anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

Alegeri în regatul confuziei (I)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Cele trei scenarii descrise mai jos par a epuiza domeniul rezultatelor probabile, dar evident că nu şi domeniul celor posibile.

Joi, cetăţenii Regatului Unit vor merge la urne pentru a decide configuraţia Camerei Comunelor şi, desigur, ce partid va guverna ţara în următoarea legislatură. În mod evident, tema principală este ieşirea din Uniunea Europeană, iar opţiunile alegătorilor vor fi influenţate puternic, poate chiar decisiv de problematica Brexit-ului. Vom avea timp să analizăm, în săptămânile sau poate lunile următoare, impactul scrutinului asupra discuţiilor cu partenerii din UE. Aici ne limităm la observaţia că, dacă e să dăm crezare sondajelor de opinie, există doar trei variante cu şanse de a se concretiza. Tot pe baza sondajelor, le aşezăm în ordinea descrescătoare a probabilităţii.

Prima ar fi aceea în care Partidul Conservator obţine majoritatea, premierul Boris Johnson continuă în Downing Street 10 şi obţine acordul parlamentului pentru acordul negociat cu UE, iar Regatul Unit iese din Uniune. Dat fiind ceea ce s-a întâmplat în trecuta legislatură, ne putem întreba dacă, în condiţiile unei majorităţi fragile, în rândul partidului de guvernământ nu ar putea apărea dizidenţe (remainers rămaşi pe baricade după ofensiva lui Johnson sau, pur şi simplu, oameni care ar vrea să-i pună beţe în roate primului-ministru) care să ameninţe adoptarea planului de ieşire. Este, însă, o variantă foarte, foarte greu de concretizat. În mod normal, o majoritate conservatoare ar trebui să ducă la aprobarea textului, chiar fără sprijinul brexiteers-ilor nord-irlandezi (protestanţi) din Partidul Democratic Unionist (DUP). Probabil că Boris Johnson va căuta din nou să-i atragă de partea sa pe reprezentanţii acestuia, pentru că ar fi costisitor să apară drept premierul care a impus un acord respins de toate formaţiunile semnificative nord-irlandeze. Dar, dacă este nevoie, va merge înainte şi fără ei.

Nu la fel vor sta lucrurile în cazul celei de-a doua variante, în care conservatorii se clasează primii, dar au nevoie de sprijinul DUP pentru a obţine majoritatea. În acest caz, Boris Johnson va fi însărcinat să formeze guvernul, dar pentru Brexit - mai mult ca sigur, şi pentru votul de încredere - va fi obligat să discute cu DUP şi va încerca să-i convingă să-şi modifice opinia din toamnă asupra documentului convenit cu UE. Nu este o sarcină simplă şi cu siguranţă că multe depind de modul în care DUP este premiat ori sancţionat de propriul electorat - aceasta le va condiţiona în mod cert reacţia. În acest al doilea scenariu, de votul pentru Brexit depinde soarta guvernului, iar în caz de eşec se întrevăd vremuri tulburi atât pentru tories, cât şi pentru întreaga scenă politică britanică.

Sondajele de opinie efectuate de instituţiile relevante atribuie acestor două variante cele mai mari şanse, dar în politica democratică lucrurile se pot schimba pe ultima sută de metri, mai ales că par să existe mulţi alegători dispuşi să voteze tactic - nu partidul preferat, ci partidul care are cele mai mari şanse să câştige împotriva celui detestat. Este, evident, cazul unor simpatizanţi ai liberal-democraţilor (partid pro-remain) care vor vota cu laburiştii în circumscripţiile în care candidatul acestora este mai bine plasat pentru a-l depăşi pe cel conservator. Aceasta, deşi laburiştii nu şi-au definit public o opţiune, iar liderul lor, Jeremy Corbyn, a refuzat constant să-şi dezvăluie preferinţa în privinţa Brexit. Foarte probabil, fenomenul invers se va petrece în circumscripţiile în care liberal-democratul are mai mari şanse să-l devanseze pe conservator: printre simpatizanţii laburişti există destui remainers ori partizani ai unui Brexit mai blând - spre exemplu, rămânerea Regatului Unit în uniunea vamală europeană. Oricum, votul tactic poate uneori avea o influenţă notabilă, iar cazul britanic ne oferă un bun prilej de a testa acest enunţ.

Cu sau fără vot tactic, aşadar, avem o a treia variantă, în care conservatorii nu numai că ratează majoritatea absolută, dar sunt incapabili să formeze guvernul, deşi sunt primii clasaţi. În mod normal, adversarii lor laburişti şi liberal-democraţi ar trebui să încerce ei să-şi onoreze promisiunea de stopare a Brexit-ului lui Boris Johnson, iar pentru aceasta vor avea sprijinul Partidului Naţional Scoţian. În acest caz, prespunând că reuşesc să îl blocheze, întrebarea ar fi ce se va întâmpla mai departe: vor putea cele două partide să gestioneze un nou şi inevitabil referendum? Şi vor putea guverna, între timp, într-o coaliţie rezonabil de stabilă?

Cele trei scenarii descrise mai sus par a epuiza domeniul rezultatelor probabile, dar evident că nu şi domeniul celor posibile. Să aşteptăm, aşadar, confruntarea de joi şi să sperăm că electoratul britanic va reuşi să-şi ofere - şi să ne ofere - un răspuns cât mai clar. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Binele propriu şi răul altora

Nicolae GRECU

Binele propriu şi răul altora

La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

pr. Constantin STURZU

Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

Nostalgii

Alexandru CĂLINESCU

Nostalgii

Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

pulspulspuls

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

Caricatura zilei

Probleme între frați

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.