Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ALEGERI SUA 2020: Democratul Joe Biden este la un pas de câştigarea alegerilor

GALERIE
Joe Biden
  • Joe Biden
- +

Democratul Joe Biden se apropie de minimul necesar de electori pentru obţinerea mandatului prezidenţial, 270 din totalul de 538 de electori, în timp ce numărătoarea voturilor continuă în mai multe state-cheie, între care Arizona, Nevada şi Pennsylvania. În mai multe oraşe americane, oamenii cer în stradă numărarea tuturor buletinelor de vot. Departamentul pentru Securitate Naţională a transmis că nu există dovadă că vreun adversar străin a putut să îi împiedice pe americani să voteze sau că a schimbat rezultatele votului.

UPDATE - La ora României 07:00, numărarea voturilor continuă în statele-cheie Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada şi Pennsylvania. În următoarele ore sunt aşteptate rezultate din Arizona şi Georgia.

Donald Trump conduce, pentru moment, în Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) şi Georgia (16 electori), iar Biden, în Arizona (11 electori) şi Nevada (6 electori).

Conform proiecţiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214. Avocaţii lui Trump au deschis procese în cazul unor state-cheie, au cerut renumărarea voturilor în Wisconsin şi acum analizează iniţierea unor acţiuni legale în Arizona şi Nevada.

UPDATE - Guvernul american nu are nicio dovadă că vreo putere străină a manipulat numărarea voturilor, a declarat un înalt oficial al Departamentului pentru Securitate Naţională, citat de BBC.

Christopher Krebs a transmis că „nu există dovadă că vreun adversar străin a putut să îi împiedice pe americani să voteze sau că a schimbat rezultatele votului”. Serviciile Secrete americane au concluzionat că, în 2016, Rusia a făcut eforturi să încline balanţa rezultatelor din alegeri împotriva candidatului democrat Hillary Clinton.

„Vom rămâne vigilenţi privind orice încercare a factorilor externi care vizează sau perturbă numărarea în curs a voturilor şi certificarea finală a rezultatelor”, a mai spus Krebs în comunicatul transmis. „Poporul american reprezintă ultima linie de apărare împotriva eforturilor influenţei străine şi încurajăm să aibă răzbdare în zilele şi săptămânile următoare”. Echipa preşedintelui Trump a deschis acţiuni legale în mai multe state. La câteva ore de la închiderea secţiilor de vot, marţi noapte, el a susţinut că „poporul american a fost fraudat”, fără a oferi însă vreo dovadă.

UPDATE - Echipa de campanie a lui Donald Trump are în vedere deschiderea de acţiuni legale în cazul proceselor de numărare a voturilor din Arizona şi Nevada, potrivit CNN care citează două surse. Avocaţii lui Trump au deschis procese în cazul altor state-cheie, au cerut renumărarea voturilor în Wisconsin şi acum analizează iniţierea unor noi acţiuni legale.

Pentru renumărarea voturilor este nevoie de noi finanţări, astfel că echipa preşedintelui încearcă să obţină timp. Scrutinul de anul acesta a costat 14 miliarde de dolari, fiind cel mai scump din istorie.  Numărarea voturilor continuă în statele-cheie Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada şi Pennsylvania. Donald Trump conduce, pentru moment, în Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) şi Georgia (16 electori), iar Biden, în Arizona (11 electori) şi Nevada (6 electori). Conform proiecţiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214.

UPDATE - Poliţia a făcut arestări în Portland (Oregon) şi a blocat pentru o oră demonstranţii din Minneapolis, miercuri noapte, când, în mai multe oraşe din Statele Unite au loc manifestaţii în care oamenii cer oficialilor să numere toate voturile exprimate şi protestează faţă de brutalitatea forţelor de ordine.

Mai mult de 500 de protestatari din Minneapolis (Minnesota) au fost anunţaţi că sunt arestaţi, relatează Fox 9, citat de The Guardian. Activişti din grupuri ca Black Lives Matter şi din organizaţii ce luptă pentru drepturile imigranţilor şi climă au mărşăluit paşnic. Demonstraţia de aici a fost organizată de Twin Cities for Justice 4 Jamar împreună cu National Alliance Against Racist and Political Regression. Un al doilea grup de activişti li s-a alăturat. Protestul a fost programat înainte de seara zielei alegerilor. În Portland, mai mulţi oameni au fost reţinuţi, după ce au fost raportate câteva distrugeri materiale. În oraşul din Oregon, grupurile au cerut, în principal, ca toate voturile să fie numărate. Miercuri seară au loc demonstraţii în mai multe oraşe americane, oamenii cerând un proces electoral corect. În Chicago (Illinois) a fost scandat „Număraţi fiecare vot!”, după ce echipa de campanie a lui Trump a făcut mai multe solicitări în justiţie în vederea suspendării numărătorii. Zeci de evenimente sunt programate să aibă loc în SUA pentru a fi cerut un proces electoral corect, multe dintre acestea fiind organizate de grupuri afiliate Protect the Results, coaliţie de organizaţii locale şi sindicate. Oamenii s-au adunat şi în Detroit, Dallas, Philadelphia, New York şi Baltimore.

UPDATE - Echipa lui Joe Biden a lansat un site pentru tranziţia preşedinţiei, relatează BBC. Când un candidat câştigă alegerile prezidenţiale, acesta trebuie să organizeze ceea ce este numită echipă de tranziţie, care ajută la pregătirea pentru preluarea mandatului în luna ianuarie. În alegerile americane de anul acesta nu există un câştigător încă, însă fiecare candidat vrea să stabilească direcţia cursei în favoarea sa. Joe Biden a lansat site-ul de tranziţie „Build Back Better”. „Crizele cu care se confruntă ţara sunt grave - de la pandemie la recesiunea economică, schimbările climatice şi injustiţia rasială - şi echipa de tranziţie va continua să se pregătească la viteză maximă astfel ca administraţia Biden-Harris să se poată pune în mişcare din ziua unu”, se arată pe site. Miercuri, Biden şi-a reafirmat promisiunea ca SUA să se realăture Acordului de la Paris privind schimbările climatice din prima zi în care el va fi preşedinte. SUA s-au retras oficial din Acord miercuri, fapt promis de Donald Trump în 2016.

UPDATE - La ora României 05:30, numărarea voturilor continuă în Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada şi Pennsylvania. Donald Trump conduce, pentru moment, în Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) şi Georgia (16 electori), iar Biden, în Arizona (11 electori) şi Nevada (6 electori). Conform proiecţiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214.

UPDATE - Departamentul de Justiţie al SUA le-a spus procurorilor federali, miercuri, că legea permite Guvernului să trimită poliţişti înarmaţi la centrele de numărare a voturilor, relatează New York Times. „O lege interzice staţionarea ofiţerilor federali la secţiile de vot în ziua alegerilor. Dar un înalt oficial le-a spus procurorilor că Departamentul a interpretat statutul astfel că ei pot trimite ofiţeri federali la secţiile de vot şi în locurile unde sunt numărate buletinele oricând după asta”, au transmis surse pentru NYTimes. Mesajul vine după ce Donald Trump a cerut oficialilor să oprească numărarea voturilor, iar echipa lui de campanie a lansat mai multe procese pentru a contesta legalitatea procesului electoral.

UPDATE - Preşedintele Donald Trump i-a apelat telefonic miercuri pe guvernatorii republicani din ţară, după ce s-a arătat neîncrezător în strategia propriei echipe de avocaţi pe care personal i-a instruit, informează CNN. După ce Fox News l-a dat câştigător pe Biden în Arizona noaptea trecută, Trump le-a spus consilierilor să depună imediat actele pentru un proces. Echipa a petrecut aproape întreaga zi de miercuri să facă o strategie, în parte pentru a câştiga mai mult timp cât sunt numărate voturile, a dezvăluit o sursă. Nervos, Trump i-a sunat pe guvernatorii republicani toată ziua, inclusiv pe cei din Arizona, Doug Ducey, Georgia, Brian Kemp, şi Florida, Ron DeSantis, au precizat două surse. CNN nu a proiectat un câştigător pentru Arizona.

UPDATE - Zeci de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat miercuri seară în faţa capitoliului din Phoenix (Arizona) şi strigă „Ruşine Fox!”, după ce Fox News l-a dat câştigător pe Joe Biden în stat, relatează The Guardian. „Mai multe voturi vor fi numărate mâine la primăria din Phoenix şi avem nevoie de cât mai mulţi patrioţi să vină şi să fie prezenţi afară”, a spus grupul Tea Party Patriots care a organizat manifestaţia. În Arizona, potrivit celor mai recente date, Joe Biden conduce cu peste 79.000 de voturi. Aici mai sunt de numărat 600.000 de buletine de vot. După ce Fox News l-a dat pe Biden câştigător în Arizona (11 electori), ceea ce ar fi o lovitură importantă dată republicanilor, echipa de campanie a lui Trump a obiectat. Consilierul Jason Miller a transmis marţi noapte pe Twitter: „Prea devereme să pretindă Arizona, prea devreme. Credem că peste 2/3 dintre voturi vor fi pentru Trump. Nu pot să cred că Fox a fost atât de nerăbdător să apese pe trăgaci aici, după ce i-a luat atât de mult să anunţe Florida”. Miercuri seară au loc demonstraţii în mai multe oraşe americane, oamenii cerând un proces electoral corect. În Chicago (Illinois) este scandat „Număraţi fiecare vot!”, după ce echipa de campanie a lui Trump a făcut mai multe solicitări în justiţie în vederea suspendării numărătorii. Zeci de evenimente sunt programate să aibă loc în SUA pentru a fi cerut un proces electoral corect, multe dintre acestea fiind organizate de grupuri afiliate Protect the Results, coaliţie de organizaţii locale şi sindicate. Oamenii s-au adunat şi în Detroit, Dallas, Portland, Philadelphia, New York şi Baltimore.

UPDATE - Un bărbat a protestat miercuri seară, în timpul unei conferinţe de presă din districtul Clark (Nevada), unde se află oraşul Las Vegas, scrie BBC. El a apărut în faţa camerelor de filmare strigând: „Familia mafiotă a lui Biden fură aceste alegerile! Presa o acoperă!”. Oficialii statali au spus că joi, la ora locală 09:00, vor fi trimise noi rezultate. Statul a votat în ultimii ani cu democraţii, însă în 2000 şi 2004 l-a sprijinit pe republicanul George W. Bush.

UPDATE - Cele mai recente date arată că diferenţele dintre candidaţi în statele Arizona, Georgia, Pennsylvania, Nevada şi Carolina de Nord s-au modificat. Joe Biden conduce în Arizona cu puţin peste 79.000 de voturi, şi în Nevada, cu aproximativ 7.650 de voturi. Donald Trump conduce în Georgia cu 38.900 de voturi, în Pennsylvania, cu 190.000 de voturi, şi în Carolina de Nord, cu aproximativ 77.000 de voturi. Toate aceste diferenţe au fost reduse în ultimele ore.

UPDATE - Echipa de campanie a lui Joe Biden rămâne încrezătoare privind poziţia candidatului în statul Arizona. Cele mai recente date din districtul Maricopa, cel mai populat, unde se află oraşul Phoenix, arată că Joe Biden are 887.457 voturi, iar Donald Trump, 802.160, potrivit CNN. Arizona şi Nevada, unde democraţii îşi doresc să menţină avansul, sunt state pe care Biden le-a vizitat o singură dată în campanie.

