Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Imagini cu urme lasate de un animal de talie mare în Padurea Bârnova-Dobrovat au st&acir (...)
citeste totduminica, 29.05.2022
Începând de luni, vom asista la spectacolul obişnuit. Autorităţile de la Bucureşti îşi vor exprima speranţa că în Republica Moldova (RM) se va forma cât de curând un nou guvern care să împlinească aspiraţiile cetăţenilor şi, desigur, să menţină linia pro-europeană.
Forurile de la Bruxelles îşi vor exprima anumite rezerve faţă de procesul electoral, dar vor livra, până la urmă, obişnuitul cocktail de încurajări şi avertismente. Produse de acest tip, cu variaţiile de rigoare, vor veni şi dinspre principalele capitale ale lumii occidentale.
În paginile Ziarului de Iaşi au fost publicate – şi probabil că vor mai apărea, în zilele şi săptămânile următoare – analize şi comentarii realizate de autori care cunosc în detaliu situaţia politică din RM. Nu se va specula aici despre rezultate şi evoluţii post-electorale, singura întrebare luată în discuţie fiind următoarea: există şanse ca, împreună, scrutinul legislativ şi referendumul din 24 februarie să marcheze un pas în direcţia democratizării RM? Ar fi extraordinar dacă evoluţiile din stânga Prutului ar contrazice răspunsul (provizoriu) oferit de acest articol, care poate fi sintetizat astfel: nu, va fi mai degrabă un pas în direcţia opusă.
Republica Moldova este, în prezent, un regim hibrid. Formele politice specifice democraţiei liberale, atâtea câte sunt, au fost pervertite cu succes de un cerc restrâns de elite prădătoare. Totul s-a petrecut cu acceptul unei majorităţi populare ce vede în perpetuarea relaţiilor de tip patron-client (leagănul corupţiei nu doar în RM, ci şi în România) o garanţie de stabilitate socială şi o barieră în calea schimbării culturale neconvenabile. Treptat, competiţia din interiorul cercului de elite prădătoare a stabilit o ierarhie clară, a cărei reflectare politică este capturarea instituţiilor şi falsul pluralism, devenite posibile şi pe fondul speculării dilemei geopolitice. În fapt, elita prădătoare dominantă şi-a implantat rădăcini de ambele părţi ale faliei Est-Vest şi profită semnificativ de pe urma acesteia.
În timp, enclavele societăţii civile au fost, după caz, neutralizate sau combătute cu asprime. Migraţia a făcut ca rezerva lor socială definitorie – tineri educaţi, cetăţeni cu iniţiativă şi spirit antreprenorial – să scadă dramatic. Politica României în privinţa cetăţeniei a fost corectă, în sensul că a oferit multor cetăţeni un drept de care antecesorii lor fuseseră deposedaţi prin forţă, dar consecinţele ei indirecte au fost de-a dreptul devastatoare pentru şansele democraţiei în RM. Dreptul de liberă circulaţie oferit de UE nu a făcut decât să accentueze acest proces. Folosind celebrele concepte ale lui Albert Hirschman, amploarea lui exit (opţiunea de părăsire a ţării) a redus dramatic forţa numerică a lui voice (opţiunea de a cere drepturi şi libertăţi).
Derulat cu intensităţi diferite, dar niciodată stopat, acest serial al capturării şi parazitării statului s-a adaptat, până la urmă, la mecanismul alegerilor. Primele două decenii de după independenţă justificau, într-un fel, speranţa că în RM va avea loc o democratizare „prin“ alegeri: deşi alte circumstanţe erau adverse, competiţia electorală va responsabiliza cetăţeanul şi va crea cadrul necesar pentru finalizarea tranziţiei democratice. De aproape un deceniu, însă, această speranţă nu mai este justificată. Nici cealaltă reţetă teoretică aflată la îndemână – „europenizarea“, în principal ca urmare a Parteneriatului Estic – nu s-a dovedit convingătoare. Alegerile, din ce în ce mai îndepărtate de standardele democratice la capitolul organizare, au devenit instrumentul de legitimare preferat al cleptocraţilor.
La sfârşitul acestei săptămâni, în Republica Moldova se vor desfăşura două consultări în care vocea majorităţii se va face auzită. Dar o majoritate este „democratică“ doar dacă procesul prin care ea se constituie respectă o serie de standarde care, desigur, pot fi supuse dezbaterii. Dar ele există, iar ultimele luni şi săptămâni au ilustrat clar, spre exemplu, că instituţiile statului nu au asigurat un câmp de joc uniform pentru toţi competitorii. Şi discuţia se poate extinde la multe alte asemenea criterii. Aici nu este vorba de a spune că alegerile sunt democratice dacă învinge partidul preferat, şi nedemocratice dacă înving ceilalţi. Dar, dacă democraţia implică proceduri certe şi rezultat incert, nici nu se poate ignora faptul că în RM lucrurile par a sta exact pe dos. Nu putem şti exact cine va câştiga alegerile, dar ştim exact cine va guverna.
N-a fost greu să se justifice recenta introducere a unui sistem electoral mixt, în care componenta uninominală validează şi mai bine clientelismul. Acum, cuplarea referendumului cu alegerile va dirija furia populară împotriva deputaţilor. Numărul lor va fi mai mic: probabil că vor scădea costurile, în aplauzele electoratului; cert este, însă, că se va fluidiza decizia, în aplauzele cleptocraţilor. Posibilitatea revocării parlamentarului (recall) este prezentată drept un mijloc de responsabilizare a sa faţă de electorat; de fapt, este un artificiu prin care cleptocraţii îşi vor ţine în frâu clienţii din legislativ, descurajându-i să voteze în interesul public atunci când în joc vor fi interesele patronului.
Nu, alegerile şi referendumul din 24 februarie nu vor reprezenta paşi către democraţie, indiferent care vor fi cifrele comunicate de comisia electorală centrală de la Chişinău. Din contra, va fi un nou episod în procesul de compromitere a alegerilor şi a referendumurilor, ca instituţii democratice. Să vedem cât de convingători vor fi conducătorii de la Bucureşti, de la Bruxelles sau din alte părţi atunci când se vor preface că Republica Moldova este pe drumul cel bun.
Cuvinte cheie: + rezultat, incert, Iasi, Republica Moldova
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
FOTO: Trasee pregătite de studenții de la Geografie și fanii Codrii Iașilor în pădurea Bârnova
VIDEO: Ieșenii înfruntă ploaia pentru a vedea creațiile designerilor români la Fashion Week
VIDEO: Inna, huiduită la Satu Mare, după ce a salutat publicul în maghiară
VIDEO: Două mașini au luat foc după ce s-au izbit una în alta la semafor
Turiștii au început să meargă la plajă. Înotul, interzis în Marea Neagră
VIDEO: Polițiști obligați să pedaleze o barcă de agrement pentru prinderea unui infractor
Oamenii lui Kadîrov răpesc bărbați pe care-i forțează să lupte „voluntar” în Ucraina
Biden, avertizat că trece „linia roșie” dacă dă Ucrainei lansatoare multiple de rachete
Evaluare națională mincinoasă: 9,8 - media din gimnaziu, nota 4 la examen. Cîmpeanu vrea schimbare
O badantă română din Italia a încercat să salveze viața bătrânei, dar a omorât-o
VIDEO: Prima reacție a Irinei Begu după ce a ajuns în optimi la Roland Garros
Tematica și bibliografia pentru concursul de admitere la UMF Iași, valabile pentru anul 2023
Rușii din Herson au închis „granița” cu Ucraina și au anunțat trecerea la ora Moscovei
VIDEO: Incendiu devastator la un ghetou al romilor din Cluj-Napoca. Colibele au fost făcute scrum
GALERIE VIDEO/FOTO Prezentări de modă fascinante la Romanian Fashion Week Iași
Biserica Ortodoxă Ucraineană, până acum subordonată Patriarhiei Ruse, anunţă desprinderea de aceasta
VIDEO: Este sau nu voie să circuli pe linia de tramvai ”ca să nu fie blocaje”?
VIDEO: Rusia folosește în Donbas aruncătoare grele de flăcări: soldații, arși de vii în tranșee
FOTO ”Minune” mare în Podu Roș. Au fost marcate benzile de circulație din intersecție
VIDEO: Momente inedite la absolvirea liceului: coronițe, baloane, vals
O româncă arbitru îi "zăpăcește" pe francezi cu frumusețea ei
VIDEO: Un copil a luat premiul de 120.000 de euro de la "Românii au talent"
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!
Ursul de la Dobrovăț: nu a fost văzut, dar face furori în zonă
Concurenţă acerbă la ultima sesiune de testări pentru admiterea în clasa a V-a la liceele ieșene
Două propuneri pentru noul sediu al Primăriei. O clădire fără colțuri
ZdI TV - Gabriel Mardarasevici: Cât timp şi cât de mult se va mai câştiga în industria IT
„Iașul a fost umilit!“ „Suspiciuni mari legate de modul în care au fost repartizați banii ieșenilor“
Azi se deschid bazele de agrement de la Ciric, Ştrand şi Plaja Nicolina
În centrul Iaşului, un hoţ i-a furat maşina în timp ce vorbea cu un prieten
Expoziţie cu produse fabricate în România între 1930 şi 1990
Crima de la fabrica de ţigarete: pedepse reduse cu 11 ani din total
VIDEO: Încă o victimă la o trecere fără bariere: Spulberat de tren, când se întorcea de la muncă
VIDEO: Catedrala Mântuirii Neamului a devenit loc de sărit cu paraşuta
Dacia Sandero revine în luna aprilie pe podiumul vânzărilor de mașini noi în Europa
Google prezintă Street View Camera. Poate fi montată pe orice mașină
Cecenul Asvad Idriso, „comandantul Tik-Tok”, a fost spulberat de ucraineni
Nicolae GRECUC-aşa-i în tenis!Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial. |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)* |
pr. Constantin STURZUCinematografie, mit şi ideologie |
Aurelian-Petruș PLOPEANU„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă |
Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.