Alergologia, o nouă specialitate la Policlinica Providenţa - Una din patru persoane suferă de o boală alergică -
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Advertorial

Alergologia, o nouă specialitate la Policlinica Providenţa - Una din patru persoane suferă de o boală alergică -

GALERIE
alergie
  • alergie
- +

Policlinica Providenţa are plăcerea de a vă anunţa introducerea unei noi specialităţi în gama serviciilor oferite: Alergologia. Medicul specialist Oana Cîţu s-a alăturat echipei din cadrul Policlinicii Providenţa şi oferă în regim cu plată consultaţii şi recomandări în ceea ce priveşte afecţiunile alergice.
 

Detalii despre cum putem identifica aceste boli şi despre importanţa terapiei ne oferă dr. Oana Cîţu în articolul de mai jos, intitulat "Este importantă alergia?":
 

„După ultimele statistici, astăzi unul din patru indivizi suferă de o boală alergică şi, dacă tendinţa de creştere a incidenţei alergiilor se menţine, în anul 2020 unul din doi indivizi vor avea o afecţiune alergică.     
 

De  foarte multe ori “’alergia”’ poate fi reprezentată în conceptul oamenilor ca ceva banal - strănut, curge nasul, lăcrimare, mâncărimi de nas şi de ochi sau urticarie, puţin importante în relaţie cu boli pe care le gândim severe, cum ar fi cancerul, infarctul de miocard, infecţii severe. Uităm însă că alergia poate să fie şi fatală prin reacţiile severe ce apar după înţepătura de albină sau de viespe, după ingestia anumitor alimente sau după administrarea anumitor medicamente. Asemenea reacţii severe nu sunt rare!
 

Uităm de asemenea că astmul, cea mai frecventă boală cronică a copiiilor, este în marea majoritate a cazurilor o boală alergică, ce începe cu o banală rinită alergică netratată sau cu infecţii respiratorii frecvente tratate impropriu cu antibiotice.
 

Bolile alergice în ansamblul lor provoacă alterarea calităţii vieţii prin gradul de afectare şi prin implicarea costurilor de tratament.
 

Un copil cu nasul înfundat din cauza rinitei alergice nu doarme bine, nu se poate concentra în procesul de învăţare şi memorare, se izolează de ceilalţi copii din cauză că trebuie să îşi sufle permanent nasul.
 

Chiar şi adultul cu rinită alergică sau cu urticarie severă nu se poate concentra la locul de muncă (cu scăderea semnificativă a randamentului profesional), este iritabil şi o „pacoste” pentru prieteni şi familie. Este realmente chinuitor să nu poţi ieşi cu prietenii la iarbă verde pentru că ai rinită alergică, să nu cutezi să faci sport sau să mergi pe munte de teama astmului şi să întrebi permanent despre compoziţia mâncării dacă ai alergie alimentară.
 

Nu poate fi uşor să trăieşti cu teama că o înţepătură de albină sau de viespe, o mâncare consumată într-un restaurant sau administrarea unui medicament, o criză severă dea astm îţi poate aduce vizita la Departamentul de urgenţe sau chiar moartea!
 

Cel mai important însă este faptul că alergia poate fi diagnosticată şi tratată corect şi că se poate obţine vindecare în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul începe cât mai repede.
 

Ce este alergia?
 

Sistemul imunitar al organismului ne apără de nenumăratele substanţe cu care venim în contact, fie din aerul pe care îl respirăm sau produsele alimentare pe care le consumăm, fie din obiectele pe care le atingem.
 

Alergia este reacţia sistemului imunitar la elemente obişnuite, banale din mediul înconjurător, la care nu ar trebui să reacţioneze. Substanţele ce declanşează o reacţie alergică se numesc alergene şi sunt reprezentate în mod frecvent de polenuri, mucegaiuri, acarieni, păr de animale, anumite alimente. Anticorpii generaţi de organism în cadrul unei reacţii alergice se numesc imunoglobuline E şi detecţia lor prin variate metode asigură diagnosticul alergiei. La primul contact cu alergenul apare aşa zisa sensibilizare, în care organismul sintetizează imunoglobulinele E specifice fiecărui alergen în parte. La contactele ulterioare, în prezenţa acestor anticorpi, are loc reacţia alergică, cea pe care o percepe individual.
 

Nu se înţelege pe deplin de ce numai anumite substanţe declanşează reacţie alergică şi de ce aceasta apare numai la anumiţi indivizi. Predispoziţia genetică este factor de risc major: dacă unul din părinţi este alergic riscul estimat al copilului să fie alergic este de 48% şi creşte la 70% dacă ambii părinţi sunt alergici.
 

Tipuri de boli alergice
 

Principalele boli alergice sunt:
•    Rinita alergică şi complicaţiile acesteia, sinuzita şi otita
•    Conjunctivita alergică
•    Astmul
•    Dermatita atopică
•    Urticaria
•    Reacţiile alergice severe (şocul anafilactic) induse de alimente, înţepătură viespe/albină, latex
 

Diagnosticul şi tratamentul bolilor alergice
 

Medicul alergolog este persoana cea mai calificată pentru diagnosticul şi tratamentul alergiilor, bineînţeles în colaborare cu pediatrul, pneumologul, ORL-istul, oftalmologul şi medicul internist.
Pentru a pune diagnosticul de alergie medicul alergolog efectuează un istoric amănunţit şi o serie de explorări pentru evidenţierea anticorpilor alergiei, imunoglobulinele E specifice. Testele pentru diagnosticul alergiei cuprind testare cutanată, dozarea imunoglobulinelor E din sângele pacientului, teste de provocare la alergene precum şi evaluarea afectării organului ţintă al alergiei (examen nazal, explorarea funcţiei pulmonare, evaluarea inflamaţiei bronşice etc.). Asociat, îndeosebi la copii, se efectuează explorarea status-ului imunitar.


1.    De îndată ce diagnosticul de alergie este stabilit medicul alergolog stabileşte împreună cu pacientul planul terapeutic ce cuprinde 3 domenii fundamentale:măsuri de evitare a alergenului (poate fi necesară chiar şi o vizită la domiciliul pacientului pentru a estima încărcătura cu alergene şi pentru a estima cele mai bune metode de evitare)
2.    tratament simptomatic ce reduce simptomele alergiei şi inflamaţia alergică
3.    imunoterapia specifică cu alergen sau desensibilizarea, metodă ce asigură vindecarea de alergie în majoritatea cazurilor, cu condiţia ca boala să fie diagnosticată cât mai repede”
     
      Programări la dr. Oana Cîţu, medic specialist Alergologie în cadrul Policlinicii Providenţa, se pot realiza la numerele de telefon: 0232/215 940 şi 0729 292 897 sau la sediul Policlinicii Providenţa din Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 10, Bl. B1, Parter, lângă Mitropolie.


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.