anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

Alegeri în patria raţiunii (I)

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Un guvern al stângii radicale elene va putea negocia, într-o anumită măsură, cu partenerii europeni.

Grecii au votat, duminică, într-o atmosferă sumbră şi tensionată. Eşecul forului legislativ de a alege un nou preşedinte al republicii - o demnitate pur ceremonială - a condus, potrivit Constituţiei, la dizolvarea parlamentului şi la convocarea alegerilor legislative anticipate. În mod normal, dacă ne ghidăm după sondajele de opinie, victoria ar urma să revină Coaliţiei Stângii Radicale (SYRIZA), o grupare extrem de eterogenă şi cu o istorie plină de cotituri, sciziuni şi transformări, care a ajuns să reunească aproape toate „ismele” stângii europene contemporane.

Vom vedea cu toţii, în cursul zilei de luni, dacă anchetele sociologice au oferit prognoze corecte. Decalajul între SYRIZA şi principala forţă de dreapta, Noua Democraţie, nu a părut niciodată insurmontabil, însă persistenţa lui ne-ar îndreptăţi să spunem că o eventuală înfrângere a stângii radicale ar reprezenta o surpriză extraordinară.

Aşadar, Alexis Tsipras, starul incontestabil al extremei stângi elene şi, într-un sens mai larg, europene - ar putea deveni prim-ministru. E greu de crezut că SYRIZA va reuşi să întrunească singură majoritatea, chiar şi în condiţiile în care Grecia are un sistem proporţional „întărit”: formaţiunea clasată pe primul loc va beneficia de o primă electorală de 50 mandate, destul de consistentă dacă ţinem cont de faptul că numărul total de parlamentari este 300. În funcţie de rezultatul partidului său, Tsipras se poate alia cu alte mici grupări de stânga sau extrema stângă sau, în caz de nevoie, va invita la guvernare partidul de centru-stânga To Potámi („Râul”), un actor nou pe scena politică greacă.

Condus de un fost jurnalist şi prezentator TV, Stavros Theodorakis, To Potámi este un competitor serios pentru locul trei în scrutinul de duminică. Fără a fi avut timpul necesar pentru a-şi detalia opţiunile doctrinare - europarlamentarele de anul trecut au reprezentat primul test electoral - formaţiunea lui Theodorakis pare a fi o forţă de centru-stânga deschisă către colaborare atât cu SYRIZA, cât şi cu Noua Democraţie (în eventualitatea în care aceasta din urmă ar obţine cele mai multe voturi).

Totuşi, nu ar surprinde pe nimeni dacă, la fel ca în cazul europarlamentarelor de anul trecut, locul trei ar fi obţinut de mişcarea neofascistă Chrysí Avgí („Zori Aurii”), o grupare ai cărei principali lideri se află în închisoare. Dată fiind reticenţa multor alegători de a-şi declara deschis, în faţa operatorului de sondaj, sprijinul în favoarea extremismului de dreapta, nu este exclus ca scorul electoral al acestei formaţiuni să fie mai mare decât cel anticipat de anchetele sociologice.

Venirea la guvernare a stângii radicale nu va duce, în mod normal, la bulversări rapide. Alexis Tsipras a promis că va negocia un acord care să permită rămânerea Greciei în zona euro şi în UE, cu eliminarea politicii de austeritate. Este, desigur, un obiectiv greu de atins, pentru că finanţatorii europeni nu doresc să creeze un precedent riscant: toate instrumentele de finanţare în situaţii de criză, elaborate în ultimii trei-patru ani de guvernele zonei euro, au la bază o condiţionalitate economică centrată pe reducerea cheltuielilor statului şi pe echilibrul bugetar.

Este adevărat că, astăzi, autorităţile de la Bruxelles şi guvernele finanţatoare (inclusiv cel german) doresc să pună capăt, cel puţin din punct de vedere simbolic, epocii bailout-urilor. Totuşi, recenta decizie a Băncii Centrale Europene de a injecta bani pe piaţă prin cumpărarea de obligaţiuni ale statelor din zona euro (o formă de quantitative easing) este însoţită de condiţii. Grecia ar urma să nu beneficieze de această relaxare decât cel mai devreme în iulie, ceea ce ar face necesar un acord care să acopere intervalul dintre luna februarie, când expiră actualul mecanism de finanţare, şi sfârşitul lui iunie. Între timp, însă, statul grec se confruntă cu riscul intrării în incapacitate de plată, în luna iunie, astfel că noul guvern ar avea nevoie de un aranjament intermediar ce va include, din nou, obligaţia de a continua reformele structurale.

Un guvern al stângii radicale va putea negocia, într-o anumită măsură, cu partenerii europeni. Speculaţiile privind iminenta ruptură, urmată de ieşirea ţării din zona euro, sunt deocamdată lipsite de fundament. Dar aceasta nu înseamnă că scenariul „Grexit” nu se poate materializa, mai ales dacă Tsipras insistă să pună ideologia deasupra raţiunii. Acest ultim concept este un dar făcut Occidentului de grecii erei clasice, dar nu este deloc sigur că urmaşii lor vor rezista ispitei de a-l abandona. 

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Binele propriu şi răul altora

Nicolae GRECU

Binele propriu şi răul altora

La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

pr. Constantin STURZU

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

Nostalgii

Alexandru CĂLINESCU

Nostalgii

Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

pulspulspuls

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

Caricatura zilei

Probleme între frați

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.