anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

ALARMANT: Fumatul și noxele ne bagă în spital cu cancer pulmonar

GALERIE
radiografie pulmonara Foto turdalive.ro
 • radiografie pulmonara Foto turdalive.ro
- +

Cazurile depistate la IRO au crescut cu 30% de la începutul anului.

La Institutul Regional de Oncologie (IRO), anul acesta s-a înregistrat o creştere alarmantă a cancerelor pulmonare. Dacă în primele şase luni ale anului trecut IRO avea în evidenţă 689 de pacienţi, anul acesta, pentru aceeaşi perioadă, medicii au diagnosticat cu cancer pulmonar 906 pacienţi.

„La noi, creşterea este de 31%, însă nu ar trebui să ne mire, pentru că peste tot în lume numărul pacienţilor diagnosticaţi cu acest tip de cancer este în creştere. Cancerul pulmonar este o problemă de sănătate publică mondială. Cauzele care-l determină sunt în principal fumatul, apoi pe locul al doilea sunt noxele atmosferice, pe locul al treilea, factorii alimentari şi, după mine, pe locul al patrulea sunt factorii genetici“, a explicat dr. Mugurel Bosânceanu, medic primar IRO.

Potrivit doctorului, incidenţa se află în creştere mai ales în rândul tinerilor şi al femeilor. În Iaşi, din 2007 funcţionează trei centre la care fumătorii pot apela pentru a scăpa de viciu. Momentan, la cabinetele din Spitalul de Pneumoftiziologie, Spitalul de Recuperare sau de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ nu există medicamentele care îi pot determina pe dependenţii de tutun să renunţe la viciu. „Teoretic, programul «Stop fumat» încă există, dar noi nu avem cu ce lucra pentru că pacienţii sunt obişnuiţi ca prin program să li se dea medicaţia gratuită, iar acum ar trebui să şi-o cumpere“, a spus dr. Elena Barnea, medic specialist în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Doctorul a mai precizat că, de când se derulează programul, a descoperit cancere pulmonare la persoane cu vârsta mai mică de 40 de ani, chiar dacă, înainte de acesta, pacienţii pe care îi diagnostica aveau mai mult de atât. „Eu, personal, am depistat la pacienţi cu vârsta de 37-38 de ani, oricum până în 40. Am observat că a mai scăzut vârsta de depistare a cancerului pulmonar în condiţiile în care la noi eram obişnuiţi să diagnosticăm aşa ceva după 40 de ani“, a adăugat dr. Elena Barnea.

Medicul spune că persoanele care i s-au adresat au renunţat la fumat, în special, de teama bolilor. Fumătorii ajung în program mai mult îndemnaţi de familie, însă mai puţin de jumătate renunţă propriu-zis la tutun după ce află care sunt riscurile la care se expun din cauza viciului. „Ei au aşa câteva noţiuni vagi despre afecţiunile cardiace sau pulmonare pe care le determină fumatul, unii mai au chiar bolnavi în familie, însă cei mai mulţi renunţă de teama de îmbolnăvire. Când intră în program, li se face o fişă de observaţie pentru pacientul fumător, dar investigaţii pneumologice, radiografii toracice, face numai cine doreşte. Rata de succes a programului este de aproximativ 40%“, a mai precizat dr. Elena Barnea.

Anul trecut, într-un raport întocmit de Agenţia de Protecţie a Mediului pentru 2012, Iaşul înregistrase 91 de depăşiri ale valorilor maxime admise de pulberi în suspensie - 50 de micrograme pe metru cub. Potrivit raportului, principalele cauze ale poluării cu pulberi în suspensie erau reprezentate atunci de traficul auto şi de şantierele din oraş.
 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.