UPDATE - La ora României 04:00, numărarea voturilor continuă în Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada şi Pennsylvania. Conform proiecţiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214. Donald Trump conduce, pentru moment, în Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) şi Georgia (16 electori), iar Biden, în Arizona (11 electori) şi Nevada (6 electori). Diferenţa dintre candidaţi în Arizona este de aproximativ 79.000 de voturi, în Nevada, de 7.600 de voturi, iar în Georgia, de mai puţin de 40.000, în Pennsylvania, de aproximativ 196.000 de voturi, şi în Carolina de Nord, de aproximativ 76.000. Potrivit New York Times, voturile exprimate anticipat în Alaska (care are 3 electori) vor fi numărate săptămâna viitoare. Pentru moment, Donald Trump conduce în cursa de aici.

UPDATE - Mai multor reprezentanţi republicani, dar şi democraţi, le-a fost interzis accesul în centrul de numărare a voturilor din Detroit, „terenul de luptă” pentru statul Michigan, relatează BBC. Aproximativ 30 de oameni au fost blocaţi de oficiali. Cei mai mulţi dintre ei erau republicani. Poliţia din Detroit a fost chemată pentru a aplica decizia. Oficialii biroului electoral au spus că, din cauza crizei sanitare, trebuie să controleze numărul de oameni din încăpere. Candidatul democrat Joe Biden este dat drept câştigător în Michigan, unde echipa de campanie a lui Trump a cerut oprirea numărării voturilor. Preşedintele în exerciţiu a câştigat în Michigan în 2016.

UPDATE - Joe Biden a primit deja mai multe voturi decât orice alt candidat la preşedinţia Statelor Unite, în timp ce numărarea buletinelor continuă în şase state.  Până joi, la ora României 01:00, Biden avea 70,5 milioane de voturi, cu 3 milioane mai mult decât Trump, informează BBC. Fostul preşedinte Barack Obama a deţinut recordul până acum, cu 69,5 milioane de voturi obţinute în 2008. Numărul de voturi a crescut odată cu populaţia cu drept de vot din SUA, iar la alegerile de anul acesta este posibil să fie înregistrat un record de participare.  Donald Trump a primit acum mai multe voturi decât în urmă cu patru ani. Câştigarea votului popular nu garantează însă obţinerea portofoliului.

UPDATE - Numărarea voturilor continuă, iar în Arizona şi Georgia diferenţa dintre cei doi candidaţi este destul de redusă. În Arizona (unde sunt 11 electori), pentru moment, Joe Biden conduce cu aproximativ 93.000 de voturi, iar în Georgia (16 electori), avansul lui Trump s-a diminuat, fiind de mai puţin de 40.000 de voturi acum faţă de 372.000, noaptea trecută. În Georgia mai trebuie numărate 122.500 de buletine. Cât priveşte Pennsylvania (20 de electori), Donald Trump conduce aici cu aproximativ 196.000 de voturi. În acest stat, potrivit informaţiilor oficiale recente, mai sunt de numărat circa 1 milion de voturi.  Arizona şi Georgia sunt aşteptate să anunţe rezultatele în această noapte.

UPDATE - Un consilier republican a declarat că Donald Trump „nu poate pierde Georgia”. „Dacă pierde Georgia, pierde alegerile”, a estimat el, citează CNN. În Georgia (16 electori), potrivit secretarului de stat Brad Raffensperger, mai sunt de numărat 149.350 de buletine de vot. Diferenţa dintre Donald Trump şi Joe Biden aici s-a redus la aproximativ 46.000 de voturi.  Echipa de campanie a lui Trump a deschis un proces privind suspendarea numărării voturilor. Joe Biden mai are nevoie, potrivit proiecţiilor, de 17 electori pentru a câştiga alegerile.

UPDATE - La ora României 03:00, numărătoarea voturilor continuă în Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada şi Pennsylvania. Conform proiecţiilor CNN, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213. Conform proiecţiilor AP, Biden are 264 de electori, iar Trump, 214. Conform proiecţiilor BBC, Biden are 243 de electori, iar Trump, 214. Donald Trump conduce, pentru moment, în Pennsylvania (20 electori), Carolina de Nord (15 electori) şi Georgia (16 electori), iar Biden, în Arizona (11 electori) şi Nevada (6 electori). Potrivit New York Times, voturile exprimate anticipat în Alaska (care are 3 electori) vor fi numărate săptămâna viitoare. Pentru moment, Donald Trump conduce în cursa de aici.

UPDATE - În Georgia, potrivit secretarului de stat Brad Raffensperger, mai sunt de numărat 149.350 de buletine de vot. Diferenţa dintre Donald Trump şi Joe Biden aici s-a redus la aproximativ 46.000 de voturi.

UPDATE - Miercuri seară au loc demonstraţii în mai multe oraşe americane, oamenii cerând un proces electoral corect. În Chicago (Illinois) este scandat „Număraţi fiecare vot!”, după ce echipa de campanie a lui Trump a făcut mai multe solicitări în justiţie în vederea suspendării numărătorii, relatează The Guardian. Zeci de evenimente sunt programate să aibă loc în SUA pentru a fi cerut un proces electoral corect, multe dintre acestea fiind organizate de grupuri afiliate Protect the Results, coaliţie de organizaţii locale şi sindicate.

Oamenii s-au adunat şi în Detroit, Philadelphia, New York şi Baltimore.

UPDATE - Echipa de campanie a lui Donald Trump a deschis procese privind oprirea numărării voturilor în Georgia, Pennsylvania şi Michigan, unde preşedintele conduce momentan.

UPDATE - Procesul de numărare a voturilor în Philadelphia este unul deschis şi transparent, a spus guvernatorul statului Pennsylvania, Tom Wolf, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri seară, când a fost întrebat despre procesul deschis de echipa de campanie a lui Trump, care încearcă oprirea numărătorii. Secretarul statului Pennsylvania, Kathy Boockvar, a spus că nu poate vorbi despre litigiu, dar că statul „se va opune oricărui efort” de a stopa numărătoarea voturilor.

UPDATE - Miercuri, între preşedintele Donald Trump şi Joe Biden nu a existat nicio comunicare oficială, a precizat o sursă apropiată democratului.

Biden nu a pronunţat numele preşedintelui în remarcile făcute miercuri şi nici nu a făcut aluzii. În spiritul tradiţiei, cei doi vor trebui să discute la un moment dat, cel mai probabil când va fi cunoscut câştigătorul.

UPDATE - În urma reacţiei furibunde a lui Donald Trump cu privire la procesul de numărare a voturilor şi după ce a susţinut că alegerile au fost fraudate, majoritatea reprezentanţilor statelor aliate SUA aşteaptă în tăcere rezultatul scrutinului, scrie CNN. Aliaţii sunt gata să clădească noi relaţii cu Joe Biden, dacă el va câştiga alegerile, însă momentan nu pot risca să îl supere pe preşedintele în exerciţiu, cunoscut că nu ezită să îi pedepsească pe cei care îl critică.

UPDATE - Richard Barron, directorul biroului electoral din districtul Fulton, cel mai mare din statul Georgia, unde Biden conduce momentan cu 72%, a anunţat miercuri seară, într-o conferinţă de presă, că numărătoarea voturilor va fi finalizată în această noapte.

UPDATE - La ora României 02:00, numărătoarea voturilor continuă în Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada şi Pennsylvania. Joe Biden conduce în Arizona (care a votat cu Trump în 2016), cu aproximativ 100.000 de voturi, şi în Nevada, cu 8.000 de voturi. Oficialii din Nevada au precizat că cel mai devreme joi dimineaţă vor anunţa rezultatul. Noi date din Arizona, Georgia şi Nevada sunt aşteptate miercuri noapte. Trump conduce în Georgia, Carolina de Nord şi Pennsylvania. Mai puţin de 60.000 de voturi îl despart pe Trump de Biden, în Georgia, aproximativ 70.000, în Carolina de Nord, şi circa 200.000, în Pennsylvania. Per ansamblu, democratul Joe Biden are acum 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213, conform proiecţiilor CNN. Potrivit New York Times, voturile exprimate anticipat în Alaska (care are 3 electori) vor fi numărate săptămâna viitoare. Pentru moment, Donald Trump conduce în cursa de aici.

UPDATE - Secretarul de stat Kathy Boockvar a estimat că „este o chestiune de zile pentru ca majoritatea covârşitoare de buletine să fie numărate” în Pennsylvania, deşi aici a fost făcut un „progres excelent”. La o conferinţă de presă susţinută cu guvernatorul statului, Tom Wolf, ea a estimat că „sute de mii” de buletine vor fi numărate în noaptea de miercuri. Potrivit CNN, în Pennsylvania, unde momentan conduce Trump, mai sunt de numărat 1,1 milioane de voturi.

UPDATE - Donald Trump pare că se opune strategiei echipei sale de avocaţi privind contestarea pierderilor proiectate pentru Wisconsin şi Michigan prin cererea de acces în centrele de numărare a voturilor. „Avocaţii noştri au cerut «acces relevant», dar la ce bun? Răul a fost deja făcut asupra integrităţii sistemului nostru şi asupra alegerilor prezidenţiale. Asta este ceea ce ar trebui discutat”, a scris el pe Twitter şi Facebook.

UPDATE - În ziua alegerilor din Statele Unite, 3 noiembrie, în ţară au fost înregistrate peste 91.000 de noi infecţii cu SARS-CoV-2, al doilea cel mai mare număr raportat de la începutul epidemiei aici. Aproximativ 9,5 milioane de cazuri şi mai mult de 233.000 de decese asociate au fost înregistrate în SUA până în prezent. La mitingurile dinaintea alegerilor, Donald Trump sugera că presa nu va mai scrie despre Covid-19 după 3 noiembrie. Experţii au avertizat că numărul contaminărilor şi al deceselor va continua să crească, odată cu reapariţia gripei sezoniere.

UPDATE - Twitter a semnalizat şi etichetat un mesaj trimis de preşedintele Donald Trump miercuri seară în care, prematur, revendică victoria în Georgia, Carolina de Nord şi Pennsylvania. Trump a mai susţinut, fără dovadă, că există „un mare număr secret de buletine de vot aruncate” în Michigan. În decurs de 16 ore, de când ultimele secţii de votare au fost închise în SUA, cinci dintre nouă mesaje publicate de Trump pe Twitter au fost semnalizate de reţea. Preşedintele a căutat să anuleze legitimitatea procesului electoral şi a făcut mai multe acuzaţii, nesusţinute, de fraudă.

UPDATE - Conform BBC, în baza datelor Edison Research, democratul Biden are în prezent 243 de electori, iar republicanul Trump, 214.

Un stat nu va fi proiectat ca fiind câştigat de un candidat până ce date suficiente nu vor fi colectate pentru a declara un câştigător clar. Asta înseamnă numărătoarea concretă a voturilor şi sondaje.

UPDATE - AP l-a declarat de asemenea pe Joe Biden câştigător în Michigan, iar după calculele făcute, democratul deţine 264 de electori, cu 71,1 milioane de voturi, iar republicanul Donald Trump, 214, cu 68 de milioane de voturi.

UPDATE - La ora României 01:00, numărătoarea voturilor continuă în Arizona, Georgia, Carolina de Nord, Nevada şi Pennsylvania. Joe Biden conduce în statul Arizona, care a votat cu Trump în 2016, şi în Nevada, care a ales-o pe Hillary Clinton în acelaşi an. Trump conduce în Georgia, Carolina de Nord şi Pennsylvania. Per ansamblu, democratul Joe Biden avea 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213, după 24 ore de la închiderea primelor secţii de votare din Statele Unite, conform proiecţiilor CNN. Potrivit New York Times, voturile exprimate anticipat în Alaska (care are 3 electori) vor fi numărate săptămâna viitoare. Pentru moment, Donald Trump conduce în cursa de aici.

