anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Alergologia, o nouă specialitate la Policlinica Providenţa - Una din patru persoane suferă de o boală alergică -

GALERIE
alergie
  • alergie
- +

Policlinica Providenţa are plăcerea de a vă anunţa introducerea unei noi specialităţi în gama serviciilor oferite: Alergologia. Medicul specialist Oana Cîţu s-a alăturat echipei din cadrul Policlinicii Providenţa şi oferă în regim cu plată consultaţii şi recomandări în ceea ce priveşte afecţiunile alergice.
 

Detalii despre cum putem identifica aceste boli şi despre importanţa terapiei ne oferă dr. Oana Cîţu în articolul de mai jos, intitulat "Este importantă alergia?":
 

„După ultimele statistici, astăzi unul din patru indivizi suferă de o boală alergică şi, dacă tendinţa de creştere a incidenţei alergiilor se menţine, în anul 2020 unul din doi indivizi vor avea o afecţiune alergică.     
 

De  foarte multe ori “’alergia”’ poate fi reprezentată în conceptul oamenilor ca ceva banal - strănut, curge nasul, lăcrimare, mâncărimi de nas şi de ochi sau urticarie, puţin importante în relaţie cu boli pe care le gândim severe, cum ar fi cancerul, infarctul de miocard, infecţii severe. Uităm însă că alergia poate să fie şi fatală prin reacţiile severe ce apar după înţepătura de albină sau de viespe, după ingestia anumitor alimente sau după administrarea anumitor medicamente. Asemenea reacţii severe nu sunt rare!
 

Uităm de asemenea că astmul, cea mai frecventă boală cronică a copiiilor, este în marea majoritate a cazurilor o boală alergică, ce începe cu o banală rinită alergică netratată sau cu infecţii respiratorii frecvente tratate impropriu cu antibiotice.
 

Bolile alergice în ansamblul lor provoacă alterarea calităţii vieţii prin gradul de afectare şi prin implicarea costurilor de tratament.
 

Un copil cu nasul înfundat din cauza rinitei alergice nu doarme bine, nu se poate concentra în procesul de învăţare şi memorare, se izolează de ceilalţi copii din cauză că trebuie să îşi sufle permanent nasul.
 

Chiar şi adultul cu rinită alergică sau cu urticarie severă nu se poate concentra la locul de muncă (cu scăderea semnificativă a randamentului profesional), este iritabil şi o „pacoste” pentru prieteni şi familie. Este realmente chinuitor să nu poţi ieşi cu prietenii la iarbă verde pentru că ai rinită alergică, să nu cutezi să faci sport sau să mergi pe munte de teama astmului şi să întrebi permanent despre compoziţia mâncării dacă ai alergie alimentară.
 

Nu poate fi uşor să trăieşti cu teama că o înţepătură de albină sau de viespe, o mâncare consumată într-un restaurant sau administrarea unui medicament, o criză severă dea astm îţi poate aduce vizita la Departamentul de urgenţe sau chiar moartea!
 

Cel mai important însă este faptul că alergia poate fi diagnosticată şi tratată corect şi că se poate obţine vindecare în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul începe cât mai repede.
 

Ce este alergia?
 

Sistemul imunitar al organismului ne apără de nenumăratele substanţe cu care venim în contact, fie din aerul pe care îl respirăm sau produsele alimentare pe care le consumăm, fie din obiectele pe care le atingem.
 

Alergia este reacţia sistemului imunitar la elemente obişnuite, banale din mediul înconjurător, la care nu ar trebui să reacţioneze. Substanţele ce declanşează o reacţie alergică se numesc alergene şi sunt reprezentate în mod frecvent de polenuri, mucegaiuri, acarieni, păr de animale, anumite alimente. Anticorpii generaţi de organism în cadrul unei reacţii alergice se numesc imunoglobuline E şi detecţia lor prin variate metode asigură diagnosticul alergiei. La primul contact cu alergenul apare aşa zisa sensibilizare, în care organismul sintetizează imunoglobulinele E specifice fiecărui alergen în parte. La contactele ulterioare, în prezenţa acestor anticorpi, are loc reacţia alergică, cea pe care o percepe individual.
 

Nu se înţelege pe deplin de ce numai anumite substanţe declanşează reacţie alergică şi de ce aceasta apare numai la anumiţi indivizi. Predispoziţia genetică este factor de risc major: dacă unul din părinţi este alergic riscul estimat al copilului să fie alergic este de 48% şi creşte la 70% dacă ambii părinţi sunt alergici.
 

Tipuri de boli alergice
 

Principalele boli alergice sunt:
•    Rinita alergică şi complicaţiile acesteia, sinuzita şi otita
•    Conjunctivita alergică
•    Astmul
•    Dermatita atopică
•    Urticaria
•    Reacţiile alergice severe (şocul anafilactic) induse de alimente, înţepătură viespe/albină, latex
 

Diagnosticul şi tratamentul bolilor alergice
 

Medicul alergolog este persoana cea mai calificată pentru diagnosticul şi tratamentul alergiilor, bineînţeles în colaborare cu pediatrul, pneumologul, ORL-istul, oftalmologul şi medicul internist.
Pentru a pune diagnosticul de alergie medicul alergolog efectuează un istoric amănunţit şi o serie de explorări pentru evidenţierea anticorpilor alergiei, imunoglobulinele E specifice. Testele pentru diagnosticul alergiei cuprind testare cutanată, dozarea imunoglobulinelor E din sângele pacientului, teste de provocare la alergene precum şi evaluarea afectării organului ţintă al alergiei (examen nazal, explorarea funcţiei pulmonare, evaluarea inflamaţiei bronşice etc.). Asociat, îndeosebi la copii, se efectuează explorarea status-ului imunitar.


1.    De îndată ce diagnosticul de alergie este stabilit medicul alergolog stabileşte împreună cu pacientul planul terapeutic ce cuprinde 3 domenii fundamentale:măsuri de evitare a alergenului (poate fi necesară chiar şi o vizită la domiciliul pacientului pentru a estima încărcătura cu alergene şi pentru a estima cele mai bune metode de evitare)
2.    tratament simptomatic ce reduce simptomele alergiei şi inflamaţia alergică
3.    imunoterapia specifică cu alergen sau desensibilizarea, metodă ce asigură vindecarea de alergie în majoritatea cazurilor, cu condiţia ca boala să fie diagnosticată cât mai repede”
     
      Programări la dr. Oana Cîţu, medic specialist Alergologie în cadrul Policlinicii Providenţa, se pot realiza la numerele de telefon: 0232/215 940 şi 0729 292 897 sau la sediul Policlinicii Providenţa din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 10, Bl. B1, Parter, lângă Mitropolie.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cosmin PAȘCA

Costel Alexe şi lecţia alegerilor de duminică

Cea mai importantă concluzie a alegerilor din weekend este că PNL împreună cu USR PLUS l-ar fi învins pe Chirica dacă ar fi semnat din timp un acord politic. Ar fi câştigat Primăria fără să „livreze” un candidat extraordinar, fără bani publici aruncaţi de Guvernul Orban în campanie, fără cine ştie ce val de emoţie care să mobilizeze tinerii la urne.

Filmuletul zilei

opinii

Zgripţurisme

Codrin Liviu CUȚITARU

Zgripţurisme

„Domnule profesor, eu nu sunt, cu adevărat, politicos şi nici măcar influenţat de retorica rusofonă (unii cred că aş trăi sub umbrela discursului bombastic răsăritean, din unghiul formaţiei mele profesionale!). Ca să fiu sincer până la capăt, eu rămân numai precaut în eschiva mea ceremonioasă. Mă apăr deci prin intermediul formulelor supradimensionat-politicoase. De trădare, de dezamăgire, de vulgaritate, de intruziune.”

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară de la convenţional la neconvenţional

Crizele financiare au un impact considerabil şi în ceea ce priveşte politica monetară implementată de băncile centrale, precum şi asupra obiectivelor şi instrumentelor utilizate de acestea. 

Despre Iaşi (III)

George ŢURCĂNAŞU

Despre Iaşi (III)

Un Iaşi puternic, capabil să concureze cu oraşe situate dincolo de limitele regionale (Clujul, Timişoara, Chişinăul, Lvov-ul, Poznan sau Odesa), e o condiţie sine qua non pentru competitivitatea regiunii noastre. Un Iaşi puternic, un Galaţi puternic, un Bacău sau o Suceavă puternice, toate aflate în relaţii de interdependenţă, reprezintă reperele principale ale coeziunii nostre teritoriale.

pulspulspuls

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Concluziuni ale alegerilor de la Iaşi: lotul doi, veleatul trei

Iată, stimaţi electori şi scumpiţe electoriţe, că a venit pe azi şi rândul analizei post-alegeri de la PSD Iaşi, după ce am trecut prin ciurul raţiunii şi prin dârmonul aritmeticii electorale situaţiunile din PNL, apoi de la trupa de strânsură a dipotatului dârvar, dar şi situaţiunea delicată şi neaşteptată dintre Alexe şi Chirica, după noile scoruri ale fiecăruia. 

Caricatura zilei

Ceafă

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.