Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Alegerile locale sunt vulnerabile, prin comparaţie cu cele de la palierul naţional, pentru că în circumscripţii de dimensiuni reduse până şi deficienţele minore - şi, cu atât mai mult, încercările deliberate de viciere a rezultatului - pot avea consecinţe serioase.

Spre deosebire de cele două consultări organizate anul trecut, alegerile locale de duminică au fost marcate de serioase probleme organizatorice, astfel că nu dispunem, în după-amiaza zilei de marţi, de suficiente date pentru a formula concluzii pe marginea raporturilor de forţe la nivel naţional. Cel mai probabil, cititorii acestui text vor avea parte, miercuri dimineaţă, de informaţii noi privind situaţia de la Bucureşti (sectorul 1, poate şi alte sectoare) şi despre eventuale solicitări de renumărare a voturilor - în capitală şi, posibil, în alte circumscripţii. De asemenea, ar putea apărea noi informaţii care să indice măsura în care evidentele deficienţe organizatorice ar putea fi însoţite şi de aspecte mai grave.

Aşadar, se pare că în ţara noastră, la trei decenii de la începutul democratizării şi după aproape paisprezece ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, discuţiile despre corectitudinea şi calitatea procesului electoral nu şi-au pierdut, din păcate, obiectul. Alegerile locale sunt vulnerabile, prin comparaţie cu cele de la palierul naţional, pentru că în circumscripţii de dimensiuni reduse până şi deficienţele minore - şi, cu atât mai mult, încercările deliberate de viciere a rezultatului - pot avea consecinţe serioase.

Cel de-al doilea reper obligatoriu pentru acest text post-electoral este, desigur, participarea la vot. La nivel „macro”, cifrele sunt satisfăcătoare, date fiind condiţiile cu totul speciale în care s-a desfăşurat acest scrutin. La nivel „micro”, le-am putea mulţumi tuturor celor care au venit duminică la vot, exprimându-şi opinia politică, oricare ar fi fost ea. Pandemia s-ar putea să mai dureze, dar democraţia trebuie să dureze - şi pentru asta nu există medicament mai eficient decât votul liber şi sincer.

Desigur că cititorii acestui text şi-au format deja opinii despre rezultatele votului din municipiul şi judeţul Iaşi: despre învingători şi învinşi, despre creşterile şi scăderile partidelor, despre majoritate şi opoziţie în noile structuri - şi aşa mai departe. Au comparat, poate, situaţia politică de la noi cu cea din alte oraşe sau judeţe, vecine sau mai îndepărtate. Ca întotdeauna după vot, emoţiile sunt intense, iar apropierea scrutinului legislativ le-ar putea menţine mai multă vreme la cote înalte (desigur, cu condiţia ca înţelepciunea Parlamentului să nu dicteze cumva o amânare a celui din urmă). Până la urmă, probabil, dacă dăm la o parte segmentele de public mai puternic implicate politic sau civic, se va restabili relativ rapid atitudinea dominantă faţă de clasa politică locală - aceea de indiferenţă nu foarte binevoitoare, mergând până la ostilitate difuză.

Altfel, făcând abstracţie de nume, sigle şi cifre, scrutinul de duminică a reconfirmat faptul că plaja de atitudini de mai sus nu încurajează reînnoirea establishment-ului politic local. Dacă ne referim la primii patru clasaţi în cele două competiţii uninominale majore (preşedinţia Consiliului Judeţean şi primăria municipiului), avem un singur caz de vechime relativ redusă în politică: cei patru ani de stagiu ai doamnei Cosette Chichirău. Toţi ceilalţi protagonişti au cifre mai mari, pe alocuri chiar foarte mari.

Cea de-a doua concluzie implică infirmarea unei tradiţii - aceea că, la Iaşi, titularul unei funcţii de vârf şi-o reconfirmă prin vot uninominal. Domnul Maricel Popa (PSD) nu a reuşit să-şi apere în alegeri poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, obţinută în 2016 în baza vechii reglementări, votul indirect. Este o noutate în politica ieşeană, chiar dacă există un precedent reprezentat de domnul Constantin Simirad. Acesta a câştigat votul popular pentru preşedinţia CJ în 2008, susţinut de PSD, şi l-a pierdut în 2012, candidând pentru UNPR (la vremea respectivă, aliată a preşedintelui Traian Băsescu). Însă, după cum ne putem aminti, la sfârşitul primăverii lui 2012, forţa UNPR era nesemnificativă în raport cu noua Uniune Social-Liberală, iar imediat după locale UNPR s-a raliat acesteia din urmă. Astfel că, din punct de vedere politic, situaţia creată prin votul de duminică este una inedită, în sensul că are loc o alternanţă. Este un termen cu care, la Iaşi, nu suntem foarte bine familiarizaţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri