anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Alegeri în patria raţiunii (II)

GALERIE
lucian dirdala200
  • lucian dirdala200
- +

Uniunea Europeană şi chiar NATO pot rezista foarte bine fără Grecia, dacă poporul acestei ţări alege o altă cale.      

Ceva mai clar decât anticipau sondajele de opinie, gruparea de extrema stângă SYRIZA a câştigat alegerile legislative din Grecia. Liderul ei, Alexis Tsipras, a format rapid noul guvern printr-o alianţă cu ANEL („Grecii Independenţi”), o formaţiune de dreapta cu care nu are prea multe în comun, exceptând ostilitatea faţă de politica de austeritate impusă de UE şi FMI după bailout. Primele măsuri ale cabinetului sunt în ton cu programul electoral al SYRIZA şi anunţă în mod convingător abandonarea programului de reforme proiectat sub patronajul finanţatorilor internaţionali. Noua putere se ţine de cuvânt. Vom vedea unde va duce această linie, abundent prezentată în presa internaţională, inclusiv în presa românească. În cele ce urmează, voi expune câteva observaţii subiective.

În primul rând, SYRIZA are un mandat politic dobândit în circumstanţe cu totul speciale. Guvernul Tsipras poate lua orice decizie doreşte, în orice privinţă, dar populaţia l-a însărcinat să pună capăt austerităţii fără a scoate Grecia din zona euro şi din Uniunea Europeană.

Prin mesajul său electoral, formaţiunea câştigătoare a promis îndeplinirea unui obiectiv ce presupune un anumit rezultat al negocierilor cu guvernele statelor creditoare şi cu mai multe instituţii ale UE. Dat fiind faptul că cele mai multe dintre fondurile transferate Greciei provin de la guvernele naţionale din celelalte state membre UE, acestea vor trebui să răspundă în faţa propriilor cetăţeni pentru orice ştergere de datorii. În actuala situaţie politică, asemenea gesturi ar putea fi aspru sancţionate.

Discrusul politic al partidului condus de Tsipras include o dimensiune pan-europeană, în sensul că revoluţia anticapitalistă declanşată în Grecia ar trebui să cuprindă întregul continent. Din acest punct de vedere, mişcarea spaniolă Podemos (înrudită, deşi există diferenţe notabile faţă de SYRIZA) este următoarea ce se pregăteşte să intre în luptă, cu mari şanse de victorie. Întreg mecanismul zonei euro este pus în cauză, ceea ce măreşte probabilitatea unei reacţii rigide şi ostile din partea forurilor de la Bruxelles.

Noul guvern grec nu a întârziat să-şi afirme perspectiva de politică externă, în contextul crizei ucrainene. Atitudinea sa ostilă sancţiunilor împotriva Rusiei nu este, desigur, singulară în UE. Totuşi, pe fondul aşteptatelor tensiuni prilejuite de negocierile pe teme financiare, ar fi de aşteptat ca exasperarea forurilor de la Bruxelles să fie accentuată.

Mai ales prin includerea în cabinet a formaţiunii ANEL, raporturile greco-turce vor fi supuse unei tot mai mari presiuni. Primul gest politic al ministrului grec al Apărării, Panos Kammenos (liderul ANEL), a fost acela de a survola din elicopter câteva mici insule nelocuite din largul coastelor turceşti, etern subiect de dispută între cele două ţări. A urmat o succesiune de şicane între avioane militare ale celor două ţări, în spaţiul aerian elen. Noul guvern de la Atena nu întârzie să provoace îngrijorări în privinţa securităţii regionale, cu atât mai mult cu cât şi conducerea de la Ankara tinde să fie tot mai vocală.

Deşi nu este (încă) o temă prioritară a guvernului Tsipras, problema statutului Greciei în NATO nu poate lipsi de pe agenda de preocupări a aliaţilor, în primul rând a Statelor Unite. În acest moment, membrii Alianţei nu au nicio garanţie că Atena îşi va asuma angajamentele enunţate ultima dată anul trecut, la summitul de la Newport.

Revenind la problematica Uniunii Europene, se ştie că actuala legislatură va reprezenta o perioadă de reflecţie în perspectiva unui nou tratat, care ar urma să consolideze integrarea economică prin încorporarea unui capitol fiscal. De asemenea, se vorbeşte despre introducerea unei condiţionalităţi mai stricte în plan bugetar şi, poate, în privinţa respectării normelor statului de drept. Este greu de anticipat în ce măsură Grecia poate fi un partener constructiv, dacă guvernul Tsipras se va afla într-un conflict prelungit cu instituţiile de la Bruxelles şi cu anumite guverne, cum ar fi cel german.

Nu am făcut niciun comentariu pe marginea compatibilităţii între ideologia SYRIZA şi principiile aflate la baza organizării Europei, în sensul cel mai larg. Vom vedea, în lunile următoare, dacă se vor produce divizări importante - nu este oportun să facem prognoze pesimiste, din acest punct de vedere. Totuşi, dacă ele vor apărea, se poate spune că probabilitatea unui „Grexit” devine tot mai mare. Uniunea Europeană şi chiar NATO pot rezista foarte bine fără Grecia, dacă poporul acestei ţări alege o altă cale.       

Lucian Dîrdală este politolog şi lector universitar doctor în cadrul Universităţii “Mihail Kogălniceanu”  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.