Alegeri europarlamentare 2019. Semnificații, deschideri, proiecte
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 13.06.2021

Comunicat de presă (P)

Alegeri europarlamentare 2019. Semnificații, deschideri, proiecte

GALERIE
fotogavrilamai
  • fotogavrilamai
- +

Prof. dr. Camelia Gavrilă, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, a subliniatimportanța zilei de 26 mai 2019, care reprezintă un moment semnificativ și o nouă etapă legislativă pentru viitorul Uniunii Europene, ținând cont că unul dintre forurile decizionale fundamentale este Parlamentul Uniunii Europene, iar deputații sunt mesageri ai preocupărilor, strategiilor și intereselor țării de origine, dar și ai spațiului european, în general.

„Miza acestei noi etape din istoria Uniunii Europene este dată de stabilirea strategiilor, a politicilor și liniilor directoare pe care UE intenționează să le susțină în următorii cinci ani în materie de securitate, comerț internațional, protecția consumatorilor, gestionarea corectă și științifică a schimbărilor climatice, creștere economică, iar miza României este aceea de a așeza în prim plan interesele și obiectivele de țară prin demersurile europarlamentarilor mandatați să ne reprezinte, asigurând astfel armonizarea necesară cu politicile europene.”

Deputatul PSD de Iași Camelia Gavrilă a adus în atenția Plenului Camerei Deputaților importanța acestor alegeri, perspectivele deschise în noul context politic și economic internațional, cât și nevoia de implicare și de mobilizare a clasei politice, a societății în general, deoarece ne dorim o dezbatere electorală pe teme europene, idei vizionare, proiecte de țară, o prezență semnificativă la vot, selecția unor parlamentari competenți activi și curajoși, pentru ca România să poată susține proiectele naționale și interesele cetățenilor la nivel internațional, prin delegații săi și să consolideze receptivitatea față de sensurile complexe ale politicilor europene, înțelegerea strategiilor Uniunii, întărind identitatea noastră națională în plan european.

Deputatul PSD Camelia Gavrilă a precizat că în noul context legislativ european europarlamentarii trebuie să pună capăt unor reglementari incomplete, unor posibile inechități de abordare, care încă se regăsesc în spațiul Uniunii Europene, inclusiv în abordări și directive care afectează și țara noastră:

1.    Subvențiile inegale din agricultură - cu toate că România este una dintre țările cu potențial agricol important, diferența uriașă la plata subvențiilor se menține de mai mulți ani. În privința plăților directe din partea Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), se știe că fondurile Uniunii Europene se împart inegal în cadrul Politicii Agricole Comune între cele 28 de state membre.

2.    Diferențele de calitate ale produselor alimentare - multe dintre produsele alimentare comercializate în anumite ţări ale Uniunii Europene prezintă o calitate inferioară, conform unui raport dezbătut de către eurodeputaţii din Comisia pentru protecţia consumatorilor. Dublul standard de calitate al produselor alimentare a fost evidențiat în mai multe ţări din Europa de Est, iar fenomenul trebuie cunoscut la toate nivelurile, pentru ca problema să fie eliminată și reglementată în mod clar și definitiv.

3.    Blocarea accesului în spațiul Schengen - aderarea României la Spaţiul Schengen este, pentru țara noastră, un drept esențial şi o obligaţie: un drept ce decurge din calitatea de stat membru al Uniunii Europene, dar şi o obligație de integrare, izvorâtă din însuşi Actul de Aderare la Uniunea Europeană. În prezent, România aplică majoritatea dispoziţiilor acquis-ului Schengen şi acţionează astfel ca un membru de facto, cu o contribuţie semnificativă la securitatea Spaţiului Schengen, gestionând cu responsabilitate şi eficienţă peste 2000 de km de frontieră externă a Uniunii Europene.

4.    În zona educației, obiectivele Partidului Social Democrat pentru noul mandat europarlamentar vizează mai multe direcții, care se regăsesc și în Planul strategic de guvernare:

   Promovarea unor mecanisme de finanțare care să încurajeze accesarea fondurilor europene pe segmentele educaționale, precum și pregătirea noului cadru financiar 2021-2027, susținerea unor finanțări sporite pentru proiectele educaționale ale României;

   Demersuri pentru extinderea mobilității educaționale a profesorilor, a studenților, a elevilor și a altor categorii din sistemul educațional;

  Promovarea în plan european și internațional a ofertei educaționale românești, la nivel universitar, o ofertă convingătoare și atractivă pentru studenții străini;

  Reformarea și modernizarea sistemului de învățământprin susținerea unor proiecte care să asigure realizarea unei infrastructuri la standarde europene;

  Proiecte pentru digitalizarea și valorificarea resurselor IT&C în activitățile didactice, de cercetare și documentare, în cadrul sistemului de predare în învățământul românesc;

  Promovarea proiectelor și a politicilor Guvernului României privind respectarea identității culturale și protejarea intereselor etnicilor români din diaspora și din comunitățile istorice aflate în afara granițelor României;

  Recunoașterea reciprocă a diplomelor, în contextul în care există încă universități din Uniunea Europeană care nu recunosc anumite diplome, odată cu realizarea Spațiului european al educației și a proiectului „Universități Europene”;

  Dezvoltarea de politici care să încurajeze menținerea identității lingvistice și culturale, prin promovarea educației în limba română și încurajarea frecventării cursurilor de limba română, de cultură și civilizație românească, desfășurate în școlile din statele unde românii au ales să lucreze și să trăiască;

  Sprijinirea integrării socio-profesionale a tinerilor în întreg spațiul european, în sensul pregătirii, al însușirii competențelor profesionale, dar și sociale, civice, multiculturale;

În domeniul complex și prioritar al educației ne preocupă urgentarea și finanțarea prin proiecte europene diverse și relevante a unor strategii și soluții orientate spre scăderea ratei abandonului școlar, creșterea numărului absolvenților de studii superioare, rată sporită de angajare a noilor absolvenți, deci atingerea unui nivel ridicat al competențelor acestora pentru piața muncii, în acord cu țintele europene. În aceeași măsură vor fi prioritare demersurile și proiectele pentru educația și îngrijirea preșcolarilor și a antepreșcolarilor în grădinițe și creșe moderne, pregătirea tinerilor și asigurarea competențelor fundamentale ale acestora,reflectate prin rezultate bune la testările și evaluările internaționale”, a  precizat deputatul Camelia Gavrilă.

În concluzie,prin alegerile din 26 mai 2019, PSD transmite românilor un mesaj de coeziune, de unitate națională, de receptivitate și asumare a politicilor europene, dovedind responsabilitate, atitudine constructivă, echilibru și maturitate politică, fiind o voce importantă, cu o misiune clară, bine definită. Pentru noul ciclu electoral la nivelul Uniunii Europene, Partidul Social Democrat a pregătit o echipă de profesioniști care să ne reprezinte în Europa și care să întărească poziția, rolul și demnitatea României pe plan internațional.

Mai multe informații regăsiți pe site-ul www.cameliagavrila.ro.


Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Lăsaţi selecţionerii în pace

Nicolae GRECU

Lăsaţi selecţionerii în pace

Din 2008 încoace, la naţională a fost o permanentă foşgăială browniană, o revoluţie permanentă troţkistă, din care n-a ieşit nimic bun.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (I)

Autorul reia seria de foiletoane dedicate amintirilor din copilărie. De data aceasta, mecanismul nostalgic este focalizat spre iniţierea în arta umilă a pescuitului cu undiţa.

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

pr. Constantin STURZU

Maica Siluana, aşa cum... ne-a cunoscut

O ştiam cu mult înainte de a o întâlni. În 1997, tânărul ieromonah Nichifor Horia, actualmente PS Nichifor Botoşăneanul, îmi încredinţa, spre lectură şi zidire, un manuscris. Era povestea unei convertiri, cu însemnări de jurnal, cu multe reflecţii şi zbateri existenţiale. În fapt, o adevărată spovedanie. Semna cu pseudonim nu pentru că nu avea puterea asumării unei mărturisiri publice, ci pentru că nu dorea să atragă atenţia asupra ei. În pofida discreţiei, avea să devină din ce în ce mai cunoscută.

Online în pandemie

Ciprian IFTIMOAEI

Online în pandemie

Statistici privind accesul populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

pulspulspuls

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Poveste de sară pentru micuţi, cu zâne blonde şi miliardari de la cumătrie

Ehehee, dragilor, oare cum să facem noi şi să dregem pe azi, uichend fiind, să nu vă plictisim sau încrunţim frunţile tot cu nărozii din politichii, ci doar cu mondenităţi locale şi vesele, dar nici să ne depărtăm prea tare de subjectul zilei, ăla pentru care mulţi nădragi tremură de vreo două zile pe la palatul cel roznovan, dar şi mai jos, spre sediul din Podu Roş (hop: iaca şi rima!)? 

Caricatura zilei

Răposat reclamant

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.