teren necesare pentru realizarea investiţiei din domeniul privat în domeniul public.”

Directorul DJADP a mai spus că segmentul din Moara de Vânt până la Lacul Aroneanu va fi lărgit la patru benzi, urmând ca până la Rediu Aldei respectiv să rămână sau să fie de două benzi, cu acostament consolidat şi cu trotuare în intravilanul satului Aroneanu.

CITESTE SI: Un nou drum de la Aeroport spre Iași, prin Aroneanu. S-a discutat de sensuri unice

Cât priveşte legătura de 3 km între Aroneanu şi Aeroport, Ciprian Ciucan a spus că „vrem să o gândim pentru următorii 50 de ani şi, în urma soluţiilor tehnice şi a limitelor de proprietate, vom stabili dacă vom intra pe patru sau pe două benzi”.

Este limpede însă că această rută nu va putea fi gata odată cu terminalul de pasageri T4, unde şantierul se va finaliza la sfârşitul acestui an. În cel mai optimist caz, la acel moment ar putea fi semnat contractul pentru proiectare şi execuţie.

Cât priveşte durata realizării efective a drumului lărgit până în Aroneanu şi apoi a legăturii spre Aeroport, e suficient să comparăm cu modernizarea unui alt drum judeţean chiar din zonă, DJ 249A, 6,4 km pe două benzi între Mânzăteşti şi Bosia, unde termenul de execuţie a fost stabilită la 15 luni. Nu în ultimul rând, rămâne de văzut cât va costa proiectul Aroneanu-Aeroport şi de unde vor fi alocaţi banii.

LEGENDA FOTO: - cu galben, segmentul care va avea patru benzi
- cu portocaliu, segmentul Aroneanu-Rediu Aldei care va rămâne la două benzi
- cu roșu, traseul ce urmează să fie stabilit pe două sau pe patru benzi spre Aeroportul Iași
- cu verde, actualul drum din Moara de Vânt spre Aeroport

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Cosmin PAȘCA

Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei

Aşa cum ANAF face publice listele marilor datornici persoane juridice, statul ar trebui să pună la dispoziţia cetăţenilor o listă, ideal sub forma unei aplicaţii, în care să existe un update la zi cu situaţia datornicilor infractori. Fireşte, nu înşiraţi acolo toţi găinarii, ci doar persoanele publice condamnate definitiv, respectiv cazurile penale cu prejudicii mari, să zicem de peste 50.000 de euro. Sunt informaţii de interes public, teoretic nu există vreun motiv să cadă sub incidenţa GDPR.

opinii

Inevitabilul scandal

Briscan ZARA

Inevitabilul scandal

Cele mai mari, mai sângeroase şi mai distrugătoare conflicte sunt acelea care au la bază atât diferenţe ideologice, cât şi interese de diverse feluri. Marile războaie au fost o asemenea combinaţie letală.

Soacra cu o singură noră

Cristina DANILOV

Soacra cu o singură noră

Două scaune sunt goale în Paradis - unul pentru o soacră bună și al doilea pentru o noră bună, am auzit pe cineva spunând odată. Iar tradițiile popoarelor lumii conving: natura tensionată a relației dintre soacră și noră este recunoscută de toată omenirea și în orice timp. 

Pe urmele incaşilor (II)

Mihai DORIN

Pe urmele incaşilor (II)

Lima este un loc de plecare, pentru a descoperi fabuloasa civilizaţie a incaşilor, nu o ţintă. Conchistadorii s-au ferit de vechile cuiburi de vulturi ale incaşilor, situate pe crestele Anzilor ori pe îngustele văi ale râurilor repezi. Lumea străveche e şi astăzi în inima munţilor; cea nouă, pe litoralul deşertic de la Pacific. Fractura e vizibilă până astăzi. 

pulspulspuls

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Pregătiri de campanie la Iaşi: zvonuri negre în halate albe

Zvonurile care tropăie prin târg de ceva vreme încoace legate de faptul că nea Măricel de la partidoiul local ar fi trimis la încălzire, printre alţii, şi un şef de spital ca să-l arunce la anul în competiţia pentru primărie, ei bine, cică aceste zvonuri ar arăta, de fapt, o strategie mai amplă la nivel naţional, şi nu ar fi neapărat o iniţiativă locală decât, eventual, în materie de alegere a omului. 

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.