Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Alba-neagra cu declaraţiile de avere. Ce explicaţie ne oferă senatoarea de Iaşi Diana Şoşoacă?

GALERIE
Diana_Sosoaca
  • Diana_Sosoaca
- +

Trei parlamentari ieşeni încă nu au declaraţiile făcute publice. Nici portalul Agenţiei de Integritate nu funcţionează. Ce a răspuns «Ziarului de Iaşi» Senatul României? Dintre cei trei, doar Diana Şoşoacă are o explicaţie. Ce averi au deputaţii de Iaşi care au depus declaraţiile?

 

„Neafişarea declaraţiei de avere şi a declaraţiei de interese a doamnei senator Diana Iovanovici-Şoşoacă pe pagina de internet a Senatului României este datorată faptului că aceasta nu a depus declaraţiile anuale prevăzute de art. 4 alin. (2) din Legea ANI, aferente anului 2022”. Acesta este răspunsul primit de la Senatul României la solicitarea Ziarului de Iaşi privind lipsa celor două documente ale senatoarei de Iaşi. Camera superioară a Parlamentului a precizat în acelaşi mesaj că nu mai sunt alţi senatori care să se afle în această situaţie.

Pe pagina Dianei Şoşoacă de pe site-ul Senatului se regăsesc în schimb trei perechi de asemenea documente, depuse pe parcursul anului trecut: în ianuarie, la începerea mandatului, în iunie – luna în care toţi aleşii, funcţionarii şi alte persoane care ocupă funcţii publice depun în mod obişnuit declaraţiile – şi în decembrie.

Prima declaraţie de avere menţionează un venit în 2019, anul anterior depunerii candidaturii la Parlament, de 250 de mii de lei de la Cabinetul de avocatură. Celelalte două declaraţii prezintă situaţia din 2020, cu un venit anual din aceeaşi sursă sub 200 de mii.

Senatoarea de Iaşi ne-a confirmat ulterior că venitul pe 2021 este încă şi mai mic. Diana Şoşoacă ne-a spus că a înregistrat şi anul acesta declaraţiile. „Sunt depuse de o lună. Este problema ANI ce face cu datele noastre”, a precizat ea, adăugând că mai sunt şi alţi parlamentari în această situaţie. Probabil se referă la liderul PNL Iaşi, Alexandru Muraru, şi la Monica Berescu, şi ei parlamentari ieşeni, care nu au afişate declaraţiile pe site-ul Camerei Deputaţilor. În vreme ce primul susţine că a depus declaraţiile în format electronic direct pe platforma ANI, deputata USR aminteşte că şi anul trecut au fost afişate sau încărcate cu întârziere.

Pe de altă parte, pagina Agenţiei Naţionale de Integritate se află în mentenanţă de la sfărşitul săptămânii trecute. ANI trebuie să publice de asemenea declaraţiile aleşilor în termen de o lună după termenul de 15 iunie. Însă până acum câteva zile, când pagina de internet funcţiona, nu era încărcată nicio declaraţie completată în 2022.

Diana Şoşoacă are o explicaţie pentru toate acestea: „Nu le merge programul. Nu au profesionişti. Le-a fost atacat sistemul şi datele noastre au fost furate”, a presupus ea, adăugând că „nimeni nu vrea să vă spună adevărul”.

Am solicitat „adevărul” de la ANI, dar încă fără răspuns. Vom reveni cu punctul de vedere al Agenţiei imediat ce îl vom primi.

Cât de bine le-a mers deputaţilor ieşeni în 2021

Alexandru Kocsis, şi el independent ca Diana Şoşoacă, menţionează patru locuinţe în declaraţia de avere, toate obţinute în ultimii trei ani: un apartament în Bucureşti, două case de locuit la Buşteni şi Baloteşti, toate prin credite bancare, şi încă un apartament primit ca donaţie într-un complex rezidenţial nou din centrul Capitalei, evaluat la 900 de mii de lei. Venitul din indemnizaţia de deputat a totalizat anul trecut 132 de mii de lei. Vasilică Toma a câştigat ceva mai mult, 134 de mii, mai mult şi decât colegul său de la PSD, Marius Ostaficiuc (131,5 mii), dar mai puţin decât Vasile Cîtea şi decât Silviu Macovei (ambii 137,4 de mii).

Interesant e că Marius Ostaficiuc este o adevărată bancă de credit: a împrumutat 5 persoane cu 325 de mii de lei şi 44,5 mii de euro. Asta, în vreme ce „capitalul” din conturile proprii se ridică la echivalentul a aproximativ 150 de mii de lei.

Sorin Năcuţă (PNL) menţionează că până anul viitor trebuie să ramburseze un împrumut de 31 de mii de euro pe care i l-a acordat primarul Paşcaniului, iar dintre cei doi deputaţi de la AUR, unul a adăugat anul trecut un apartament cu o cameră Daciei Duster luate în 2020 în leasing.

În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi deputaţi USR de Iaşi, Cosette Chichirău menţionează achiziţia tot în leasing a unui Audi Q3, precum şi lansarea pe piaţa criptomonedelor, cu plasamente de 48,5 mii euro, iar Filip Havârneanu, o listă lungă de plasamente în câte o acţiune, două, de la companii cunoscute (Walt Disney, Delta Airlines, Amazon, Uber etc.) şi un împrumut de 8100 de euro către o persoană fizică. La fel ca şi colega sa de partid, Cosette Chichirău, nu deţine niciun imobil (teren sau locuinţă). 

Cititi si: Averile ascunse ale parlamentarilor ieşeni. O tendinţă foarte gravă în viaţa publică

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri