anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Alegeri corecte şi alte 9 puncte

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Preşedintele ales îşi va prelua mandatul şi, în timp, procentul şi numărul de voturi cu care a învins vor trece în plan secund. Aceasta, cu condiţia ca procesul electoral să fi fost echitabil şi corect.

Într-o perioadă în care mulţi dintre noi se poziţionează în perspectiva votului din 2 şi 16 noiembrie, ne-am putea reaminti câteva aspecte ce nu ţin de duelul propriu-zis între candidaţi, dar sunt foarte importante.

1. Alegerile trebuie să fie libere şi corecte. România nu a excelat niciodată la capitolul corectitudine - în fapt, stăm cel mai rău dintre statele membre UE. Mecanismele mitei şi intimidării nu pot fi eliminate uşor, pentru că ele pornesc de la date sociale şi culturale adânci. Totuşi, avem dreptul să cerem organizatorilor ca măcar procesul de contabilizare a opţiunilor noastre să se desfăşoare în conformitate cu legea şi cu standardele democratice internaţionale.

2. Votul este un drept, nu o obligaţie. Absenţa de la vot nu e tocmai un model de comportament civic, iar un nivel redus de participare afectează legitimitatea instituţiei respective. Totuşi, o datorie morală e altceva decât o datorie juridică. Iar un vot care nu se bazează pe un minim efort de selecţie - calcul raţional şi judecată morală - nu întăreşte democraţia, ci o subminează.

3. Votul poate semnala respingere sau refuz. Din nou, ideal ar fi ca prin vot să ne exprimăm adeziunea faţă de un candidat şi un program. Însă, într-o societate liberă, votul poate fi folosit pentru a bloca sau contesta un candidat sau un program. Dacă nu manifestăm ataşament faţă de unul dintre candidaţi, putem alege răul cel mai mic. De asemenea, poate fi utilizat în mod legitim pentru a protesta împotriva tuturor celor de pe listă. Nimeni nu trebuie să se aştepte, însă, ca această formă de protest să provoace consecinţe.

4. Dat fiind faptul că scrutinul este unul naţional, ponderea votului fiecăruia dintre noi în stabilirea rezultatului final este mai redusă decât în alegerile legislative sau locale. Aceasta ar putea stimula non-participarea, dacă miza alegerilor nu ar fi atât de mare şi dacă politicienii nu ar face apel la elementul afectiv. Nu trebuie să ne aşteptăm la o deliberare raţională. În consecinţă, avem tot dreptul de a ne acorda votul pornind de la emoţie.

5. Alegerile prezidenţiale reprezintă momentul în care voturile noastre sunt cântărite în mod egal, pentru că există o singură circumscripţie, cea naţională. Ponderea voinţei noastre în rezultatul final este mică, e drept, dar este egală cu cea a tuturor celorlalţi alegători. Aşadar, nu contează deloc dacă ne aflăm în minoritate în oraşul sau satul în care locuim: opţiunea noastră se adaugă, fără filtre sau alte ocolişuri, totalului obţinut de candidatul preferat. Aceasta ar trebui să ne încurajeze să ne prezentăm la vot.

6. Mai ales după separarea de legislative, scrutinul prezidenţial reprezintă o competiţie cu un singur premiu. Se poate întâmpla ca susţinătorii candidaţilor mai slab cotaţi să nu participe suficient la dezbaterea dinaintea primului tur, iar apoi să nu se prezinte la vot. Desigur, nu va fi cazul celor ce doresc să exprime o poziţie, indiferent de rezultat. Pentru sănătatea sistemului democratic, trebuie să ne intereseze nu doar cine se califică în finală, ci şi dispersia preferinţelor electoratului.

7. După primul tur, candidaţii ieşiţi din cursă tind fie să recomande votanţilor lor un anumit curs de acţiune pentru turul secund, fie să nu recomande nimic şi, eventual, să-i îndemne să facă ceea ce le dictează conştiinţa. Până la urmă, desigur, cetăţenii exact aşa vor proceda: vor face ceea ce le dictează conştiinţa. Recomandarea politicianului nu este un abuz sau un gest jignitor: este o modalitate extrem de utilă de a-l vedea cum face trecerea de la statutul de candidat la acela de simplu alegător.

8. Cel de-al doilea tur reprezintă, în principiu, o ocazie pentru alegătorii ai căror favoriţi au ieşit din cursă de a-şi exprima a doua preferinţă. Votul strategic încurajează frecvent abordările negative, în sensul de a-l bloca pe candidatul detestat, mai degrabă decât de a-l sprijini pe celălalt. În esenţă, însă, lucrăm în subconştient tot cu ierarhii ale preferinţelor, deşi adesea punem problema în termeni de „alb sau negru”. Conştientizarea şi asumarea unor astfel de ierarhii este benefică pentru viaţa politică democratică. Ea ne încurajează să raţionăm şi ne împinge spre moderaţie.

9. În încercarea de a capta noi susţinători în perspectiva celui de-al doilea tur, candidaţii rămaşi în cursă tind să negocieze şi să facă o serie de compromisuri. Dacă depăşesc o anumită limită, ei se îndepărtează de mandatul oferit de cetăţenii care i-au susţinut în primul tur, iar aceasta ar fi o evoluţie nocivă. Dacă, însă, deplasarea are loc în limite rezonabile, fenomenul poate fi benefic. Într-o democraţie, destinul minorităţii - fie ea şi cea mai mare dintre minorităţi, cea creată în jurul primului clasat - este negocierea.

10. În fine, preşedintele ales îşi va prelua mandatul şi, în timp, procentul şi numărul de voturi cu care a învins vor trece în plan secund. Aceasta se poate întâmpla doar dacă procesul electoral, în sine, e repede uitat: cu alte cuvinte, dacă nu există niciun dubiu că a fost echitabil şi corect.

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.