
Alarmă la bănci: tot mai mulți clienți lichidează depozite și mută banii la stat. Câștigi mai mult și nu plătești impozit

O investiție de 29.000 de lei prin Programul Tezaur aduce un câștig de 1.972 de lei într-un an, în timp ce aceeași sumă într-un depozit bancar oferă doar 1.357 de lei, după impozitare (10%). Mai puțin cu 615 lei față de cât dă statul. Însă diferența poate fi și mai mare, în funcție de banca aleasă.
Românii care vor să pună bani deoparte pentru viitor se află într-o dilemă: să aleagă depozitele bancare, sau titlurile de stat? Ministerul Finanțelor oferă în prezent dobânzi de până la 7,8% pentru titlurile de stat prin Programul Tezaur, mult peste ce pot oferi băncile pentru economisire. În plus, câștigurile din titlurile de stat sunt neimpozabile, spre deosebire de dobânzile bancare, unde statul reține 10% din profit.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Pe lângă faptul că statul oferă dobânzi „care fac cu ochiul”, mai vine și cu o procedură simplificată de achiziționare, acum disponibilă prin Ghișeul.ro. În aproape 5 minute, cu un telefon mobil, românii pot investi direct în aceste instrumente financiare. Nu e de mirare de ce mulți au început să își lichideze depozitele bancare și să își mute economiile în titluri de stat.
Cât oferă statul și cât oferă băncile?
Statul vine clar cu o ofertă atrăgătoare, oferind câștiguri mult mai mari decât băncile. Pentru o scadență de un an, dobânda este de 6,8%, iar pentru trei ani ajunge la 7,5%. Pe termen și mai lung, titlurile de stat cu maturitate de cinci ani oferă un randament de 7,8%, toate fiind neimpozabile.
Spre comparație, în prezent, Banca Transilvania are cele mai mari dobânzi la depozite, însă acestea rămân sub nivelul titlurilor de stat. Pentru un depozit la 12 luni, Banca Transilvania oferă o dobândă de 5,2%, BCR acordă 5%, iar Raiffeisen Bank 4,9%.
Pentru economiile pe termen scurt, un depozit pe 6 luni are dobânzi la bănci între 4,6% și 4,95%, iar pentru 3 luni dobânzile bancare sunt de aproximativ 4,7%.
De ce concurează statul cu băncile?
Guvernul are nevoie de bani pentru finanțarea deficitului bugetar și oferă dobânzi mai mari pentru a atrage economiile populației. În același timp, băncile sunt puse într-o situație dificilă, deoarece trebuie să concureze cu statul. Acum, nu trebuie să fii economist ca să îți dai seama că românii aleg titlurile de stat pentru că sunt mai sigure și neimpozabile. Pe termen lung, băncile vor fi nevoite să găsească soluții pentru a-și păstra clienții.
Cei care vor să investească în titlurile de stat Tezaur mai au timp să o facă online până astăzi, 3 aprilie 2025, dacă sunt înregistrați în SPV, și până pe 4 aprilie 2025 la unitățile Trezoreriei. Persoanele din orașe care aleg să le cumpere prin Poșta Română le pot achiziționa tot până astăzi. O opțiune interesantă este achiziționarea titlurilor de stat direct prin Ghișeul.ro, unde se pot investi sume de la 1.000 de lei, dar nu mai mult de 200.000 de lei per persoană. Totuși, termenul limită pentru achiziționarea acestora a fost ieri, 2 aprilie.
Pot cumpăra titluri de stat doar persoanele care au cel puțin 18 ani
Cumpărarea titlurilor de stat prin Ghișeul.ro se dovedește a fi, fără îndoială, cea mai simplă opțiune. Procesul este rapid. Trebuie să vă autentificați, selectați „Titluri de stat” și veți primi pe e-mail un cod de autentificare pentru a accesa secțiunea corespunzătoare. Aici veți avea două opțiuni disponibile: „Cumpăr titluri” și „Subscrierile mele”. Va fi necesar să lichidați depozitele din băncile în care vă țineți economiile și să transferați banii în contul curent, iar în mai puțin de 5 minute veți finaliza înregistrarea subscrierilor.
De la stat primești după un an mai mult cu aproape 600 de lei la dobândă
Pentru comparație, dacă investiți 29.000 de lei în titluri de stat prin Programul Tezaur, veți obține un randament de 1.972 lei după un an, fără a plăti impozit, iar suma totală va ajunge la 30.972 lei.
În schimb, dacă alegeți un depozit bancar la Banca Transilvania, spre exemplu, cu o dobândă de 5,2% la 12 luni, suma de 29.000 lei va crește cu 1.508 lei, însă va trebui să plătiți un impozit de 10% pe profit. Astfel, după reținerea impozitului, dobânda netă va fi de 1.357 lei, iar suma totală în cont va fi de 30.357 lei. Așadar, la stat, câștigul net este mai mare cu 615 lei față de bancă.
Publicitate și alte recomandări video