anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Alegeri fără surprize

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

În prelungirea discuţiei propuse după primul tur, ar fi interesant să vedem cum îşi propun social-democraţii să (re)cucerească sau măcar să (re)vină în centrul competiţiei politice în zonele dezvoltate ale ţării şi - o provocare şi mai grea - în diaspora.

Alegerile s-au încheiat, a venit vremea analizelor. Desfăşurarea campaniei şi semnificaţia rezultatelor sunt, desigur, repere obligatorii pentru asemenea demersuri, dar în ultimele zile a devenit clar că evenimentele din PSD - dar, cu altă intensitate, şi cele din USR-PLUS, între cele două tururi de scrutin - trebuie cumva integrate în această analiză. Totuşi, în cele ce urmează, ne vom limita la primele două chestiuni.

Aşadar, dacă ne dorim ca perioadele electorale să fie şi intervale de practică şi chiar de pedagogie democratică, avem destule motive de dezamăgire. Campania domnului Iohannis a fost simplă şi cinică, fiind sacrificate aproape în totalitate elementele de impresie artistică, spre a nu mai pomeni de cele de substanţă. Metafora războiului l-a ajutat să obţină un semnificativ vot de protest împotriva adversarei sale, mereu identificate cu o siglă (PSD) devenită nepopulară. Este o realizare notabilă pentru un politician în exerciţiul funcţiei. Componenta pozitivă a campaniei ("România normală") este ascunsă de zgomotul şi fumul războiului şi urmează să se dezvăluie doar după încheierea lui. Stă în puterea oamenilor să-i pună capăt ieşind la vot, în ţară şi în afara graniţelor. A fost o înlănţuire logică foarte bună: ostilitatea este, cel mai adesea, un izvor de motivaţie mai bun decât spiritul civic.

De cealaltă parte, campania doamnei Dăncilă a recurs la un melanj de argumente explicabil şi nu neapărat ineficient. Atacurile împotriva domnului Iohannis - inclusiv cele care ar putea fi asociate războiului politic hibrid - şi încercarea de a-şi apăra performanţa guvernamentală au ajutat-o să-şi îmbunătăţească performanţa din primul tur. Probabil că insistenţa cu care a cerut dezbaterea a devenit, în final, exagerată, dezechilibrând uşor campania, dar politica de tip retail practicată de sprijinitorii săi în teritoriu nu avea de ce să fie prea afectată. Totuşi, supraexpunerea mediatică a făcut-o să comită mai multe erori, între care una a fost gravă şi ar putea avea consecinţe pentru întregul partid, pe un termen mai îndelungat (este vorba de faimosul "ăştia"). În esenţă, doamna Dăncilă nu a reuşit să convingă cetăţeni din afara propriului bazin electoral că are calităţile de lider necesare - iar reacţia colegilor domniei sale, după înfrângere, este elocventă.

Indiferent ce spun candidaţii la prezidenţiale sau alţi politicieni intraţi în logica viitoarelor alegeri, cifrele din turul secund al prezidenţialelor nu sunt un bun indicator al forţei partidelor. Aceasta nu înseamnă că nu ne aduc informaţii utile: probabil că am putea vorbi de un efect psihologic al pierderii de către PSD a alegerilor în judeţe precum Argeş, Dolj sau Botoşani, unde acum două săptămâni se clasase pe primul loc. De asemenea, dacă ţinem neapărat să lucrăm cu axa stânga-dreapta (nu foarte adecvată în România zilelor noastre) am putea obţine cifre agregate şi raporturi generale de forţe. Totuşi, e important ca partidele reprezentate în turul al doilea să nu conteze pe aceste cifre în pregătirea viitoarelor alegeri locale şi parlamentare.

Să observăm că finala de duminica trecută nu a produs mari surprize în privinţa scorurilor. Nivelul foarte redus al sprijinului pentru candidata PSD (în voturi şi în procente) şi diferenţa cu care a pierdut turul secund reprezintă premiere în politica românească, dar puteau fi anticipate după 10 noiembrie. Nu putem vorbi, însă, de un record absolut, pentru că diferenţa între domnii Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor a fost cu puţin mai mare, în anul 2000. Faptul că preşedintele în funcţie obţine, în ambele tururi, mai multe voturi decât în confruntările din 2014 este, din nou, o noutate, dar ea ţine mult şi de calitatea adversarilor pe care i-a întâlnit. Domnul Iohannis obţine un mandat clar, chiar dacă este construit - aşa cum se întâmplă mereu cu preşedinţii din zona non-PSD - pe reacţie negativă la vocaţia sau aspiraţiile hegemonice ale acestui partid. Nici aici nu avem parte de surprize sau noutăţi. Poate că o întrebare interesantă, pornind de la rezultatele alegerilor, este modul de comportament al primarilor PSD - mai ales al celor din comune şi oraşe mici - în următoarele luni, în lipsa sprijinului guvernamental. Pentru ei, prezidenţialele au reprezentat un sondaj de opinie cu marjă de eroare infimă. De asemenea, în prelungirea discuţiei propuse după primul tur, ar fi interesant să vedem cum îşi propun social-democraţii să (re)cucerească sau măcar să (re)vină în centrul competiţiei politice în zonele dezvoltate ale ţării şi - o provocare şi mai grea - în diaspora. Dar toate acestea ne poartă spre evenimentele din interiorul partidelor politice, care nu pot fi abordate aici.

Rămânem, aşadar, cu observaţia că în ţara noastră se poate organiza în mod decent o competiţie electorală corectă şi că oamenii pot fi încurajaţi să aibă încredere în mijloacele neconvenţionale puse la dispoziţie de stat pentru a-şi exercita drepturile. Votul prin corespondenţă este unul dintre aceste instrumente şi ar fi de aşteptat ca în 2024 - e drept, nu şi în 2020, la legislative - folosirea lui să fie mai intensă. Ar fi o modalitate mai puţin spectaculoasă, dar la fel de puternică pentru ca românii din afara graniţelor să-şi exercite drepturile de cetăţeni.  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Cosmin PAȘCA

Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

Filmuletul zilei

opinii

Interogaţii

Codrin Liviu CUȚITARU

Interogaţii

Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

Efectul F

Nicolae TURTUREANU

Efectul F

...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Alin ANDRIEȘ

Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

pulspulspuls

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

Caricatura zilei

Pe roți

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.