Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale și revine în fruntea Statelor Unite

marți, 05 noiembrie 2024, 07:38
12 MIN
 Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale și revine în fruntea Statelor Unite

Cele mai importante victorii de până acum sunt, pentru Kamala Harris, în California, care îi aduce 54 de voturi în Colegiul Electoral, iar pentru Donald Trump – în Texas, de unde provin 40 de voturi electorale.

Potrivit proiecţiilor pe care le fac diverse instituţii media din SUA, până în prezent, Donald Trump a câştigat 277 voturi în Colegiul Electoral, în timp ce Kamala Harris are 224 voturi. Este nevoie de cel puţin 270 de voturi electorale (voturi reprezentative pentru statele americane în Colegiul Electoral) pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din 2024.

 

Vezi AICI harta votului din SUA, pe state, în timp real

UPDATE 12:00 Donald Trump a fost ales cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, marcând o revenire spectaculoasă la Casa Albă. După ce a câștigat în Wisconsin, a depășit pragul de 270 de voturi electorale necesare pentru a obține președinția

UPDATE 09:28 Trump câștigă oficial și Pennsylvania , potrivit mai multor surse media

UPDATE 09:06 CNN estimează de asemenea că Trump câștigă Pennsylvania și pare că mai e doar o chestiune de timp până când toate instituțiile media se vor alinia pentru estima că republicanul este noul președinte

UPDATE 08:57 Donald Trump câștigă al doilea district congresional din statul Maine și obține un vot electoral

UPDATE 08:20 Kamala Harris  câștigă New Hampshire și voturile a 4 electori

UPDATE 08:05 Trump a câștigat două dintre cele șapte state cheie (Carolina de Nord și Georgia)

UPDATE 08:00 Trump câștigă Georgia, potrivit Associated Press. Georgia are 16 electori

UPDATE 07:58  Kamala Harris nu va susține un discurs în această seară, ci mâine, conform unui anunț făcut miercuri la sediul de campanie de către Cedric Richmond, un reprezentant al echipei democrate. Ca urmare a acestui anunț, o parte dintre susținătorii Kamalei Harris au început să părăsească evenimentul, relatează CNN.

UPDATE 07:44 Toții ochi sunt pe Alaska, statul în care mai sunt deschise încă secții de votare

UPDATE 07:30 Republicanii câştigă majoritatea în Senat

UPDATE 07:14 Harris câștigă Districtul 2 al Congresului din Nebraska și un vot electoral

UPDATE 07:00 – Kamala Harris câștigă statul Hawaii, ce are 4 electori

UPDATE 06:45 – Kamala Harris câștigă și Virginia, stat ce are 13 electori, potrivit Associated Press

UPDATE 06:34 – Kamala Harris câștigă New Mexico, stat ce are 5 electori, potrivit Associated Press

UPDATE 06:26 Conform estimărilor CNN, după numărarea parțială a voturilor exprimate, Kamala Harris va câștiga alegerile în statul Oregon. Oregon are 8 electori.

UPDATE 06:20 – Donald Trump a câștigat în California de Nord, stat ce are 16 electori. California de Nord este unul dintre cele șapte state cheie.

UPDATE 06:04 Harris câștigă Washington, stat care are 12 electori

UPDATE 05:55 Conform estimărilor CNN, după numărarea parțială a voturilor exprimate, Kamala Harris va câștiga alegerile în statul California. California are 54 electori.

UPDATE 05:25 Conform estimărilor CNN, după numărarea parțială a voturilor exprimate, Donald Trump va câștiga alegerile în statul Ohio. Ohio are 17 electori.

UPDATE 04.30 – O ameninţare cu bombă a determinat evacuarea unei clădiri guvernamentale din West Chester, Pennsylvania, unde se află serviciile de vot. Procesul electoral, întârziat.

UPDATE 03.35 – Donald Trump a câștigat Arkansas, raportează Associated Press, obținând cele șase voturi electorale ale statului. Tot un stat „rosu”, nicio surpriza. Kamala Harris a adăugat statele „albastre” Delaware și New Jersey la lista victoriilor sale.

UPDATE 03.10 – Associated Press a atribuit victoriile în Oklahoma, Carolina de Sud, Florida și Tennessee lui Donald Trump, iar în Massachusetts, Rhode Island și Connecticut Kamalei Harris.

Niciunul dintre aceste rezultate nu este surprinzător.

UPDATE 03.00 Potrivit CNN, echipa Kamalei Harris e îngrijorată de Georgia și Carolina de Nord. Nici Pennsylvania nu arată momentan bine pentru democrați.

UPDATE 02.40 – În Georgia, stat cheie, Trump conduce cu 51%, după numărarea a 3% din voturi. Trump obţine o victorie în West Virginia şi o conduce pe Harris cu 23 de mari electori la trei

UPDATE 02.18 – Kamala Harris a obţinut marţi o victorie în bastionul democrat Vermont, care dispune de 3 voturi. CNN estimează că Donald Trump va câștiga Kentucky și cele opt voturi ale acestuia, la fel și Indiana cu cele 11 voturi. Nicio surpriză pana acum.

UPDATE 02.05 – Lucrători electorali din oraşul Milwaukee, în statul-cheie Wisconsin, urmează să verifice aproximativ 30.000 de buletine de vot prin corespondenţă, ca măsură de ”precauţie”, după ce au constata că o maşină folosită la numărarea voturilor nu a fost închisă corect.

UPDATE 01.55 – Date parțiale arată că Trump conduce cu peste 58% în Indiana și 66% în Kentucky, după numărarea a 10% din voturi. Totuși, ambele state sunt republicane și victoria lui Trump aici nu era sub semnul întrebării.

UPDATE 01.40 – Trump evocă zvonuri potrivit cărora operaţiunile de vot de la Philadelphia sunt afectate de ”fraude masive” – fără să prezinte vreo probă prin care să-şi susţină aceste acuzaţii -, respinse de către autorităţi drept ”absolut fără niciun fundament”.

UPDATE 01.10 – Primul exit-poll la nivel național realizat în ziua votului si publicat de Edison research: femeile reprezintă 53% dintre alegători, față de 52% în 2020. De asemenea 31% dintre alegători spun că economia a contat cel mai mult pentru votul lor; 11% imigrația; 14% avortul; 35% democrația; 4% politica externă

UPDATE 01.00 – Guvernatorul statului Minnesota Tim Walz, partenerul de cursă al candidatei democrate la preşedinţie, apreciază că Donald Trump ”probabil” îşi va recunoaşte înfrângerea în cazul în care este învins de către vicepreşedinta americană. Tim Walz s-a angajat de asemenea ”să dea mâna şi să lucreze cu învingătorul”, în cazul în care este înfrântă Harris.

UPDATE 00.30 – Primele secții de votare s-au închis la 00:00, ora României, în regiunile estice ale statelor Indiana și Kentucky. La ora 01:00, ora României, se vor închide secțiile de votare în Georgia, Carolina de Sud, Vermont, Virginia, părți din Florida și restul statelor Indiana și Kentucky. La 01:30, ora României, se vor închide secțiile de votare în Carolina de Nord, Ohio și Virginia de Vest.

UPDATE 00.20 – Prima numărătoare tradițională a voturilor în alegerile prezidențiale din 2024 din Statele Unite, desfășurată în micuța localitate Dixville Notch, aflată în vârful nordic al statului New Hampshire, s-a încheiat într-un impas: trei voturi pentru Kamala Harris și trei pentru Donald Trump.

UPDATE 00. 10 – Kamala harris îi îndeamnă pe locuitorii statului North Carolina care nu au votat încă să iasă la vot. ”Este o cursă strânsă. Suntem la egalitate. Fiecare vot contează”, subliniază ea.

UPDATE 22.55 – Astronauţii americani de la NASA Butch Wilmore, Suni Williams şi Don Pettit au votat în mod anticipat, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), în alegerile de marţi, potrivit biroului grefierului comitatului Harris din Texas, relatează CNN.

UPDATE 22.20 – Campania lui Donald Trump discută în culise despre cum urmează să se desfăşoare noaptea alegerilor a fostului preşedinte la Palm Beach, în Florida, inclusiv dacă acesta va pleca de la Mar-a-Lago, reşedinţa sa pentru a face declaraţii de presă, declară surse la curent cu aceste discuţii CNN. Campania miliardarului recunoaşte că rezultatul alegerilor probabil că nu va fi anunţat marţi seara, potrivit acestor surse.

UPDATE 21.55 – Poliţia federală americană (FBI) anunţă marţi, în ziua alegerilor americane, că ameninţări cu bombă în mai multe state americane provin din domenii de e-mail ruseşti şi că le consideră necredibile, relatează The Associated Press. FBI nu precizează despre care state este vorba.

UPDATE 21. 45 – Pe site-urile de pariuri din România Trump continuă să fie favorit, dar cotele variază ușor în funcție de bookmaker. În acest moment, victoria republicanului este cotată în jurul a 1.55, iar a democratei în jurul a 2.50. Unele site-uri ofera posibilitate de pariu live pe alegerile din SUA, practic cotele vor varia pe tot parcursul nopții, funcție de informațiile care vin dinspre „cabinele de vot”.

UPDATE 21.30 – Rezultatul alegerilor în statul-cheie Georgia urmează să fie cunoscute în noaptea de marţi spre miercuri, a anunţat secretarul de Stat local Brad Raffensperger.

Aproximativ 70% dintre voturile exprimate în acest stat-cheie urmează să fie numărate ”până marţi seara, la ora locală 20.00 (miercuri, 3.00, ora României)”, a declarat el presei.

Este un proces mai rapid decât în anii precedenţi, deoarece legea le permite comitatelor să înceapă să contabilizeze voturile anticipate şi prin corespondenţă mai devreme.

UPDATE 21.15 – Donald Trump, care a votat marţi în alegerile americane la Palm Beach, în Florida, refuză să spună cum a votat cu privire la un proiect de lege privind avortul în acest stat, relatează The Associated Press.

Întrebat cum a votat cu privire la o menţinere a restricţionării avortului după şase săptămâni de sarcină, el a evitat să răspundă în mod direct. El a spus că a făcut ”o treabă bună dând înapoi statelor” dreptul de a legifera cu privire la avort. Întrebat din nou, fostul preşedinte republican s-a răstit la un jurnalist. „Trebuie să încetezi să vorbeşti despre asta”, s-a răstit Trump.

Alegătorii din SUA votează azi noul președinte, într-o competiție care trece dincolo de granițe și este urmărită cu atenție în întreaga lume, inclusiv în Europa, și evident în România, unde războiul din Ucraina stârnește temeri puternice. Urnele se închid începând cu primele ore ale nopții de marți spre miercuri (de la 1.00, ora României), iar primele rezultate ar putea fi clare în cursul nopții, la fel cum verdictul final s-ar putea amâna pentru următoarele zile. Ziarul de Iași vă ține la curent în timp real cu cele mai relevante informații despre alegerile din SUA.

Ce trebuie să știi despre sistemul de vot american

Analistul român Radu Hossu a explicat, într-o amplă postare pe pagina sa de socializare, cum funcționează sistemul electoral american și unde ar trebui să fim atenți pentru a avea primele indicii. Iată, așadar, câteva lucruri care se explică prea rar și succint în media despre originalitatea și specificul alegerilor din Statele Unite ale Americii:

  1. Colegiul Electoral:

Spre deosebire de majoritatea democrațiilor pe care le cunoaștem, unde președintele este ales direct de electorat sau Parlament, în SUA el este ales de Colegiul Electoral, prin câștigarea a minimum 270 de electori din cei 538 care sunt împărțiți în mod inegal în cele 50+1 state SUA.

Ce este Colegiul Electoral și cum funcționează?

Este un proces vechi de reprezentare indirectă a votului cetățenilor, conceput de Părinții Fondatori ai Statelor Unite ale Americii, prin care s-a încercat o balansare a influenței statelor și diferitelor zone geografice ale Americii.

Numărul electorilor pentru fiecare stat în parte este dat de numărul reprezentanților acelui stat în Camera Reprezentanților + 2 (care ar reprezenta senatorii). Camera Reprezentanților are un număr fix de 435 locuri, iar Senatul un număr de 100 de locuri. Prin urmare, numărul total al electorilor este de 535 + 3 electori pentru Washington D.C. Electorii nu sunt reprezentanții din Congres, ci de înainte de alegeri, fiecare partid își desemnează în fiecare stat numărul de electori.

Să luăm ca exemplu California: Este cel mai mare stat, 55 de electori (53 echivalent reprezentanților și 2 echivalent senatorilor). Democrații își desemnează 55 de electori. Republicanii își desemnează 55 de electori. Electorii sunt membri de partid, activiști civici sau oameni de încredere din jurul celor două partide. Dacă democrații câștigă statul California (ceea ce se va și întâmpla), în Colegiul Electoral California va fi reprezentată de cei 55 electori aleși de Partidul Democrat. Sistemul general al Colegiului Electoral este winner take all (câștigătorul ia tot), adică partidul care câștigă un stat cu 50%+1 din voturi, câștigă toți electorii, cu 2 excepții: Maine și Nebraska care împart proporțional electorii.

 

  1. Drumul către 270 de electori:

La fiecare rând de alegeri, majoritatea statelor sunt arondate de către experți către un partid sau altul în baza voturilor istorice, analizelor demografice, alegerilor midterms (adică din mijlocul mandatelor președinților) și alte instrumente și indicatori. În general, destul de rar state roșii (adică Republicane) se transformă surprinzător în state albastre (adică Democrate) și invers. Evenimente precum criza din 2008 sunt declanșatoare a unor astfel de comportamente electorale rare. Însă la fiecare rând de alegeri rămân câteva state denumite „swing states” sau „toss up-states”, adică state decisive pentru a ca oricare dintre candidați să ajungă la 270 de electori și care nu sunt „arondate” de experți niciunuia dintre ei.

Statele swing la care spun experții că trebuie să fim atenți la alegerile de astăzi sunt:

– Wisconsin

– Michigan

– Pennsylvania

– Georgia

– Carolina de Nord

Aș mai adăuga eu, în urma sondajului Selzer (un reputat pollster/sociolog):

– Iowa

– Ohio

Și că tot vorbeam despre sondaje…

 

  1. Sondajele (naționale):

Îmi aduc aminte că o parte din cultura „toate sondajele mint” a venit și în urma alegerilor americane din 2016, când mapamondul a fost șocat de victoria lui Trump, când sondajele naționale o vedeau pe Hillary Clinton câștigătoare cu 3.5% în medie în fața lui Trump. Poate citind aceste rânduri vă vine instinctiv să spuneți: „păi da, se demonstrează că sondajele mint”. Doar că ați greși (cel puțin în acest caz): Hillary Clinton chiar l-a învins pe Donald Trump în 2016, cu 2.1% în votul popular, adică exact ceea ce pot cercetările sociologice să determine.

Prin urmare, este important, dacă ne uităm pe site-uri care ne prezintă sondajele din SUA, să ne uităm la sondajele din fiecare stat în parte, mai ales la statele „swing”, adică cele care pot înclina balanța într-o parte sau alta. Însă și acolo trebuie să ne uităm cu grijă pentru că…

 

  1. Cine va câștiga?

Pentru că până la ora la care scriu eu aceste rânduri (04.10 AM) peste 82 de milioane de americani au votat deja. 44.5 milioane au votat fizic în early vote și alte 37.7 mil au votat prin corespondență. Pentru a vă face o idee, în 2020 (pandemie), au votat prin vot anticipat 101 milioane de americani.

Un indicator cheie, pe care cred că se bazează și Selzer, care pune la îndoială convingerea că Trump va câștiga Iowa, este că femeile au ieșit la vot într-un număr foarte mare. Începând cu anii ’80 femeile au fost mai prezente la vot decât bărbații, cu o medie de 3% peste. Însă datele votului anticipat arată o discrepanță mult mai mare: 54% femei vs 44% bărbați. Posibilă explicație? Decizia Curții Supreme din 2020 de a elimina Roe vs Wade (adică protecție pentru avort), ceea ce ar putea face femeile să iasă în număr mult mai mare la vot și să voteze anti-Trump.

Dacă ar fi acest subiect singurul factor diferențiator aș putea spune cu o convingere de 100% că vicepreședinta Kamala Harris va fi următorul președinte al SUA, însă multe alte teme sunt importante pentru americani, unele care nici nu ajung la noi și unele pe care noi le-am percepe diferit.

Prin urmare, chiar dacă mi-aș dori să câștige Kamala Harris (doar din perspectiva predictibilității și stabilității SUA), îmi este imposibil să fac o predicție în acest moment. Însă, cum v-am obișnuit deja, voi face mâine noapte o predicție (adică o ghiceală educată/educated guess) înainte de cele oficiale.

 

  1. Când vom afla rezultatele finale?

Spre deosebire de Republica Moldova, unde sistemul de numărare și mai ales raportare este unul simplu și de bun simț, modern (din care am putea și noi învăța), SUA pare uneori rămasă în urmă, chiar dacă este națiunea-mamă a internetului și tehnologiilor moderne. Așadar, dacă rezultatele sunt asemănătoare cu cele din 2000 sau 2020, am putea afla abia peste câteva zile sau săptămâni.

Dacă în schimb unul dintre candidați va avea un avantaj clar în statele care-i vor aduce 270 de electori, peste aproximativ 24 de ore, Wolf Blitzer ne va putea anunța pe CNN cu ultra-cunoscuta-i voce: „CNN projects that … is the new President of The United States of America”.

Până atunci, răbdare, tutun și speranța că rezultatul acestor alegeri va fi unul benefic pentru România, Ucraina, Moldova, SUA, civilizația occidentală și umanitate în general.

Sper ca această postare să vă fi fost de folos în navigarea următoarelor ore și descifrarea unora dintre mesajele în limbaj specific pe care le veți tot auzi.

Sursă foto: Business-Standard

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii