anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

ALERTĂ! Medicament frecvent folosit de copii și de adulți, retras de pe piaţă

GALERIE
eurespal
 • eurespal
- +

Există suspiciunea că acesta ar putea provoca afecţiuni cardiace. „Nu este periculos pe termen lung, adică nu rămâne copilul cu o tahicardie. E normal să se alarmeze părinţii, trebuie întrerupt tratamentul dacă există, însă recomandăm să nu se intre în panică din această cauză“, spune un medic de la Spitalul de Copii din Iaşi.

Agenţia Naţională a Medica-mentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a publicat, în cursul zilei de ieri, o informare referitoare la retragerea de pe piaţă a medicamentelor Eurespal, atât sub formă de comprimate, cât şi sub formă de sirop, existând suspiciunea că ar putea provoca afecţiuni cardiace. Acesta era indicat atât adulţilor, cât şi copiilor în tratamentul tusei şi expectoraţiei cauzate de bronhopneumonie.

„Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă pentru EURESPAL a decis să solicite retragerea de pe piaţă a acestor medicamente în toate ţările în care sunt comercializate, inclusiv în România. ANMDM a avizat iniţierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor şi farmaciilor, cu obligaţia titularului autorizaţiei de a transmite ulterior ANMDM situaţia cu seriile şi cantităţile retrase“, au precizat reprezentanţii ANMDM în informare.

Astfel, persoanele care urmează în momentul de faţă tratamentul cu Eurespal sunt rugate să îl întrerupă şi să ia legătura cu medicul pentru a prescrie un alt tratament. La baza retragerii de pe piaţă au stat rezultatele unor studii recente care arătau că substanţa activă, şi anume clorhidratul de fenspiridă, ar putea produce tulburări de ritm cardiac. Medicii spun însă că acest lucru nu ar trebui să creeze panică în rândul părinţi­lor.

„Eurespalul era prescris masiv atât la adulţi, cât şi la copii, iar cel mai adesea era prescris împreună cu alte medicamente, de exemplu cu bronhodilatatoare, care accelerau bătăile inimii, şi nu ştiai exact care dintre ele era cauza. Aceste efecte adverse erau însă rare, şi tahicardia scădea odată cu reducerea dozei, iar când se întrerupea de tot, dispărea şi simptomatologia. Nu este periculos pe termen lung, adică nu rămâne copilul cu o tahicardie. E normal să se alarmeze părinţii, trebuie întrerupt tratamentul dacă există, însă recomandăm să nu intre în panică din această cauză“, a explicat prof. dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog pediatru de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.