Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Alegeri SUA 2020: Biden, care conduce în cursă, îndeamnă la calm. Trump: “am câştigat”

GALERIE
Biden and Trump
  • Biden and Trump
- +

Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale americane Joe Biden a făcut, joi seară, apel la calm în timp ce voturile exprimate sunt încă numărate în mai multe state-cheie. Preşedintele în exerciţiu a făcut declaraţii de la Casa Albă şi a subliniat, din nou fără dovezi, că alegerile sunt fraudate.

UPDATE - La ora României 07:30, Donald Trump continua să conducă în cursa din statele Pennsylvania, Georgia şi Carolina de Nord, iar Joe Biden, în Nevada şi Arizona. În Pennsylvania (20 electori), Trump are un avantaj de 22.576 de voturi, în scădere cu aproximativ 2.000 de voturi, în Georgia (16 electori), de 1.805 voturi, iar în Carolina de Nord (15 electori), de aproximativ 76.000 de voturi.

Joe Biden conduce în Nevada (6 electori) cu 11.438 de voturi şi în Arizona (11 electori) cu 47.052 de voturi, o creştere cu peste 380 de voturi. Un candidat are nevoie de 270 de voturi ale electorilor, din totalul de 538, pentru a obţine portofoliul la Casa Albă.

Georgia nu va mai oferi nicio actualizare în noaptea de joi spre vineri, a anunţat secretarul statului, Brad Raffensperger, potrivit CNN. Aici mai trebuie numărate puţin peste 14.000 de buletine de vot. Biden are, în prezent, potrivit proiecţiilor CNN, 253 de electori, iar Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 253 de electori, iar Trump, 214.

UPDATE - În Philadelphia, poliţia investighează un incidiu referitor la organizarea unui atac la Pennsylvania Convention Center, unde oficialii numără buletinele de vot.

6abc Action News a raportat că forţele de ordine au luat în custodie un bărbat. Nu au fost înregistrate pagube sau victime.

UPDATE - La ora României 06:30, Donald Trump continua să conducă în cursa din statele Pennsylvania, Georgia şi Carolina de Nord, iar Joe Biden, în Nevada şi Arizona. 

În Pennsylvania (20 electori), Trump are un avantaj de 24.484 de voturi, în scădere cu 1.835 de voturi, în Georgia (16 electori), de 1.805 voturi, în creştere cu 30 de voturi, iar în Carolina de Nord (15 electori), de 76.737 de voturi.

Joe Biden conduce în Nevada (6 electori) cu 11.438 de voturi şi în Arizona (11 electori) cu 46.667 de voturi. Un candidat are nevoie de 270 de voturi ale electorilor, din totalul de 538, pentru a obţine portofoliul la Casa Albă. Biden are, în prezent, potrivit proiecţiilor CNN, 253 de electori, iar Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 253 de electori, iar Trump, 214.

UPDATE - Zeci de susţinători ai lui Trump şi membri ai unei grupări de extremă dreaptă s-au adunat joi în faţa principalului centru electoral din districtul Maricopa din Arizona, unde revendică victoria republicanului. „Prezenţa lor acolo cauzează întârzieri şi perturbă şi îi împiedică pe angajaţi să îşi facă treaba”, a declarat Kattie Hobbs, secretarul statului Arizona, pentru CNN. Democratul Joe Biden conduce în cursa din Arizona, cu peste 46.600 de voturi.

UPDATE - Avantajul lui Donald Trump în Pennsylvania a scăzut în ultima oră considerabil, cu aproximativ 15.000 de voturi, până la 26.319.  În Georgia, el a pierdut câteva zeci de voturi, conducând acum cu 1.775. În Carolina de Nord, Trump conduce cu peste 76.700 de voturi. Joe Biden a mai primit peste 400 de voturi în Arizona, fiind în frunte cu 46.667, iar în Nevada şi-a menţinut avantajul de 11.438 de voturi.

UPDATE - În cel puţin trei districte din Georgia a fost suspendată, peste noapte, numărarea buletinelor de vot, au declarat joi seară mai mulţi oficiali pentru CNN. Este vorba despre districtele Cobb, suburbie a Atlantei unde democrata Hillary Clinton a câştigat la mică diferenţă în 2016, Taylor, aflat la sud de Atlanta, şi Gwinnett, al doilea cel mai mare district al statului. Noi date vor fi comunicate vineri dimineaţă. Preşedintele în exerciţiu conduce în cursa din Georgia (16 electori) cu mai puţin de 1.800 de voturi.

UPDATE - Partidul Republican din Nevada a anunţat pe Twitter că a trimis procurorului general William Barr o sesizare penală pentru „cel puţin 3.062 de cazuri de fraudă electorală”.

Presupusa fraudă implică oameni care, aparent, au votat în stat după ce s-au mutat de aici. Numărarea voturilor continuă în Nevada, unde, pentru moment, Joe Biden conduce cu puţin peste 11.400 de voturi.

UPDATE - În mai multe mesaje publicate pe Twitter, candidatul democrat a cerut din nou ca toate voturile să fie numărate. „Donald Trump merge în instanţă pentru a opri numărarea voturilor. Noi am făcut cele mai ample eforturi de protecţie a alegerilor din istorie pentru a riposta”, a scris el.

UPDATE - La ora României 05:00, preşedintele în exerciţiu conducea în cursa din statele Georgia (16 electori), Pennsylvania (20 electori) şi Carolina de Nord (15 electori), cu 1.797 de voturi, 41.305 voturi, respectiv 76.737 de voturi.

Biden conducea în Nevada (6 electori) cu 11.438 de voturi şi în Arizona (11 electori) cu 46.257 de voturi. Cât priveşte votul popular, Joe Biden a primit 73,6 milioane de voturi, iar Donald Trump, 69,6 milioane. Conform proiecţiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 253 de electori, iar Trump, 214.

UPDATE - Joe Biden continuă să se apropie de Donald Trump în cursa din Georgia (16 electori), unde mai sunt de numărat 16.000 de buletine de vot. După ce au fost lansate cele mai recente date din districtul Clayton, unde se află oraşul Atlanta, democratul se află la o distanţă de 1.900 de voturi. Aici mai sunt de numărat peste 5.700 de buletine. Pe de altă parte, avantajul lui Trump s-a diminuat şi în Pennsylvania (20 electori), fiind acum de puţin peste 42.000 de voturi. Aici mai sunt de numărat 250.000 de buletine.

UPDATE - Directorul biroului electoral din Wisconsin a spus că echipa campaniei lui Trump nu a cerut renumărarea voturilor exprimate în stat, contrar informaţiilor apărute în ultimele zile.

Joe Biden a fost dat câştigător aici, cu o mică diferenţă. Echipa de campanie a lui Donald Trump a deschis mai multe acţiuni legale în state-cheie, iar unele entităţi media au scris că aceasta a cerut şi renumărarea voturilor în Wisconsin.Meagan Wolfe a spus că nu a primit nicio informaţie privind o comunicare oficială legat de renumărare.

UPDATE - Transmisiunea discursului de joi seară al preşedintelui Donald Trump a fost oprită de toate cele trei reţele majore americane - ABC, CBS şi NBC.

Acţiunea a fost una fără precedent, scrie BBC, şi a fost un răspuns la acuzaţiile făcute de preşedinte fără dovezi - fraudarea alegerilor şi manipularea numărătorii voturilor. Discursul, în care Trump a spus că sondajele realizate de presă înainte de 3 noiembrie au reprezentat „interferenţă în alegeri”, a fost transmis şi pe Twitter şi Facebook.

UPDATE - La ora României 04:00, avantajul lui Donald Trump în Georgia a scăzut sub 2.500 de voturi, în timp ce în Arizona, preşedintele se află în urma lui Joe Biden cu 46.257 de voturi, avantaj diminuat cu opt mii.

În Nevada, Biden conduce cu 11.438 de voturi, iar în Pennsylvania, avantajul lui Trump s-a diminuat la 48.854 de voturi. Conform proiecţiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 253 de electori, iar Trump, 214.

UPDATE - Susţinătorii din Michigan ai lui Trump cer oficialilor să se oprească din numărarea voturilor, în timp ce republicanii din Arizona scandează sloganul „Număraţi voturile”, relatează BBC.

UPDATE - Un avocat din echipa de campanie a lui Donald Trump a recunoscut, joi, în faţa unui judecător federal că observatorilor acesteia le-a fost permis să urmărească numărarea voturilor în Philadelphia, după ce a fost susţinut iniţial în faţa curţii că au fost privaţi de acest drept, relatează CNN.

Judecătorul Paul Diamond, numit de George W. Bush, a cerut oficialilor oraşului să confirme că democraţii şi republicanii sunt trataţi corect privind urmărirea numărătorii şi că le este permis să facă asta de la o distanţă de 2 metri. Diamond crede că nu exista un motiv pentru care cazul preşedintelui trebuia să ajungă în faţa Curţii. După ce a fost confrimat că partidele vor avea acelaşi număr de observatori în încăpere, el a respins cererea ca fiind irelevantă.

Un judecător din Arizona a decis ca echipa de campanie a lui Trump şi oficialii din districtul Maricopa, cel mai populat din stat, să propună un plan comun până vineri dimineaţă pentru a gestiona o dispută legat de folosirea pixurilor Sharpie în completarea buletinelor de vot. Judecătoarea Margaret Mahoney de la Curtea Superioară din Maricopa a respins o sugestie a avocatului echipei lui Trump de a amâna argumentele legale în caz pentru două săptămâni, ceea ce ar fi putut întârzia rezultatul votului din Arizona.

UPDATE - La ora României 03:00 avansul celor doi candidaţi s-a diminuat în statele Arizona (11 electori), Nevada (6 electori), Georgia (16 electori) şi Pennsylvania (20 electori), potrivit CNN.

Donald Trump conduce în Georgia cu 3.480 de voturi, iar în Pennsylvania cu 64.200 de voturi. Joe Biden conduce în Nevada cu 11.430 de voturi şi în Arizona cu 58.900 de voturi. Cât priveşte votul popular, până în prezent, Joe Biden a primit 73,1 milioane de voturi, iar Donald Trump a primit 69,2 milioane de voturi.

Alegerile prezidenţiale americane nu sunt câştigate prin votul popular. Învingătorul din fiecare stat colectează votul electorilor, iar necesarul pentru a obţine un mandat la Casa Albă este de 270 din totalul de 538. În majoritatea alegerilor, rezultatul este clar - deşi confirmat oficial mai târziu - până la finalul nopţii zilei alegerilor. Principalele entităţi media americane dau câştigători pentru fiecare stat. Având în vedere că nu se bazează pe numărătoarea finală, proiecţiile pot varia.

În 2016, la ora locală 02:30 (Washington), Donald Trump atinsese pragul de 270 de electori. Acum, din cauza pandemiei, cei mai mulţi alegători (68%) au votat anticipat şi prin corespondenţă. În 2016, a fost vorba despre 34% dintre alegători. Numărarea voturilor trimise prin poştă durează, pentru că trebuie verificate semnătura şi adresa alegătorului. În unele state, această verificare a început cu mai mult timp înainte de ziua alegerilor. Altele nu permit acest lucru. Cinci state - Nevada, Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania şi Alaska - au rămas în cursă.  Alaska (3 electori) va fi a republicanilor, cel mai probabil, iar în Pennsylvania, numărarea majorităţii bulentinelor va fi finalizată vineri. Conform proiecţiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 253 de electori, iar Trump, 214.

UPDATE - Vicepreşedintele Mike Pence, care nu s-a aflat alături de Trump, joi seară, îi susţine afirmaţiile într-un mesaj publicat pe Twitter: „Sunt alături de preşedinte. Trebuie să numărăm fiecare vot legal”.

UPDATE - Cursa dintre preşedintele Trump şi fostul vicepreşedinte Biden rămâne foarte strânsă, în timp ce numărarea voturilor continuă în câteva state-cheie. Conform proiecţiilor CNN, Biden are acum 253 de voturi ale electorilor, iar Trump are 213. Câştigătorul trebuie să primească 270 de voturi pentru a fi declarat învingător. 

În Pennsylvania, stat cu 20 de electori, care i-ar putea asigura victoria lui Biden, numărarea celor mai multe buletine ar putea fi încheiată joi seară sau vineri. Biden se află la distanţă de 75.000 de voturi de Trump. Cât priveşte Georgia, cu 16 electori, stat pe care Trump nu îşi permită să îl piardă, votul prin poştă i-a adus un avantaj lui Biden. Astfel, el se află acum la o distanţă de doar 4.000 de voturi de actualul preşedinte. Fără Georgia şi Pennsylvania, Trump nu va putea să se impună.

UPDATE - Având în vedere că drumul său spre victorie se îngustează, Donald Trump a făcut joi seară, de la Casa Albă, o trecere în revistă a situaţiei alegerilor în care a reiterat că a fost înşelat.

El le-a spus alegătorilor republicani să nu voteze prin corespondenţă, iar acum s-a arătat uimit că aceste voturi sunt „atât de unilaterale”. A precizat că este pe drumul cel bun în statul Arizona, unde, momentan, Joe Biden conduce cu peste 65.000 de voturi. „Obiectivul nostru este să protejăm integritatea algerilor. Nu vom permite corupţiei să fure alegeri atât de importante”, a mai spus el.

Trump a vorbit şi despre litigiile deschise de avocaţii lui. El a precizat că sunt „atât de multe pentru că acest proces a fost atât de necinstit”. Cele mai multe procese au fost deschise pentru a opri numărarea votului în mai multe state-cheie. Preşedintele a mai declarat că sondajele realizate de media au reprezentat „o intervenţie în alegeri” şi că atât el, cât şi Joe Biden pot reclama state, „însă în final cred că judecătorii vor trebui să decidă”.

UPDATE - Trump a spus joi seară, de la Casa Albă, că voturile trebuiau numărate în ziua alegerilor, în acest caz pe 3 noiembrie.

„Nu este vorba despre cine câştigă, republicani sau democraţi, eu sau Joe, nu putem permite ca aşa ceva să se întâmple ţării noastre”, a spus el legat de „înşelătoria” din alegeri.

UPDATE - Despre alegerile pentru Congres, care au avut loc tot marţi, Trump a spus joi seară: „Mai multe femei republicane au fost alese în Congres decât în orice alt an”. El a adăugat că republicanii au devenit „partidul muncitorului american”.

UPDATE - Donald Trump a declarat joi seară, de la Casa Albă: „Dacă număraţi voturile legale, am câştigat cu uşurinţă. Dacă număraţi voturile ilegale, ei pot încerca să ne fure alegerile”.

El a revendicat victoria în state ca Florida, Iowa, Indiana şi Ohio. „Am câştigat cu o diferenţă istorică”. Aceasta este prima apariţie în public a preşedintelui în exerciţiu după ce miercuri a susţinut un discurs în care a vorbit despre fraudarea alegerilor şi a făcut mai multe acuzaţii fără fond. În prezent, Trump are votul a 213 electori, iar Biden, a 253.

UPDATE - Consilierul prezidenţial Kellyanne Conway a declarat la Fox News că Donald Trump va vorbi despre „situaţia cursei electorale din perspectiva sa” şi despre ceea ce el numeşte „reprimarea secţiilor de vot”.

UPDATE - În timp ce preşedintele Trump se pregăteşte să vorbească de la Casa Albă, Joe Biden a publicat un mesaj pe Twitter: „Oamenii nu vor fi reduşi la tăcere, hărţuiţi sau nu se vor preda. Fiecare vot trebuie numărat”.

UPDATE - Avansul celor doi candidaţi în Nevada, Arizona, Georgia şi Pennsylvania se diminuează pe măsură ce sunt numărate buletinele. Joe Biden conduce, în prezent, cu 11.400 de voturi în Nevada şi cu 65.179 în Arizona, iar Donald Trump, cu 9.400 de voturi în Georgia şi cu 75.400 de voturi în Pennsylvania. În prezent, Trump are votul a 213 electori, iar Biden, a 253, potrivit proiecţiilor CNN.

UPDATE - Donald Trump Jr., fiul preşedintelui, l-a îndemnat joi seară, într-un mesaj publicat pe Twitter (şi marcat drept înşelător de reţeaua de socializare) să ducă „un război total în aceste alegeri”. Pe de altă parte, un consilier al lui Trump, scrie CNN, consideră că „matematica nu e de parte noastră”. „Este nevoie de un act divin pentru a schimba cursul lucrurilor”. Preşedintele este aşteptat să susţină un discurs de la Casa Albă.

UPDATE - Avansul lui Trump în Pennsylvania a scăzut la 78.000 de voturi, în timp ce numărarea voturilor continuă. Rezultatul final al alegerilor prezidenţiale depinde de statele Arizona, Georgia, Nevada şi Pennsylvania. Donald Trump conduce, pentru moment, în Georgia, cu aproximativ 9.000 de voturi, şi în Pennsylvania.

UPDATE - Preşedintele Trump nu plănuieşte să renunţe la cursă doar pentru că Joe Biden îşi declară victoria, a spus un oficial al echipei de campanie, citat de CBS. „În cazul unor alegeri libere şi corecte, preşedintele va câştiga”, a declarat oficialul. Preşedintele Donald Trump va susţine un discurs joi seară de la Casa Albă, la ora locală 18:30.

UPDATE - Secretarul statului Pennsylvania, Kathy Boockvar, a declarat în conferinţa susţinută joi seară că majoritatea voturilor exprimate aici va fi numărată până vineri. Ea a precizat că buletinele ajunse mai târziu prin poştă sunt mult mai puţine decât era aşteptat. „Nu există dovadă de fraudă” în Pennsylvania, a mai spus Boockvar, care a adăugat că nu cunoaşte să fi fost făcută vreo acuzaţie de fraudă. În plus, a precizat că este nevoie de timp, pentru că această cursă este strânsă. Câteva sute de mii de voturi mai sunt de numărat aici.

UPDATE - La ora României 00:30, numărarea voturilor continuă în statele-cheie Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada şi Pennsylvania.

Donald Trump conduce, pentru moment, în Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) şi Georgia (16 electori), iar Biden, în Arizona (11 electori) şi Nevada (6 electori).

Conform proiecţiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 253 de electori, iar Trump, 214. Câştigătorul trebuie să obţină minim 270 de electori din totalul de 538 pentru a obţine mandatul.

UPDATE - Diferenţa dintre Donald Trump şi Joe Biden în Pennsylvania a scăzut la 90.500 de voturi. Şi în Georgia, avansul lui Trump a scăzut, fiind în prezent de doar 9.000 de voturi. 

UPDATE - Cât priveşte votul popular exprimat, potrivit celor mai noi date publicate de CNN, Joe Biden a primit 72,559 milioane de voturi, iar Donald Trump a primit 68,709 milioane de voturi.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Joe Biden, aflat în Wilmington (Delaware), le-a transmis joi seară americanilor să rămână calmi. „Democraţia este uneori murdară, dar procesul funcţionează”, a spus el, citează BBC.

„În America, votul este sfânt”, a adăugat Biden, subliniind că fiecare buletin de vot trebuie numărat. „În acest fel oamenii acestei ţări îşi exprimă voinţa”. El a reiterat că nu are „nicio îndoială” că atunci când numărătoarea se va fi încheiat „vom fi declaraţi învingători”.

Între timp, joi seară, echipa de campanie a lui Donald Trump a deschis un nou proces în Pennsylvania în care este susţinut că reprezentanţilor Partidului Republican nu le-a fost permis accesul la numărarea voturilor din stat. Trump a anunţat prematur victoria şi i-a acuzat pe democraţi că „fură alegerile”. El a vorbit şi despre fraudă, fără a prezenta vreo dovadă. Joe Biden conduce, în a treia noapte a alegerilor, în Nevada şi Arizona, iar Trump, în Georgia, Carolina de Nord şi Pennsylvania.

Diferenţa dintre cei doi este tot mai mică. Secretarul de stat din Pennsylvania Kathy Boockvar va susţine o conferinţă de presă joi seară. Ea a declarat pentru CNN că un câştigător va putea fi cunoscut până la finalul zilei de joi, dar nu va fi comunicat un rezultat final.

Districtul Maricopa, cel mai populat din Arizona, va oferi noi date la ora Românie 04:00.  Rezultatele finale în districtul Fulton, cel mai important din Georgia, ar putea fi cunoscute la finalul zilei de joi (vineri dimineaţă). În Nevada mai sunt circa 60.000 de buletine de numărat. Oficialii se aşteaptă să primească mai multe prin poştă. În Carolina de Nord, buletinele trimise prin poştă pot fi numărate până pe 12 noiembrie.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri