Alarmă Covid la Iaşi: pacienţi cu saturaţie de 40% nu mai au loc la oxigen. ”Vor fi pierderi”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Alarmă Covid la Iaşi: pacienţi cu saturaţie de 40% nu mai au loc la oxigen. ”Vor fi pierderi”

GALERIE
pacirnti, covid
  • pacirnti, covid
- +

Situaţia începe să fie de-a dreptul dramatică, iar locuri la ATI Covid nu se eliberează decât prin deces. În ciuda presiunii uriaşe, Spitalul Mobil Leţcani va mai sta o lună închis, din cauza problemelor la instalaţia electrică. „Suntem la limită. Facem apel către populaţie să respecte măsurile de protecţie, altfel va fi foarte, foarte greu. Vor fi pierderi”, spune şeful DSP 

Situaţie gravă din punctul de vedere al gradului de ocupare a paturilor ATI COVID la Iaşi. Ieri, din nou, nu mai era niciun pat liber în secţiile de terapie intensivă. Bolnavii COVID-19, aflaţi în stare critică, aşteptau de ore întregi un loc la ATI. De regulă, spun cadrele medicale care lucrează în secţile respective, se eliberează doar după ce unui alt pacient i se aprinde lumânarea. Tot medicii mai spun că situaţia cu care se confruntă în aceste zile poate fi comparată cu cea din noiembrie anul trecut.

Tot mai mulţi tineri

Cel puţin 20 de pacienţi testaţi pozitiv pe zi au fost înregistraţi în ultimele două gărzi de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon”. Mulţi dintre ei au ajuns în stare gravă. „În ultimele 48 de ore, mă refer la gărzi, s-a constatat că numărul pacienţilor cu suspiciune de infecţie cu SARS COV 2 a crescut. Au fost 40 de prezentări pe fiecare gardă, dintre care jumătate au fost confirmaţi. Este un număr mare, şi este o creştere faţă de perioada anterioară, o creştere care ne aminteşte de sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie. Dintre aceştia, un sfert necesită Terapie Intensivă, ventilaţie mecanică. Sunt cazuri grave, cu 80-90% afectare pulmonară, cu oxigenare extrem, extrem de afectată, cu saturaţie de oxigen scăzută până la 40-50%. E nevoie pentru aceşti pacienţi de găsirea unui loc în UPU şi apoi de găsirea unui loc în secţiile de ATI din spitale. În fiecare dimineaţă încercăm cu reprezentanţii tuturor secţiilor de ATI să găsim soluţii. Acum (ieri - n.r.) au rămas pe ATI în UPU pacienţi care necesită tratament în acest sens maximal, şi aşteptăm eliberarea unui loc. Evident, ne dorim ca locul să se elibereze prin îmbunătăţirea evoluţiei unui pacient din ATI şi nu, cum se întâmplă uneori, prin pierderea lui”, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi. Vârstele celor ajunşi cu formă severă de boală la UPU sunt cuprinse între 35 şi 85 de ani, un număr însemnat fiind adulţii tineri. Situaţia din secţiile de ATI COVID este privită cu îngrijorare de întreg corpul medical. „Sunt foarte multe cazuri. Dimineaţă (ieri - n.r.) nu mai era niciun loc la ATI. Mai aveam 4-5 locuri la oxigen, dar nu cu volum mare. La UPU, tot dimineaţă, erau trei cazuri de ATI şi patru care necesitau volum mare de oxigen. Suntem la limită, de aceea facem un apel către populaţie să respecte măsurile de protecţie, pentru că altfel va fi foarte, foarte greu. Vor fi pierderi”, a declarat Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Spitalul Leţcani: care sunt problemele?

În condiţiile în care secţiile ATI gâfâie sub presiunea numărului mare de cazuri grave, iar reţeaua paturilor cu conexiune la oxigen poate oricând ceda, Spitalul de la Leţcani, de 12 milioane de euro, şi care a funcţionat doar trei luni, rămâne închis. Decizia ca unitatea medicală să stea în conservare şi remediere pentru încă o lună a fost luată în urma şedinţei de ieri, la care au participat reprezentanţii Prefecturii, ai ISU, ai DSP, conducerile spitalelor din Iaşi, dar şi administratorul unităţii, Agenţia Euronest. În urma şedinţei au fost analizate cele 31 de puncte nevralgice găsite în urma controalelor, în aer rămânând doar cel legat de sistemul de energie electrică. “Cei de la Euronest şi-au asumat că vor depune acest proiect tehnic astfel încât echipa managerială şi medicală de la Spitalul de Boli Infecţioase să ştie despre securitatea stabilimentului. Ne-au spus că firma contactată de la Bucureşti este astăzi la spital şi a început această expertiză tehnică”, a declarat Marius Dangă, suprefect.

Citește și: “Am stat legat în ATI zile în şir”. Povestea unui inginer care a rupt manșonul și a aruncat cu un monitor în ușă

Acesta a adăugat că s-au găsit soluţii pentru suplimentarea de paturi ATI pentru bolnavii COVID-19. “Acest val trei pentru Iaşi înseamnă o suprasolicitare a celorlalte spitale şi o scădere a accesibilităţii pacienţilor non-Covid la servicii medicale. Soluţia pe care o avem în acest moment este să aducem unitatea de terapie intensivă mobilă de la Botoşani la Iaşi, la Spitalul de Boli Infecţioase. Mai repede, încercăm să deschidem câteva paturi în plus la Spitalul de Neurochirurgie (3-4 paturi – n.r.) în funcţie de capacitatea de acolo, cel puţin pe perioada în care montăm staţia la Infecţioase”, a declarat şeful DSP Iaşi. 

Citește și: Jurnal de COVID: mărturii tulburătoare de pe patul de spital. „Nu poti trage aer în piept. Începi să te temi de moarte”

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Raport

Cătălin ONOFREI

Raport

Un secol de împliniri măreţe!

Filmuletul zilei

opinii

„Securiti”

Briscan ZARA

„Securiti”

Bogaţii sunt nişte oameni terifiaţi de lume, înspăimântaţi de accidente, de boli, de moarte, de imprevizibil, necunoscut. Lor nu trebuie să li se întâmple nimic atâta timp cât au banii necesari pentru a-şi construi protecţie şi a reduce la minimum posibilitatea ca un rău să li se întâmple. Nimic nu poate fi lăsat la voia întâmplării, totul trebuie asigurat, prevăzut. Cu cât eşti mai bogat, cu atât riscul este eliminat, de orice fel ar fi el. La fel şi libertatea…

Recensământul General Agricol-runda 2020

Ciprian IFTIMOAEI

Recensământul General Agricol-runda 2020

Un diagnostic al agriculturii şi dezvoltării rurale în România.

Acolo unde America s-a născut

Mihai DORIN

Acolo unde America s-a născut

Un loc de neevitat în orice sejur american este Philadelphia. Istoria Lumii Noi începe cu Columb, însă istoria libertăţii americane începe în acest oraş providenţial. Aici s-a pus piatra de temelie a unei mari naţiuni, ce avea să înalţe idealul libertăţii la rangul de politică universală. Până la 4 iulie 1776, coloniile americane acceptaseră statutul de copii ascultători ai metropolei londoneze. 

pulspulspuls

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Bugetul Iaşului, problemă de famiglie în cazul unui ales pesede

Apropo de haloimisul politic de Bahlui al negocierilor şi votării bugetului local de ieri, haideţi să vă povestim pe astăzi şi o micuţă picanterie de famiglie, dacă tot s-a înfierbântat lumea pe tema asta! 

Caricatura zilei

Viteză

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.