Alegeri parlamentare 2020 – un vot decisiv pentru guvernarea țării în următorii patru ani (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Comunicat de Presă

Alegeri parlamentare 2020 – un vot decisiv pentru guvernarea țării în următorii patru ani (P)

„Votul este mai puternic decât glonțul.” (Abraham Lincoln)

GALERIE
Camelia Gavrila
  • Camelia Gavrila
- +

Dincolo de opțiuni și nuanțe politice, electorale, votul din data de 6 decembrie anunță configurația politică pentru următorii 4 ani, un aspect deosebit de important, ținând cont de faptul că până în 2024 nu mai există niciun tip de scrutin electoral.

Votul reprezintă prima etapă a unei schimbări, primul efort civic necesar în procesul de consolidare a unei societăți implicate și active. Acest exercițiu democratic ar trebui să fie precedat de o analiză lucidă, de informare atentă, cu preocuparea noastră pentru destinul cetățenilor și al societății, în general.
Cu siguranță, trebuie să ieșim la vot, să votăm pentru stabilitate economică, pentru servicii sociale și educaționale moderne, pentru coerența și curajul unor politici autentice de dezvoltare a sistemului medical, a învățământului românesc și implicit ieșean, dincolo de clișee și promisiuni mereu reluate, în forme diferite în contextul campaniilor electorale. De data aceasta, într-un an complicat, marcat de implicațiile pandemiei, de suferință, de nemulțumiri, un an în care asistăm la o  apropiere derutantă a celor două scrutine electorale, în mod firesc poate campania pentru alegeri parlamentare nu a reușit să se ridice la nivelul așteptărilor; energiile se epuizaseră deja, comunicarea directă a fost limitată, proiectele importante s-au dovedit sumare și acoperite de o multitudine de sloganuri ineficiente și forme fără fond, la limita mediocrității, a formalismului. 
 
Și totuși, românii sunt așteptați la vot, pentru că ei merită un viitor mai bun, mai sigur într-o societate modernă, europeană, prosperă. Privind retrospectiv,  observăm că interesul și prezența la vot au scăzut constant în relație cu acest tip de alegeri parlamentare: doar la data de 20 mai 1990 consemnăm cel mai mare procentaj de 86,19%.  La următorul scrutin legislativ din septembrie 1992 au fost la vot 76,29% de persoane din totalul populației, apoi în noiembrie 1996 - 76,01%. Ulterior procentele au scăzut constant până în anul 2012: 
 
- pentru anul 2000 - 65,31%, 
- pentru anul 2004- 58,51%, 
- pentru anul 2008 - 39,20%, 
- pentru anul 2012 - 41,76%. 
 
 O excepție explicabilă este reprezentată de alegerile din 2012, atunci când se derula povestea seducătoare a Uniunii Social-Liberale (USL), o utopică împletire de politici social democratice și liberale, pe fondul nemulțumirilor majore generate de mandatele controversate ale președintelui Traian Băsescu și de gravele derapaje ale guvernării democrate. Au urmat scăderi importante ale participanților la alegerile parlamentare, în anul 2016 fiind doar 39,49% din populație cu drept de vot la urne. Probabil că pasiunea pentru politică din anii 90, după ieșirea din comunism, s-a consumat, s-au adunat în timp dezamăgiri, nemulțumiri, guvernări eșuate, clasa politică nu a fost de multe ori la înălțimea aspirațiilor cetățenilor, după cum și concesiile, compromisurile făcute în diferite momente politice au erodat interesul și încrederea în politicieni.
 
Chiar dacă ne aflăm într-un context epidemiologic deosebit, dincolo de temerile firești și necesara distanțare socială, dorința de schimbare, încrederea și interesul pentru o anumită ideologie, aprecierea unor programe de guvernare și, mai ales, speranța că putem avea o țară modernă presupun prezența noastră la vot. 
 
Țara, județul și orașul Iași merită o reprezentare parlamentară onorabilă, pe baza unor voturi semnificative numeric. Poate veți identifica, totuși, o soluție, o echipă, în noianul de liste și nume, de partide și doctrine, de „personaje” și, uneori personalități adevărate, pentru a regăsi, astfel comunitatea noastră ieșeană pe drumul unei evoluții așteptate, visate, meritate.   
 
Pentru români, aceste alegeri anunță, prin vocea candidaților, noi perspective, proiecte și soluții pentru problematici diverse, aflate pe agenda națională: gestionarea crizei sanitare și economice, locuri de muncă pentru tineri, evoluția și modernizarea învățământului românesc, infrastructură rutieră de calitate, servicii sociale și programe necesare pentru grupurile vulnerabile, finanțarea proiectelor prioritare în diferite domenii, accesarea eficientă a fondurilor europene. 
 
Teoria, ipotezele lansate de programele politice, proiecțiile de viitor sunt interesante și atractive. Diferența o va face credibilitatea grupului politic pentru care optăm.  
 
Privind dincolo de opțiunile politice, de polemicile create și tensiunile inerente campaniilor electorale, prezența la vot va conduce la o oglindire adecvată în plan parlamentar și, implicit, spre o posibilă împlinire ulterioară a nevoilor și aspirațiilor cetățenilor. De aceea, ezitările, diletantismul, retorica politicianistă sau mediocritatea trebuie oprite în favoarea profesionalismului, a onestității, a marilor obiective și proiecte pentru țară și pentru Iași. 
 
BIROUL DE PRESĂ
Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.