Alerte de risc ridicat de incendii în mai multe regiuni din Grecia

marți, 11 iunie 2024, 18:56
2 MIN
 Alerte de risc ridicat de incendii în mai multe regiuni din Grecia

Autoritățile române au emis o atenționare de călătorie în Grecia din cauza riscului crescut de incendii. Aceasta este valabilă de marți până vineri.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul Național de Meteorologie a emis un buletin meteorologic conform căruia în intervalul 11-14 iunie 2024 se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone.

Ministerul Protecției Civile și Crizelor Climatice avertizează că, în perioada menționată, va exista un risc crescut de incendii, îndeosebi în regiunile Attica, Peloponez, respectiv în Grecia continentală – zonele Viotia, Fthiotida și Fokida.”, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Temperaturi de 42 de grade în Grecia

Serviciile meteorologice prognozează că mercurul din termometre ar putea ajunge la 42 de grade Celsius în centrul ţării, în condiţiile în care Grecia s-a confruntat deja în ultimele zile cu temperaturi foarte ridicate, în special la Atena, unde joi sunt aşteptate 38 de grade Celsius.

Kikilias le-a cerut grecilor „ajutorul şi atenţia pentru a proteja vieţile umane” şi natura, în condiţiile în care ţara înregistrează zilnic între 30 şi 40 de incendii de pădure, deocamdată la scară redusă.

Deşi vara nu a început încă, marţea trecută au fost înregistrate recorduri de căldură pentru prima săptămână de iunie, potrivit site-ului meteo.gr, temperaturile ajungând în unele locuri la 39,3 grade Celsius.

Ea a trecut apoi prin cea mai călduroasă iarnă înregistrată vreodată, iar acum se teme de „o vară foarte dificilă” în ceea ce priveşte incendiile de pădure, potrivit lui Kikilias, intervievat săptămâna trecută de AFP.

Circa 175.000 de hectare de păduri şi terenuri agricole au fost distruse de flăcări în 2023 şi peste 20 de persoane au murit.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii