Alege „puiul galben” doar documentat, nu după gălăgia din jurul lui

marți, 02 aprilie 2024, 02:50
4 MIN
 Alege „puiul galben” doar documentat, nu după gălăgia din jurul lui

Problema nu este lipsa de modestie afişată, ci inclinaţia aproape patologică spre cultul personalităţii şi asta nu aduce niciun fel de valoare adăugată, ci naşte doar isterie.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), a anunţat că intră în politică. Miercuri seara a fost desemnat de către PSD candidat la primăria municipiului Constanţa. Nimic spectaculos până acum. Ar fi fost o ştire banală dacă Constantinescu nu ar fi aruncat ţara în aer, dimineaţa la ora 5.30, când a postat pe Facebook „teoria” puiului galben, vopsit chiar. Nu a dat prea multe detalii, dar cum dimineaţa lumea este puţin confuză, a reuşit să declanşeze o adevărată isterie publică. În ultima perioadă curentul bio/sănătos a fost adoptat în masă, iar mulţi români sunt mult mai atenţi la ce mănâncă, motiv pentru care postarea şefului ANPC a provocat un val de îngrijorare. Mass media s-a întrecut în titluri care mai de care mai provocatoare; oricum la primele ore ale dimineţii ştirile tari sunt rare, iar „puiul galben” s-a dovedit a fi ca un pahar de apă în deşert.

Aşa-zisa dezvăluire a şefului ANPC a scandalizat agricultorii, producătorii, medicii veterinari şi pe toţi cei care aveau cât de cât habar cum ajunge carnea de pui la culoarea galbenă. „Sunt pui care sunt hrăniţi cu mai mult porumb şi pui hrăniţi cu mai mult grâu, dar până la finalizarea anchetei nu se poate spune nimic concret. Într-adevăr, ei îşi modifică culoarea dacă sunt hrăniţi cu mai mult porumb. În niciun caz nu se folosesc coloranţi, nici în hrană şi nici în urma abatorizării, ca să îngălbenească puiul. Asta este o aberaţie!”, a declarat şeful DSVSA Iaşi, Gabriel Ciobanu. Aceeaşi teorie a fost adoptată şi de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dănuţ Păle. Spre seară, miercurea trecută, Horia Constantinescu a revenit şi a recunoscut că hrana folosită pentru îngrăşarea puilor poate duce la culoarea galbenă şi oricum nu este periculoasă pentru sănătatea oamenilor.

Pentru el a fost caz închis. Şi-a atins scopul, a reuşit să dobândească notorietate de om implicat, om care-şi ajută semenii şi îi păzeşte de escrocii care sunt în stare să le vândă otrăvuri pe post de medicamente. Dacă privim cazul din toate părţile nu ştim exact cine a fost escrocul şi cine păcălitul. Cert este că Horia Constantinescu nu a avut niciun scrupul să se folosească de funcţia publică în interes personal şi anume de-a speria lumea ca el să devină celebru pe fondul interesului său politic. Şi nu este la prima năstruşnicie de acest fel. Cu ceva timp în urmă, s-a luat de modul de calcul a dobânzilor la credite. A găsit el de cuviinţă să declare că plata dobânzilor în prima perioadă a împrumuturilor şi nu în rate egale contravine reglementărilor legale. La fel ca în cazul ispravei de miercurea trecută, s-a dovedit că băncile calculau dobânzilor după o formulă regăsită în cărţile de economie, acceptată la nivel mondial şi pe deasupra reglementată şi de către legislaţia naţională. A pierdut lamentabil în faţa băncilor în justiţie, dar a rămas pe scaunul călduţ, iar statutul de erou nu i-a fost afectat cu nimic, mai mult chiar i-a fost crescut. A fost uşor datorită faptului că imaginea băncilor este proastă, ele fiind văzute de majoritatea oamenilor ca hrăpăreţe, orientate doar spre profit şi fără un rol social pozitiv. Cum ar fi fost ca şeful ANPC să fie un om corect şi să nu profite de pe urma acestei situaţii? Mai era el erou?

În final, acţiunile lui Constantinescu s-au dovedit a fi doar zgomot. Înafară de faptul că-l avantajează doar pe el, nu lasă nimic concret în urmă. Joia trecută a anunţat că va renunţa în viitorul apropiat la funcţia deţinută la vârful ANPC pentru a se ocupa de campania electorală. Nu a reuşit să se abţină, şi şi-a caracterizat activitatea ca fiind una excepţională. „Cu toată lipsa de modestie, am scris o pagină de istorie în cartea autorităţii”, a scris Horia Constantinescu pe Facebook. Problema nu este lipsa de modestie afişată, ci înclinaţia aproape patologică spre cultul personalităţii şi asta nu aduce niciun fel de valoare adăugată, ci naşte doar isterie în rândul publicului neavizat. Acţiunile lui ar fi fost perfect legitime dacă ar fi reuşit să demonstreze afirmaţiile aruncate în spaţiul public. Însă se vede din avion că sunt subiecte provocate, trase de păr, iar scopul lor este destul de străveziu. Horia Constantinescu nu este nici primul şi nici ultimul politician care se ridică pe baza unor alegaţii fără fundament real. Cum se apropie mai multe rânduri de alegeri de o importanţă semnificativă este bine să alegem documentat, nu doar pe bază de notorietate. Un „gură spartă” nu aduce nimic bun în viaţa noastră, veselia lui nu va mătura străzile, nu va deszăpezi şosele, nu va ridica spitale, şcoli, grădiniţe şi nici nu ne va învăţa cum să ne descurcăm mai bine. El însă va trăi bine!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii