anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.10.2020

Alegeri locale, vechime şi alternanţă

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Alegerile locale sunt vulnerabile, prin comparaţie cu cele de la palierul naţional, pentru că în circumscripţii de dimensiuni reduse până şi deficienţele minore - şi, cu atât mai mult, încercările deliberate de viciere a rezultatului - pot avea consecinţe serioase.

Spre deosebire de cele două consultări organizate anul trecut, alegerile locale de duminică au fost marcate de serioase probleme organizatorice, astfel că nu dispunem, în după-amiaza zilei de marţi, de suficiente date pentru a formula concluzii pe marginea raporturilor de forţe la nivel naţional. Cel mai probabil, cititorii acestui text vor avea parte, miercuri dimineaţă, de informaţii noi privind situaţia de la Bucureşti (sectorul 1, poate şi alte sectoare) şi despre eventuale solicitări de renumărare a voturilor - în capitală şi, posibil, în alte circumscripţii. De asemenea, ar putea apărea noi informaţii care să indice măsura în care evidentele deficienţe organizatorice ar putea fi însoţite şi de aspecte mai grave.

Aşadar, se pare că în ţara noastră, la trei decenii de la începutul democratizării şi după aproape paisprezece ani de apartenenţă la Uniunea Europeană, discuţiile despre corectitudinea şi calitatea procesului electoral nu şi-au pierdut, din păcate, obiectul. Alegerile locale sunt vulnerabile, prin comparaţie cu cele de la palierul naţional, pentru că în circumscripţii de dimensiuni reduse până şi deficienţele minore - şi, cu atât mai mult, încercările deliberate de viciere a rezultatului - pot avea consecinţe serioase.

Cel de-al doilea reper obligatoriu pentru acest text post-electoral este, desigur, participarea la vot. La nivel „macro”, cifrele sunt satisfăcătoare, date fiind condiţiile cu totul speciale în care s-a desfăşurat acest scrutin. La nivel „micro”, le-am putea mulţumi tuturor celor care au venit duminică la vot, exprimându-şi opinia politică, oricare ar fi fost ea. Pandemia s-ar putea să mai dureze, dar democraţia trebuie să dureze - şi pentru asta nu există medicament mai eficient decât votul liber şi sincer.

Desigur că cititorii acestui text şi-au format deja opinii despre rezultatele votului din municipiul şi judeţul Iaşi: despre învingători şi învinşi, despre creşterile şi scăderile partidelor, despre majoritate şi opoziţie în noile structuri - şi aşa mai departe. Au comparat, poate, situaţia politică de la noi cu cea din alte oraşe sau judeţe, vecine sau mai îndepărtate. Ca întotdeauna după vot, emoţiile sunt intense, iar apropierea scrutinului legislativ le-ar putea menţine mai multă vreme la cote înalte (desigur, cu condiţia ca înţelepciunea Parlamentului să nu dicteze cumva o amânare a celui din urmă). Până la urmă, probabil, dacă dăm la o parte segmentele de public mai puternic implicate politic sau civic, se va restabili relativ rapid atitudinea dominantă faţă de clasa politică locală - aceea de indiferenţă nu foarte binevoitoare, mergând până la ostilitate difuză.

Altfel, făcând abstracţie de nume, sigle şi cifre, scrutinul de duminică a reconfirmat faptul că plaja de atitudini de mai sus nu încurajează reînnoirea establishment-ului politic local. Dacă ne referim la primii patru clasaţi în cele două competiţii uninominale majore (preşedinţia Consiliului Judeţean şi primăria municipiului), avem un singur caz de vechime relativ redusă în politică: cei patru ani de stagiu ai doamnei Cosette Chichirău. Toţi ceilalţi protagonişti au cifre mai mari, pe alocuri chiar foarte mari.

Cea de-a doua concluzie implică infirmarea unei tradiţii - aceea că, la Iaşi, titularul unei funcţii de vârf şi-o reconfirmă prin vot uninominal. Domnul Maricel Popa (PSD) nu a reuşit să-şi apere în alegeri poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, obţinută în 2016 în baza vechii reglementări, votul indirect. Este o noutate în politica ieşeană, chiar dacă există un precedent reprezentat de domnul Constantin Simirad. Acesta a câştigat votul popular pentru preşedinţia CJ în 2008, susţinut de PSD, şi l-a pierdut în 2012, candidând pentru UNPR (la vremea respectivă, aliată a preşedintelui Traian Băsescu). Însă, după cum ne putem aminti, la sfârşitul primăverii lui 2012, forţa UNPR era nesemnificativă în raport cu noua Uniune Social-Liberală, iar imediat după locale UNPR s-a raliat acesteia din urmă. Astfel că, din punct de vedere politic, situaţia creată prin votul de duminică este una inedită, în sensul că are loc o alternanţă. Este un termen cu care, la Iaşi, nu suntem foarte bine familiarizaţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Nicolae GRECU

Generaţia de aur şi statul perpendicular

Hagi şi colegii săi de generaţie nu joacă așa cum cântă geometria politică.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Eugen MUNTEANU

Pericolul manelizării cântecului popular (I)

Agresive şi insidioase, subprodusele culturale pe care le numim, cu un termen generic, manele ne dau măsura răspândirii îngrijorătoare a ţigănirii unei mari părţi a publicului românesc.

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

pr. Constantin STURZU

Iubirea de vrăjmaşi nu e un soi de love story

Aceasta e probabil cea mai grea poruncă din toată Evanghelia: "Iubiţi pe vrăjmaşii voştri!". Completată imediat de: "faceţi bine celor ce vă urăsc pe voi; binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce vă fac necazuri" (Luca 6, 27-28). Pare greu de împlinit acest cuvânt din două motive: pentru că nu înţelegem de ce ni se adresează nouă acest îndemn şi pentru că nu ştim ce înseamnă "a iubi".

Archaeus

Alex VASILIU

Archaeus

Chiar dacă nu aş fi avut posibilitatea să ascult concertul de duminică, 4 octombrie, gândurile despre Archaeus şi-ar fi găsit locul aici. Nu doar pentru că s-au împlinit trei decenii şi jumătate de când a fost înfiinţat. 

pulspulspuls

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

Hopa: madama senator a fost văzută prin târg...

O ştire pozitivă pe ziua de astăzi, dacă tot e uichend: apreciem în mod deosebit efortul madamei senator şi notar de Bucureşti Iulia Scântei de a bate atâta amar de drum până la Iaşi personal, deşi putea semna o împuternicire, cum face atâtea pentru partid, ca să îşi depună aici dosarul de candidat la un nou mandat de senator. 

Caricatura zilei

Plasma

Editia PDF

Bancul zilei

COVID ne-a învatat sa ne spalam pe mâini. Sper sa apara un virus care sa ne învete sa ne spalam si pe picioare. (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.