UPDATE - Surse de la Casa Albă, citate de CNN, au spus că devine evident că oficialii republicani încep să îşi piardă răbdarea legat de comportamentul preşedintelui Donald Trump, care susţine, fără bază, că alegerile au fost fraudate şi că îi este furată preşedinţia.

UPDATE - Twitter a plasat un avertisment pe un mesaj al lui Eric Trump, fiul preşedintelui, care îl declara pe acesta câştigător în Pennsylvania. Mesajul a fost partajat de cel puţin 14.000 de utilizatori. Eric Trump a scris „Am câştigat Pennsylvania!”, deşi aici numărătoarea voturilor continuă. Contul „Team Trump” a scris „Preşedintele Donald Trump câştigă Pennsylvania!”. Acel mesaj a fost partajat de mai mult de 13.000 de ori. Twitter a adăugat un avertisment pentru ambele mesaje. „Surse oficiale este posibil să nu fi anunţat rezultatul alegerilor când acesta a fost publicat”. Facebook, pe de altă parte, a etichetat de asemenea postările echipei preşedintelui care declară victoria în Pennsylvania.

UPDATE - Casa Albă a anunţat că miercuri preşedintele în execiţiu nu va mai avea nicio apariţie publică, însă Donald Trump a continuat să publice mesaje pe Twitter legat de rezultatul alegerilor.

STIREA INIŢIALĂ - Democratul Joe Biden avea 253 dintre voturile electorilor, iar republicanul Donald Trump, 213, după 12 ore de la închiderea primelor secţii de votare din Statele Unite, conform proiecţiilor CNN. Câştigătorul mandatului prezidenţial trebuie să obţină cel puţin 270 dintre electori.

Voturile continuă să fie numărate în câteva state cheie, care ar putea fi cruciale în rezultatul alegerilor - Georgia, Carolina de Nord, Pennsylvania, Nevada şi Alaska. Dacă Biden câştigă Arizona şi Nevada, va câştiga alegerile, a explicat analistul CNN John King. Pentru moment, el conduce în cursa de aici. CNN, Fox News, ABC şi NBC îl proiectează pe democrat câştigător în Michigan (16 electori), stat pentru care Trump a cerut suspendarea numărării voturilor.

Mai multe persoane s-au adunat la un centru de numărare a voturilor din Detroit, în urmă cu două ore, cerând acces în clădire şi scandând „Opriţi votul”. AP îl dă câştigător pe Biden şi în Wisconsin (10 electori), în timp ce Trump s-a declarat în mod fals victorios în Pennsylvania (20 electori). Joe Biden a declarat miercuri că va fi un preşedinte al tuturor americanilor, nu doar al oamenilor care l-au votat.

„Facem campanie ca democraţi, dar voi guverna ca un preşedinte american. Preşedinţia în sine nu este o instituţie partizană. Este singurul birou din această ţară care reprezintă pe toată lumea şi are obligaţia de a se îngriji toţi americanii şi exact asta voi face”. El a vorbit despre anxietatea şi dezbinarea pe care mulţi americani le simt, spunând că deşi există viziuni opuse în ţară „trebuie să ne oprim din a ne trata oponenţii ca inamici”.

Biden a spus că nu îşi declară victoria, „dar sunt aici pentru a anunţa că, atunci când numărătoarea va fi încheiată, vom fi câştigători”. „Este timpul să facem ceea ce am făcut mereu ca americani - să lăsăm deoparte retorica dură din campanie, să ne vedem din nou, să ne ascultăm şi să ne respectăm şi să avem grijă unii de alţii. Pentru a ne uni, a ne vindeca şi a fi împreună ca naţiune”, a conchis Biden, care a vorbit din Wilmington (Delaware).

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri