Alegeri 2025: modele de vot și participare. Ce putem învăța din alte țări?

sâmbătă, 17 mai 2025, 02:45
4 MIN
 Alegeri 2025: modele de vot și participare. Ce putem învăța din alte țări?

În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale, dezbaterile despre sistemele de vot și implicarea cetățenilor devin tot mai relevante. Mulți alegători consideră că opțiunile sunt limitate și că niciun candidat nu reprezintă idealul dorit, motiv pentru care ne uităm la sisteme electorale utilizate în alte state, precum votul preferențial din țările scandinave sau sistemul write-in din SUA. Însă, indiferent de mecanismele electorale, participarea la vot rămâne esențială pentru funcționarea democrației.

România se pregătește pentru alegerea noului președinte, iar discuțiile despre sistemul de vot capătă tot mai mult avânt. În timp ce electoratul își analizează opțiunile, experții și antreprenorii discută despre modele de bune practici din alte țări care ar putea inspira procesul electoral românesc.

De la votul preferențial din țările scandinave până la sistemul write-in din Statele Unite, există numeroase inovații menite să ofere alegătorilor mai multă libertate de exprimare. Dar ar putea România să adopte astfel de soluții? Și, cel mai important, cum poate fi încurajată participarea la vot în rândul celor indeciși ori nemulțumiți de ambii candidați?

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Zilele acestea printre favoriții unui candidat sau altul, la Iași am întâlnit și cetățeni cu drept de vot care s-au declarat nehotărâți. Mulți dintre ei consideră că  niciun candidat nu reprezintă cu adevărat idealul pe care și-l doresc, iar opțiunile par limitate. În acest context, experții și antreprenorii analizează modelele de bune practici din alte țări, încercând să identifice soluții care ar putea face procesul electoral mai reprezentativ.

„N-au murit oamenii aceia la Revoluție, ca noi acum să facem mofturi”

În unele țări scandinave, alegătorii au la dispoziție votul preferențial, care le permite să distribuie mai multe voturi între candidați. Această metodă asigură o reprezentare mai fidelă a preferințelor electoratului și reduce sentimentul de vot „în pierdere”. În unele state din SUA, alegătorii beneficiază de votul write-in, un sistem care le oferă posibilitatea de a scrie pe buletinul de vot numele unui candidat care nu figurează pe listele oficiale. Această metodă a dus, în unele cazuri, la alegerea unor reprezentanți surpriză, datorită sprijinului masiv al electoratului.

De asemenea, în anumite state americane există opțiunea „niciun candidat”, care permite alegătorilor să respingă toți candidații de pe listă. Dacă peste 50% dintre alegători aleg această opțiune, alegerile se reiau fără candidații inițiali, oferind șansa unei noi selecții. „Mi se par grozave ideile astea! Dar nu cred că suntem la nivelul acela de conștiință socială noi”, a apreciat Lucian Grecu, antreprenor ieșean, pentru „Ziarul de Iași”.

Omul de afaceri susține că nu există un candidat ideal, acceptat unanim de electorat. În opinia sa, democrația presupune alegerea celui mai potrivit dintre opțiunile disponibile, iar participarea la vot rămâne esențială, chiar și atunci când alegătorii nu sunt complet mulțumiți de candidați.

„Niciodată nu o să fim mulțumiți de candidatul ideal, fiindcă nu există așa ceva. În afară de China cu 99,99% , cum am înțeles că se votează acolo, eu nu știu să existe altă țară în care toată populația să aibă un candidat ideal și toți să moară de dragul lui, cum s-ar spune. Abordarea asta de tipul «dom’le, nu-mi place de niciunul, eu sunt total nemulțumit» (…) Păi n-au murit oamenii aceia la Revoluție, ca noi acum să facem mofturi, că nu avem pe cine vota. Dintre candidați, chiar dacă nu-i niciunul care să-mi placă 100%, voi găsi unul care-mi place mai mult decât altul”, a declarat Lucian Grecu.

E posibil în România votul write-in, ca în SUA?

Întrebați cum văd aceste sisteme de vot străine și dacă pot reprezenta opțiuni viabile și în România, unii politologi din Iași nu exclud și alte soluții, chiar dacă sunt destul de limitate, recunosc ei. În acest context, analistul politic Lucian Dîrdală spune că adoptarea unor sisteme precum votul write-in ar fi dificilă în România din punct de vedere constituțional. Totuși, țara ar putea implementa votul preferențial, care ar permite alegătorilor să își exprime opțiunile într-un mod mai flexibil, similar cu sistemul scandinav.

„Ideea asta, a unui candidat surpriză sau a unui om care nici măcar nu și-a declarat intenția de a candida, se folosește în Statele Unite ale Americii, de exemplu, foarte des în alegerile primare. Din punct de vedere procedural este destul de greu la noi. Poate la votul uninominal ar merge în România, dar la votul pe listă este destul de greu. (…) Ceea ce ar putea să facă România, ar putea să se gândească la votul preferențial pe listă sau ar putea să se gândească, așa cum fac unele țări scandinave, e adevărat, nu la toate alegerile, dar la europene ai un număr de voturi. Deci, în loc să votezi o listă cu «n» candidați, ai «n» voturi pe care le poți împărți”, a explicat Lucian Dârdală.

Până aici însă, România își alege duminică viitorul președinte, iar implicarea cetățenilor rămâne crucială pentru viitorul democrației. Chiar dacă sistemele electorale pot fi îmbunătățite, responsabilitatea finală revine alegătorilor.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii