Catrinel Popa, consilier în alăptare LCCE, Maternitatea Arcadia: Se știe că femeile care nasc prin cezariană au rate mai mici de alăptare la externare și câteva săptămâni după aceea decât cele care au născut vaginal.
Citiți aici integral „Ziarul de Sănătate” nr. 18
Dacă se așteaptă ca nașterea să fie o cezariană, mama ar trebui să aibă toate informațiile necesare pentru a se putea pregăti cât mai bine, mai ales dacă dorește să-și alăpteze copilul.
Pregătirea pentru alăptare
În toate cazurile, informațiile despre hrănirea și alăptarea sugarilor sunt necesare pentru a iniția cu succes alăptarea. În cazurile în care cezariana are loc într-un context în care este prevăzut un risc crescut de hipogalactie (scăderea secreției glandei mamare) din alte motive (nașterea prematură, restricția creșterii intrauterine – RCIU, preeclampsia, diabetul gestațional, sindromul ovarului polichistic – PCOS și așa mai departe), posibilitatea recoltării colostrului poate fi luată în considerare. Această tehnică permite obținerea unei anumite cantități de colostru înainte de naștere, iar posibil cel mai valoros aspect este că sprijină femeia să-și cunoască glanda mamară și să își însușească tehnica de exprimare a sânilor înainte de a naște.
Piele pe piele
Unele studii subliniază că ar putea exista o întârziere a lactogenezei II după o cezariană, dar cauza acestei întârzieri s-ar putea datora separării bebelușului la naștere și permiterii contactului piele pe piele cu partenerul, în locul mamei. Prin urmare, nepermiterea contactului direct piele pe piele al mamei cu bebelușul în timpul nașterii prin cezariană poate fi considerată o practică inadecvată.
Managementul durerii
Metodele de calmare a durerii ar trebui să fie adecvate pentru a asigura o alăptare fără stres în ceea ce privește compatibilitatea medicației folosite, cu hrănirea la sân a bebelușului.
Poziționarea corectă
Confortul mamei are prioritate; de asemenea, căutarea de poziții antalgice, precum și poziții pentru bebeluș, care să nu afecteze cicatricea.
Protejarea plăgii chirurgicale
Un truc foarte simplu este să așezi un mic prosop pliat în zona cicatricii. În acest fel, micile lovituri pe care le-ar putea provoca bebelușul cu picioarele se simt mai puțin.
Îngrijire timpurie pentru risc crescut de mastită
Folosirea antibioticelor crește riscul de mastită, astfel încât femeile care au născut un copil prin cezariană ar putea dezvolta mai ușor mastită. Prin urmare, acestea trebuie să primească informațiile necesare pentru a putea detecta precoce dificultățile în alăptare aferente mastitei.
Greutate supraestimată a nou-născutului
Perfuzia intravenoasă de lichide este legată de o creștere a greutății bebelușului, astfel încât greutatea copilului după o cezariană poate fi supraestimată. Un număr tot mai mare de publicații recomandă măsurarea greutății nou-născutului la 24 de ore după operația cezariană pentru a evita o supraestimare.
Informații pentru mamă și familie
Există mituri nefondate despre alăptarea după cezariană. Mama și persoanele apropiate ei ar trebui să aibă acces la informații corecte și sprijin actualizat pentru călătoria dorită în alăptare. Programarea unei sesiuni de consiliere în alăptare în Maternitatea Arcadia poate fi făcută la numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.
Publicitate și alte recomandări video