Alertă: Pragul de 2°C privind încălzirea climei, depăşit pentru prima dată pe durata unei zile

luni, 20 noiembrie 2023, 16:41
2 MIN
 Alertă: Pragul de 2°C privind încălzirea climei, depăşit pentru prima dată pe durata unei zile

Pentru prima dată, temperatura medie globală a fost vineri cu 2°C peste media sezonieră din era preindustrială, depăşind pe durata unei zile limita superioară prevăzută în Acordul de la Paris, a anunţat Observatorul european Copernicus, informează AFP.

Potrivit datelor provizorii, temperaturile globale au fost pe 17 noiembrie cu 2,06°C peste media din perioada 1850-1900, a precizat pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter) Samantha Burgess, director adjunct al serviciului pentru schimbări climatice (C3S) din cadrul Observatorului Copernicus.

"Este vorba despre prima zi în care temperatura globală a depăşit cu peste 2°C nivelurile preindustriale", a subliniat ea.

Acest prag ar trebui să fie însă atins, în medie, timp de mai mulţi ani pentru a se considera că pragul prevăzut în Acordul de la Paris a fost depăşit.

Semnat în 2015 la sfârşitul COP21, Acordul de la Paris vizează menţinerea "creşterii temperaturii medii globale cu mult sub pragul de +2°C peste nivelurile preindustriale" şi continuarea eforturilor "pentru a limita încălzirea temperaturii cu cel mult 1,5°C peste nivelurile preindustriale".

Într-un raport special întocmit în 2018 de GIEC, experţii în climă reuniţi sub egida ONU au reţinut ca definiţie a încălzirii climei o valoare medie "pe o perioadă de 30 de ani" în raport cu "perioada de referinţă 1850-1900".

Clima actuală este considerată ca fiind mai caldă cu aproximativ 1,2°C în raport cu 1850-1900.

Această primă zi peste pragul de încălzire cu 2°C se înscrie într-o serie de recorduri: lunile dintre iunie şi octombrie au fost deja cele mai călduroase înregistrate la nivel mondial, potrivit Observatorului Copernicus, ai cărui specialişti afirmă că 2023 va depăşi "aproape cu certitudine" recordul anual din 2016.

Octombrie 2023 a fost "cu 1,7°C mai călduros decât media lunilor octombrie din perioada 1850-1900", au explicat specialiştii de la Copernicus la începutul lunii noiembrie.

Aceste recorduri de temperatură se traduc prin secete cauzatoare de foamete, incendii de vegetaţie devastatoare şi uragane mai puternice, avertizează oamenii de ştiinţă, şi vor constitui fundalul discuţiilor ce vor fi purtate la cea de-a 28-a Conferinţă ONU privind schimbările climatice (COP28), programată la Dubai în perioada 30 noiembrie-12 decembrie. AGERPRES

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii